Gürkan Açiklamasi 'Malatya'yi Dünya Sehri Yapmak Için Bu Gayret Ve Çabayi Gösteriyoruz'

Malatya Büyüksehir Belediyesinin girisimleri ile 2028’de Malatya’da yapilacak EXPO fuari için görkemli bir lansman ve vizyon gecesi düzenlendi.

Gürkan Açiklamasi 'Malatya'yi Dünya Sehri Yapmak Için Bu Gayret Ve Çabayi Gösteriyoruz'
2028 yilinda Malatya’da gerçeklestirilecek olan EXPO, 19. yüzyilin ortalarindan itibaren düzenlenen, olimpiyatlar ve dünya kupasi gibi prestijli uluslararasi etkinlikler arasinda yer aliyor. 1960 yilindan itibaren Uluslararasi Bahçe Bitkileri Üreticileri Birligi (AIPH) sorumlulugu altinda düzenlenen EXPO’nun 2028 yilindaki organizasyonuna ev sahipligi yapacak olan Malatya’da lansman ve vizyon gecesi düzenlendi.

En az 40 ülkeden yaklasik 2 milyonun üzerinde ziyaretçinin gelmesinin beklendigi EXPO 28 öncesi gerçeklesen lansmana Malatya Valisi Hulusi Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ile Malatya Protokolü ile yerel ve ulusal basin mensuplari katildi.

Malatya’da ilk defa farkli bir konseptte hazirlanan lansman toplantisina katilan davetliler, Aspuzu Bahçeleri olarak hazirlanan ve içerisinde kus seslerinin, farkli hologram gösterilerinin sunuldugu bir holden giris yaptilar. Muhtesem bir sahne ve isik gösterilerinin sunuldugu lansman Seyid Battalgazi’nin ati Askar’in anlatildigi film esliginde Battalgazi temali dans gösterisi ile basladi.

Sonrasinda Evliya Çelebi konulu tiyatral gösterinin gerçeklestirildigi programda daha sonra Malatya’nin tarihi, kültürü, turizm degerleri ve yasamindan kesitlerin yer aldigi tanitim filmi davetlilere izletildi.

Tanitim filminin ardindan ise Malatyali Necati’ye ait olan Azpuzu Siiri lansman toplantisina özel olarak Büyüksehir Belediyesi Solisti Sena Altintop tarafindan seslendirildi.

EXPO’nun sosyal, kültürel, tarihi ve ekonomik anlamda Malatya’ya saglayacagi faydalarin yer aldigi sunum gösterisinin ardindan programa video mesaj gönderen AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan’a basarilar dileyerek, “Sehrinizin bu büyük etkinlige ev sahipligi yapmasi, Malatya için büyük bir basari ve büyük bir kazançtir. Bizlere sunmus oldugunuz vizyonun sehrinize büyük faydalar saglayacagina yürekten inaniyorum” dedi.

EXPO’nun dikkatli planlama ve gelistirmeyle Malatya’da gerçekten bir fark olusturacagina inandigini belirten Briercliffe, “Bir EXPO’ya ev sahipligi yapmak Malatya’nin Yesil Sehir gelisimini ilerletmek, yesili, dogayi ve çevreyi kucaklayarak vatandaslar için daha güzel bir sehir olusturmak ve harika bir EXPO alani olusturmak için bir firsattir. Bu Malatya sehrini uzun bir süre diger sehirlerden farkli kilacaktir. Ayrica böyle bir uluslararasi EXPO’ya ev sahipligi yapmak sehrinizi küresel bir lider olarak konumlandirirken Malatya’nin dünya çapinda daha da taninmasini saglayacaktir” ifadelerine yer verdi.

EXPO 28 ile Malatya’nin sadece Türkiye’de degil tüm dünyada çok daha taninir ve begenilir hale gelecegini de ifade eden Briercliffei, “2028 yilinda bir EXPO düzenlenmesi Malatya’ya gerçek anlamda büyük faydalar saglayacaktir ve bu konuda sizleri tekrar tebrik etmek istiyorum. Arslantepe arkeolojik alanini ziyaret edebildigim için özellikle memnun oldum ve büyük tarihi zenginliginizi bir EXPO’nun güzelligiyle birlestirerek yüzbinlerce kisinin sehrinize gelmesini saglayacak muhtesem bir ziyaretçi çekimi olusturacaksiniz” dedi.



"EXPO 28 Malatya oy birligi ile kabul edilmistir"

Programda daha sonra söz alan Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Malatya’yi insanligin ve medeniyetinin basladigi yer ve ayrica Anadolu’yu Anayurt yapan destan sehri olarak tarif ettiklerini belirterek, “Zaman zaman televizyonlarda Göbekli Tepe’nin tarihin sifir noktasi diye bir söylem gelisti. Tarihin sifir noktasi Göbekli Tepe olabilir ancak Malatya tarihte medeniyetin inkisaf ettigi yer. Ilk devlet hayati, ilk bürokrasi hayatinin, ilk muhasebe islemlerinin, ilk gümrükleme islemlerinin, ilk tapinaklarin devlet yönetiminden ayri bir yere tasinmasi ve bir devir açan tas devrinden demir devrine evrilme ve demirin araç gereç ve silah olarak kullanilmasi yani medeniyetin inkisaf ettigi yer Malatya’dir. Dolayisiyla EXPO’nun Malatya’ya gelmesi mukadderdi. Baska sansimizda yoktu” seklinde konustu.

Bir dünya sergisi olan EXPO’nun ilk olarak 1851 yilinda Ingiltere’nin Londra sehrinde yapildigini hatirlatan Baskan Gürkan, “EXPO ayni zamanda gittigi yerlerde imaj maker diye tabir edilen binalar, önemli yapilar yapar. Malatya’nin nüfusuna bakiyoruz 810 bin nüfusu var. Istatistiklerde pasaport alan sayisina bakiyoruz 62 bin kisi. Bunun 52 bini hac farizesini yerine getirmek için pasaport almis 4 bin kisi de diger seyahatler için almis. Malatya için küçük bir rakam. Dünya sehri olan Malatya için çok düsük bir rakam. Iste biz EXPO ile Malatya’yi temayüz ettirip, Malatya’yi dünya sehri yapmak için bu gayreti ve çabayi gösteriyoruz. Allah’in izniyle de Malatya dünya sehri olacak. Dün Malatya’ya biçilen ufuk Dogu’nun parlayan yildizi olabilir mi? Degil Dogu’nun parlayan yildizi, degil Türkiye’nin parlayan yildizi, degil Avrupa’nin parlayan yildizi, dünyanin parlayan yildizi olacaktir Malatya. EXPO onun nisanesidir. Tarih bize bunu mecbur ve mahkûm etmis. Bunu yapmadigimiz takdirde vebal içinde eziliriz ama biz vecahate talibiz, serefe talibiz. Onun için EXPO ile ilgili dünya bahçeleri sergisinin ki yaklasik 50 ülkenin katilacagi 2 milyon civarinda ziyaretçi bekliyoruz” dedi.



"Malatya her konuda öncü bir sehir"

Malatya Valisi Hulusi Sahin de, yeni sehirler konseptini Malatya’dan Türkiye’ye tanitmak istediklerini belirterek, “2028 EXPO Malatya, çok büyük bir vizyon, bir dünya projesi ve Malatya’ya, Malatya’nin tarihine, Malatya’nin kültürüne ve Malatya’nin iddiasina yakisan bir vizyon proje. Bu vizyon projeyi Malatya’ya kazandiran, Türkiye’ye kazandiran kiymetli Büyüksehir Belediye Baskanimiza tesekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Dünya bahçelerini 2028’de Malatya’da agirlayacaklarini ancak tek hedeflerinin bu olmadigini da belirten Sahin, “Malatya bir büyük medeniyetin inkisaf ettigi, hem insanlik medeniyetinin baslangiç noktasi, hem de Türk Islam medeniyetinin büyüdügü, gelistigi, serpildigi çok kiymetli bir cografya. Böyle bir iddianin oldugu bu cografyada bizimde artik yeni seyler söylememiz lazim. Biz, 2028 EXPO Malatya’yi bir firsat olarak görüyoruz ve artik yeni sehirler konseptini Malatya’dan Türkiye’ye tanitmak istiyoruz” dedi.

2028 yilina önlerinde 6 yil oldugunu ve bu süre zarfinda Malatya’da Türkiye ve dünyaya örnek olacak yeni sehir konseptini basarmayi planladiklarini da ifade eden Sahin, “Iddiamiz büyük. Artik suyumuzu az ve öz kullanacagiz. Ayni zamanda vatandasimizin da artik basit yasamaya alismasi lazim. Eskiye aslinda rücu etmemiz lazim. Eskiden köylerimizde çöplük bile yoktu çünkü çöp çikmazdi. Biz artik ona dogru dünyada evriliyor bizde evrilecegiz. Artik geri dönüsümü, basit yasamayi, az kullanmayi, kirletmemeyi ögrenecegiz. Buna yönelik bir sehir yasamini da bu 6 yil içerisinde Malatya’ya yerlestirmeyi planliyoruz. Bununla ilgili ne çalismalar yapilacaksa önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili çalismalarimizi yapacagiz. Artik çöplerimizi ayristiracagiz, çöplerimizi geri dönüstürecegiz, geri dönüsümden sürdürülebilir enerji elde edecegiz. Malatya her konuda öncü bir sehir. Yesil sehirler konseptinde de EXPO 2028’in getirmis oldugu firsatlari kullanarak öncü olacak iddiamiz budur. Bunun için çalisacagiz. 2028 EXPO Malatya, yeni bir iddianin baslangici olacaktir. Bu iddiayi buradan ilan ediyoruz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan ‘EXPO 2028 MALATYA’ Logosu’nun tanitimi için geri sayim yapildi. Hazirlanan logo, Malatya’nin ilçeleriyle birlikte sahip oldugu degerlerin her birinin ikon olarak kullanildigi hibrit bir tasarim seklinde hazirlandi. Malatya Büyüksehir Belediyesi tarafindan hazirlanan Lansman Programi, Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi tarafindan Malatyali Fahri Kayahan’a ait eserlerin seslendirilmesi ve Kazak Besteci, Söz Yazari ve Sarkici Arslanbek Sultanbekov’un sarkilariyla son buldu.

Lansman programina katilan davetliler salon ve Aspuzu temali hol girisinde bol bol hatira fotografi çektirdi.
Kaynak: İHA