Evinde Hayvan Ölülerini Biriktiren Kadinin Komsulari Konustu

Mugla’nin Marmaris ilçesi Armutalan Mahallesi’nde 74 yasindaki H.A.’nin yasadigi evde, çok sayida çürümüs hayvan ölüleri ile sagliksiz kosullarda yasayan hayvanlar bulunmustu. O sokakta yasayanlar ve görüntüleri ilk ortaya çikarip sikayetçi olan komsular, H.A.’nin hayvan hirsizi oldugunu iddia etti.

Evinde Hayvan Ölülerini Biriktiren Kadinin Komsulari Konustu
Marmaris’te yapilan sikayet üzerine H.A.’ya ait eve izinle giren belediye ve polis ekipleri, gördükleri karsisinda sok oldu. Çöp evde posetler içerisinde ölmüs kedi ve köpek ölüleri ile karsilasan ekipler, H.A.’yi gözaltina aldi. H.A. sorusturma dahilinde Manisa Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesi’ne sevk edilirken, ev belediye ekipleri tarafindan temizlendi. Evdeki hayvanlar ise barinaga götürüldü. H.A.’nin komsulari ise kadinin, kedi ve köpekleri çalarak burada baktigini, defalarca sikayetçi olduklarini ve ortaya çikan durumun korkutucu oldugunu ifade ettiler.

Defalarca sikayetçi oldugunu ancak ’kanit olmadan bir sey yapamayiz’ diye cevap aldigini belirten sokak sakini Serdar Çetinkaya, "Bu mahallede yasiyorum. Ablamiz yillardir hayvanseverler tarafindan sikayet edilmesi üzerine defalarca ekipler geldi fakat hiçbir islem yapilmamisti. Bununla alakali hep delil istiyorlardi. Delil olmadan da hareket edemiyorlardi. Bu delili ele geçiren benim. Çati onarimi için gelmistim. Kokudan duramadik, çalisamadik da zaten. Az çatinin ilerisine gittigimde balkonda posetler gördüm. Posetlerin içerisinde de biraz kaldirmak istedim ama bir bakimdan da kaldirmak istemedim. Çok kokuyordu, yaklasamiyorduk neticede kaldirdik. Birazcik da olsa içinde cesetlerin oldugunu gördük hayvan cesetleri bunlar. Bunun üzerine sikayette bulundum. Sag olsun ilgili ekipler de geregini yaptilar" dedi.



"Hayvanlara eziyet ettigi iddialari da var"

Yillardir ayni sokakta yasayan Çetinkaya, "Söyle söyleyeyim öncelikle kadin gerçekten iyi bir insandi. Bize en azindan öyle gözüküyordu ya da bilmiyorum. Çünkü 6 senedir, 7 senedir taniyorum. Yani bir sikintisini görmüyordum ama hayvanlarla alakali olan iliskisinde sikinti görüyordum. Ama diyordum hani insanlarin yine bir sabri var. Çocuk olsa da böyle kizabilir birbirine falan o neticelere bakiyorduk hep. Ama bunun daha sonra gözlemledigimiz de sopayla vurdugunu, bagirdigini, küfür ettigini, hayvanlara kötü davrandigini fark ettik. Elimizde bir delil olmadigi için o an hani kamerayla ya da bir telefonla onu yakalayamadigimiz için hiçbir yere basvuru yapamiyorduk. Sadece normal elimizde kanit olmadan sözlü bir sekilde sikayet ediyorduk bir ise yaramiyordu. Iyi ki bulmusuz çünkü hanimefendi gerçekten saglik durumu yerinde degilmis. Yani iki insan rolünde hareket ediyormus. Benim düsüncem öyle oldu" diyerek, kadinin kendi kedisini de çaldigini, sonra evine gidip zorla geri alabildigini belirtti.



"Hayvan koruma derneklerinden bazilari yardim ediyordu"

Sokak sakinlerinden Melek Seval Çelebi ise, "Biz daha önce çok sikayet ettik. Polisler geldi, zabita geldi savcilik izni olmadan içeriye giremedikleri için hiçbir sonuca ulasamadik. En son Serdar Bey’in çektigi görüntülerle beraber artik biz dedik bir eylem baslatalim ki hayvanlari koruyalim dedik. Hayvanlari korumak bu degil hani hayvanlari koruma dernekleri geliyorlar, buradan hayvanlari birakip yem verip gidiyorlar. Ama içeride neler olup bittigini bilmiyorlar. Burada da bas bas bagiriyorlar hayvanlari koruyoruz diye. Hayvanlari korumak, sokak hayvanlarini korumaktir. Yani buradan hep çikan hayvanlarin hepsi de cinsti. Hayvan Koruma Dernegi sokak hayvanlarina bakmakla yükümlüdür. Körü, topali, açi, hastasi varsa onla yükümlüdür. Buraya gelip de kadinin buraya birakip gitmek degildir. Aslinda bu kadinda da suç yok. Suç bu kadina buna müsaade eden hayvanseverlerde" seklinde konusarak, bazi hayvan koruma derneklerinin bu eve hayvan ve mama birakip gittigini ileri sürdü.

"Komsularin evcil hayvanlarini çaliyordu"

10 senedir bu sokakta, bu sitede yasadigini belirten komsu Çelebi, dehset evinin sahibi H.A. hakkinda, "Herkesin kedilerini çalmakla yükümlü, köpeklerini çalmakla yükümlü bir insandi, kedi köpek istifi yapayim diye ugrasiyordu. Benim cins bir tane kedim var, arkasindan kafeste kosturdu. Yakalayabilmek için, içeri hapsedebilmek için. Keza komsumun da öyle yani hayvanlari yakalayip yakalayip içeri istif ediyordu. Yani bu hayvan istifi yani hayvan sevgisi degil istismar. Yani hayvanlari burada sopayla dövüyordu köpekleri" iddialarinda bulundu.

"Benim de köpegimi çaldi, polise sikayet edecegim diye korkutarak geri alabildim"

Sokak sakinlerinden Orsel Sonat, "Ben de 5 yildir bu sitede yasiyorum hanimefendiyle. Merhabamiz vardi sadece. Açikçasi dogal olmayan bir görüntü vardi. Kediler bir sürü ve hayvanlar çogunlukla içerideydi. Günde bir kere iki kere disari çikariliyordu ve arkadaslarin da söyledigi gibi pek sefkatli bir durum söz konusu degildi. Bir gün benim bahçeme girip, bahçemde köpegimi çaldi. Ben kendisine gittim. Köpegim sizde mi diye sordum. O da bana benim bir sürü köpegim var, ne yapacagim ben senin köpegini filan dedi.

Sonra Melek arkadasimla haber gönderdim ve polisle karakolla tehdit ederek köpegimi geri aldim. Demek ki hayvan istifçiligi artik sinirin ötesine geçmisti. Hayvanseverligin çok ötesine geçmisti" dedi.



"Sikayet ettigimizde bu görüntüleri hayal dahi edemezdik"

Orsel Sonat, evde yasanan vahsetin ortaya çiktigi geceyi, "Geçen Cumartesi aksami beni aradilar. 9 buçukta kapinin önünde eylem yapacagiz dediler. Polis gelecek dediler biz de geldik toplandik. Ondan sonra iste polis geldi, ilçe tarim müdürlügü ve zabitalar geldi, herkes geldi. Evden çikan seyler hepimizin hayalinin çok ötesindeydi. Biz uzun zamandir konusuyoruz bu evde neler olup bittigini ama bu manzara hiçbirimizin aklina gelmemisti. Ama tabi ki hanimefendi de bir mental sorun oldugunu fark etmistik. Su anda bile koku var ki üç gün geçti üzerinden. Cumartesi aksami, kokuyu biz hala duyuyoruz. Özellikle yaz aylarinda buradan geçerken inanilmaz bir koku olurdu rüzgarin durumuna göre. Bunun ötesinde birkaç yil önce buradan asagiya dogru asagida da evler var, pireler, keneler filan böyle bulut seklinde dökülmüs. Orada asagida yasayan insanlar var sikayet edilmis, belediye gelmis, ilaç yapmis filan. Yani bu ev aslinda birçok yere sikayet edilmis, her konuyla, kokuyla, hayvanlara tavriyla, her seyle. Fakat iste kanit yoklugu nedeniyle yeterince ilgilenilmemis" seklinde konustu.



"Böyle bir görüntü Marmaris’te olmasi imkansiz"

O sokakta yasayan bazi vatandaslarin sosyal medya üzerinden çagri yapmasi ile olayi ögrenen ve baska adresteki evinden destek olmak için hemen gelen hayvansever Dilek Adakli, "Ben evimde hastaydim, yatiyordum, internetten gördüm videoyu baktim adres verilmiyor. Çok panik oldum çünkü böyle bir görüntü Marmaris’te olmasi imkansiz. Marmaris hayvansever dolu adresi buldum buradan mahalleli birleri bana mesaj atti çiktim geldim. Ben geldikten sonra hayvan haklari, polis buradaydi zaten. Zabita geldi, itfaiye geldi çünkü evde zorlu bir süreç vardi. Çok çeliskiye düstüm mahalleliyi dinledim, hakki vardi. Hayvanlar çiktiginda saglikli gördüm sasirdim. Hani evden öyle saglikli hayvanlar çikacagini da beklemiyordum açikçasi. Kadinin konusmasi zaten çok akilliydi. Mental sagligi bozuk diye düsünmüstüm. Kadinla konustugumuzda savcilik izni olmadan içeri giremeyecegini söyledi, içeri almadi tabii ki kimseyi. Sonra girdi çikti bir seyler yapti. Köpekler saldirgan diye duymustuk ama saldirgan da degillerdi" dedi.



"O hayvanlarin bu evde yasamis olmalarina inanamiyorum"

Hayvansever Adakli o aksam ile ilgili, "Savcilik izniyle kadin alindi ve götürüldü. Çünkü burada olaylar büyüyebilirdi, insanlar çok sinirliydi. Evden çikan ekipler tabii ki bilgi vermedi ama her çikan ekibin yüzündeki ifadeyle biz içeride büyük bir sok geçirildigini anladik. Sonrasinda zaten içeride olan olaylar görüldükten sonra bütün hayvanlarin nakli gerçeklesti. Buradan maalesef ki bütün hayvanlar barinaga gitti. Gerçi maalesef diyorum ama burada yasam yoktu. Yasamislar nasil yasamislar o hayvanlarin bu evden çikmasi inanilmaz. Bakiyorum su an yine içerde bir köpek var yakalayamamislar içeride çünkü alistigi yerden çikmiyor hayvan. Girilmez yaziyor girip müdahale edemiyoruz yasak oldugu için. Simdi mama birakacagiz su birakacagiz. Kediler zaten burada hepsi birbirinden güzel" diye konustu.



"Sadece esya degil, hayvan ölüsü de istiflemis"

Dilek Adakli vahset evinde birçok hayvan cesedinin yaninda Marmaris Belediyesi temizlik ekiplerinin sadece bahçeden 5 kamyon çöp toplamasi konusunda, "Istif hastaligina yakalanmis yani nasil baskalari çöp biriktirir, esya biriktirir bu kadin da hem onlari da biriktirmis, içeride ceset de biriktirmis. Her seyden önemlisi les dolu içerisi. Hem hayvan biriktirmis, hem baska seyler biriktirmis. Yani kadinda bir hastalik var ama bu kadin suçlu degil, kadin tedavi olup çikacak. Bu çok belli olan bir sey. Bu kadinin tekrar önüne nasil geçilebilir? Bu kadin istife devam edecek artik temelinde bu var. Buna getirenler kim? Buna getirenler asil suçlu. Yani burada birkaç isim duyduk tanimiyorum. Kimsenin adini verip zan altinda birakamam. Fakat bu insanlar vicdanen rahat mi su an bu kadina birakip birakip mama karsiligi atmislar köpeklerini" diyerek, o da bazi kisilerin mama ve hayvan biraktigi iddialarinda bulundu.

"Bundan sonra ne olacak"

Hayvansever Dilek Adakli herkesin merakla sordugu soruyu sorarak, "Simdi ne olacak? Bu kadin çikti. Kadini biz akil hastanesinden bekleyecegiz. Takip mi edecegiz? Ruh hastasi gibi kadin nereye gidiyor, ne yapiyor diye kapisinda mi bekleyecegiz? Yeniden gittikleri yerden yine haber verilecek, yine sikayet edecek, yine belediye gece kapidan bakip gidecek. Yine ne olacak? Bu kadar ceset olduktan sonra mi yeniden kadin hakkinda yasal bir seyler yapilacak" dedi.

Adakli, gözaltina alinma sürecinden sonra Manisa Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesine sevk edilen H.A.’nin yakin takipte tutulmasi gerektigini belirtti.

Kaynak: İHA