Udma Peynir Müzesine Ziyaretçilerden Tam Not

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi bünyesinde yaklasik 4 ay önce hizmet vermeye baslayan Udma Peynir Müzesi ve Restorani, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Udma Peynir Müzesine Ziyaretçilerden Tam Not
Gaziantep’in Sahinbey ilçesine bagli Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam’in restorasyonu sonucu hizmete açilan müzenin restoran bölümü, birbirinden lezzetli ürünlerin bulundugu kahvaltilik menüsüyle misafirlerinden tam not aliyor. Ilk asamada, restoran bölümünde ziyaretçilerini agirlayan müzenin yapimi tamamlandiginda Antep peynirinin üretim süreci uygulamali olarak adeta bir görsel sov ile anlatilacak. Cografi tescilli Antep peynirinin dünyaya tanitilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasinda önemli pay sahibi olacak müzede ayrica 7’den 70’e herkes, peynirin hikayesi konusunda önemli bilgiler edinebilecek.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Mutfak Sanatlari Merkezi Baskani Fikret Tural, yaptigi açiklamada, eski Türkçe’de “Udma”nin “sütün uyutulmasi” yani peynir yapimi için kullanilan bir kelime oldugunu belirterek, bulunduklari mekâni peynir müzesi ve restorani olarak kurguladiklari için “Udma” ismini tercih ettiklerini söyledi.



Yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin damagina dokunuyor

Müzenin yapiminin sürdügünü ancak ilk asamada restoran bölümünün faaliyete basladigini anlatan Tural, Gaziantep’te kahvalti kültürünün köklü bir geçmise dayandigini dile getirerek, sunlari söyledi:

“Dedelerimizin zamanindan gelen besin degeri yüksek bir ürün olan toz zahter, geçmis dönemlerde kilerlerde arta kalan, dökülen saçilan çekirdek artiklari, nohut kiriklari, fasülye kiriklari, çekirdek artiklarinin hep birlikte dövülmesiyle yapilan kahvalti ürünü. Bunun yani sira evde kurumus bayat ekmeklerin sogan ve maydanozla karistirilmasiyla elde edilen omaç var. Diger yandan besleyici degeri çok yüksek nohutumuz var. Gaziantep’te genelde dürüm olarak tüketiliyor. Udma’da kahvaltida çok nadir bilinen, baklava kirigi böregi de bulunuyor. Daha önceleri, baklavanin artan kenarlari toplanarak gelir seviyesi düsük aileler tarafindan dürüm yapilir yenirdi. Biz bunu Udma’da börek sekline getirdik. Yine Gaziantep’in kirma zeytini menüde mevcut. Restoranimiz agirlikli olarak Gaziantep yöresine ait lezzetleri barindiriyor.”

Tarihi lezzetler kahvalti masasina tasiniyor

Udma’da ilk kez kahvalti yapan Gaziantepli Gonca Dalkiliç, bu restoranin diger kahvalti mekanlarindan çok daha fazla çeside sahip oldugunu belirterek, “Antep yöresine ait birçok ürün mevcut; lor peyniri, seker böregi gibi. Biz Antepliler, sabahleyin ciger yemeyi severiz. Dolayisiyla ciger olsun, nohut olsun hepsi kahvalti menüsünde var. Bugün buraya arkadaslarimizla geldik. Çok memnun kaldik, en kisa zamanda ailemle de buraya gelmeyi düsünüyoruz” dedi.

Kahvalti yapanlar arasinda bulunan Elçin Korurer ise Udma’daki yesil zeytin türlerini, Antep peynirini çok begendigini ifade ederek, “Sosyal medya araciligiyla bu restorani bulduk. Çok nezih bir mekân. Iyi ki de böyle bir yer düsünülmüs ve hizmete açilmis. Kahvalti menüsü, Gaziantep’in tarihine de isik tutuyor, özgün bir yapisi var. Geçmisimizde annelerimizin birden fazla ürünle harmanlamasiyla ortaya çikan lezzetler bugün kahvalti masamizda. Antep’in kadinlari, kahvalti konusunda bence çok iyiler” diye konustu.

Kaynak: İHA