Yabancilara Gayrimenkul Satisinda Önemli Düzenleme

Yabancilara gayrimenkul satisindan yapilan düzenlemeye dair bilgi veren Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, “09.12.2022 tarihinden sonra satisi yapilacak dövize iliskin döviz alim belgelerinin ilgili tapu idaresine mutlaka KEP üzerinden gönderilmesi zorunlulugu getirildi” dedi.

Yabancilara Gayrimenkul Satisinda Önemli Düzenleme


Yabancilarin gayrimenkul aliminda düzenlenen döviz alim belgelerinin Kayitli Elektronik Posta (KEP) üzerinden gönderilmesi zorunlulugu getirildi.

Konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan ITO Meclis üyesi ve Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, “Döviz Alim Belgesi yabanci alici tarafindan tapu müdürlügünde satis islemi yapilmadan önce dövizin merkez bankasina satilmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya satildigini gösteren bir belgedir. 09.12.2022 tarihinden sonra satisi yapilacak dövize iliskin döviz alim belgelerinin ilgili tapu idaresine mutlaka KEP üzerinden gönderilmesi zorunlulugu getirildi” dedi.



“Tapu müdürlügüne gönderilmesi gerekiyor”

Ilgili düzenlemenin Hazine ve Maliye Bakanligi’nin 07.12.2022 tarih ve 1729065 sayili yazisi ile yapildigi ifade eden Özelmacikli, “Düzenleme ile döviz satislarina iliskin bankalarca düzenlenecek döviz alim belgeleri, düzenleyen banka tarafindan ayni gün içerisinde KEP üzerinden ilgili tapu idaresine gönderilecek. Ilgililerin tapu islemleri basvurusunda bulunabilmeleri için, satis bedeli ya da gayrimenkul satis vaadi sözlesmelerinde pesin ödenen kisma ait olan dövizin bir bankaya satildigini tevsik eden döviz alim belgesinin banka tarafindan tapu idaresine gönderilmis olmasi gerekiyor. Ilgililer tarafindan döviz alim belgesinde kayitli Türk lirasi tutar da satis bedeli olarak tapu idaresine beyan edilmesi gerekiyor” seklinde konustu.



“Yaklasik bir yildir uygulamada”

Döviz alim belgesi uygulamasinin 24 Ocak 2022 tarihi itibari ile zorunlu hale getirildigini de ifade eden Özelmacikli, “Gerek Sermaye Hareketleri Genelgesinin 13. Maddesi gerekse de Türk Vatandasligi Kanununun Uygulanmasina Iliskin Yönetmelik çerçevesinde, yabanci gerçek kisilerce satin alma yoluyla tasinmaz edinimlerinde döviz alim belgesi ibrazi zorunlulugu getirilmisti. Düzenleme ile döviz mutlaka Türkiye de faaliyet gösteren bir bankaya ilgili bankaca da Merkez Bankasi’na bozduruluyor. Bu nedenle döviz bürolari ya da elden bozdurulan dövizin gayrimenkul alim islemlerinde kullanilmasi mümkün degil. Satis bedelinin de tamami kadar dövizin bozdurulmasi ve ödemelerin ilgililere Türk Lirasi olarak yapilmasi gerekiyor. Uygulama gerek gayrimenkul edinimi suretiyle vatandaslik edinimi gerekse de vatandasliga konu olmayacak satin almalarda alicinin yabanci olmasi hallerinde geçerli” dedi.

Kaynak: İHA