Findik Ve Cevizin Birlestigi Lezzet Açiklamasi Boyabat Ezmesi

Findiktan üretilen hamurun top haline getirilerek cevizle bulustugu 41 yillik geleneksel Sinop tatlisi Boyabat ezmesi, tüketenlere yüksek miktarda enerji sagliyor.

Findik Ve Cevizin Birlestigi Lezzet Açiklamasi Boyabat Ezmesi
Sinoplu Sekerci Mehmet Gürbüz usta tarafindan 41 yil önce baslatilarak geleneksel hale gelen findigin hamur haline getirilerek üretildigi Boyabat ezmesi, her sezonda yerli ve yabanci turistlerce büyük ilgi görüyor. Çikolatayla da birlesen essiz lezzet, sehre gelemeyenler için kargoyla sehir disina gönderiliyor.

"Tam anlamiyla enerji deposu"

Geçmiste Boyabat’ta sekerci mesleginin çok yaygin oldugunu ve dedesinin de onlardan biri oldugunu kaydeden Serdar Gökceagaçli, “Daha önceden seker ezmesi yapiliyordu, dedem bunu findik ezmesi ve cevizin uyumuyla yorumlayarak bu hale getirmistir. Pancardan olma toz sekeri çok yogun çekilmis findikla yeterli miktarda un ile beraber karistirilarak bu hale geliyor. Hamur haline getirilip, top top kesilip üstüne ve altina ceviz eklenerek yapiliyor. Içerisindeki çok miktarda findik, alt ve üstünde ise cevizle beraber tam anlamiyla enerji deposudur” diye konustu.

Dedesi Sekerci Mehmet Gürbüz’ün üründe özel isim kullandigi ve Boyabat ilçesine mâl ettigi için patentinin alinamadigini, yalnizca yöresel isaret alindigini belirten Gökceagaçli, ürünün kilogram fiyatinin da 240 TL oldugunu söyledi.



Internetten aldiklari siparisle Türkiye’nin her yerine kargoyla gönderdiklerini de söyleyen Gökceagaçli, “Ragbet çok fazla, yaz ayinda ilimize çok fazla yerli turist geliyor ve onlara kargoyla da gönderdigimizi söyledikten sonra kis aylarinda bizim için ek gelir kaynagi oluyor” dedi.



"Çikolatayla beraber agir bir tatli oluyor"

Çikolatali Boyabat ezmesinin yapimini anlatan Esra Özman, “Çikolatayi eritip derecesini ayarliyoruz, ezme toplarini çikolatanin içine birakiyoruz. Çatal yardimiyla iyice çikolataya bulayip tepsimize koyuyoruz. Üstüne ceviz koyduktan sonra da donmasini bekliyoruz. Bence çikolatali olan daha güzel, çikolatayla beraber biraz agir bir tatli oluyor. Kalori degeri de tabi artiyor, çikolata isin içine girdiginde daha bir enerji veriyor” dedi.

Kilosu 500 TL olan çikolatali Boyabat ezmesinin ise tek seferde en fazla 1-2 adet tüketilmesinin daha saglikli oldugunu da sözlerine ekledi.

"Damakta güzel tat birakiyor"

Tüketildiginde insanin vücudunda farkli bir enerji hissettigini söyleyen Hilal Tufan, “Yedikten sonra insana fazladan enerji güncellemesi gibi oluyor, moral yükseliyor. Tadi da hostur, yedikten sonra damakta güzel tat birakiyor. Tek seferde en fazla 3 adet tüketilmeli, asiri enerji ve kalori içeriyor fazlaya kaçmamak gerekir. Çikolatalisi da çok güzeldir, klasik badem ezmesiyle sütlü çikolatanin karisiminin zaten muazzam tadi vardir. Onu da bildigim için, çogu kisiye de demesini tavsiye ederim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA