Deredeki Balik Ölümleri Vatandaslari Tedirgin Ediyor

Gaziantep’in Nizip ilçesinde derede meydana gelen balik ölümleri vatandaslari tedirgin ediyor.

Deredeki Balik Ölümleri Vatandaslari Tedirgin Ediyor
Gaziantep’in Nizip ilçesine bagli Salkim kirsal mahallesinde deredeki akarsuda balik ölümleri gerçeklesti. Neredeyse canli balik kalmayan bölgede yasayan vatandaslar yetkililerden duruma çözüm bulmasini istiyor. Eskiden bu derede yüzdüklerini belirten bölge halki, simdilerde hayvanlarini bile derenin yanindan geçirmeye korkar hale geldiklerini söyledi.

Bazi vatandaslar ise dereden su içen hayvanlarinin öldügünü iddia etti. Dereden zehir aktigini belirten vatandaslar kirli suyun nedeninin ise Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarin atiklari oldugunu iddia etti.

“Hayvanlarimizi disariya çikartmaya korkar olduk”

Organize Sanayi Bölgesi’nden dereye akan kirli su ve kimyasal atiklardan dolayi hayvanlarin telef oldugunu iddia eden Recep Marangoz, “Derenin üstündeki tas köprü bin yildan fazladir var. Yetkililer söz verdi tutan yok, bakim yok hizmet yok. Biz çocuklukken burada yüzerdik, gezerdik, hayvanlarimiz su içerdi. Canli hayvan kalmadi bu derede su an kurbaga bile kalmadi. Önceden su pinari olarak kullandigimiz yeri su an kullanamiyoruz. Organize sanayi bölgesinden akan kimyasallar su an bu dereye akiyor. Pinar yaptilar, su an o da çalismiyor ve yetkililer de bakmiyor. Hayvanlar daga gider gelirken bu köprüyü kullaniyor tehlike olusturuyor. Hayvanlari daga yaylima birakamiyoruz içtikleri sudan zehirleniyorlar ve ölüyorlar. Agaçlarimiz kurudu verim alamiyoruz. 9 milyar TL harcanan dereden tekrardan kirli sular akiyor. Yetkililerin bir an önce bu dereye çare bulmalarini istiyoruz” dedi.



“Derede ne balik ne de kurbaga kalmadi”

Durumun vahametini dile getiren bir diger vatandas ise “Eskiden biz bu dereye olta atar balik tutardik ve tuttugumuz baliklarla da geçimimizi saglardik. Simdi öyle bir sey kalmadi sonradan yapilan dere daha da kötü oldu. Besleyecek hayvanimiz kalmadi nasil bir hayvan dereden su içerse, içtikten sonra ölüyor. Birak baligi kurbaga bile kalmadi. Organize sanayi bölgesindeki fabrikalar yüzünden deremiz suan da kirli ve suan deremizden zehir akiyor. Içtigimiz sular dahil kirli durumumuzdan çok tedirginiz. Yetkililerin bu soruna çözüm bulmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Salkim kirsal mahallede yasayan vatandaslar tas köprülerinin bin yildan fazla tarihe sahip oldugunu söyleyerek yetkililerin bir an önce bu köprüyü restore etmesini istedi.
Kaynak: İHA