Bursa'nin Iznik Ilçesinde Sezonda 12 Bin Ton Brüksel Lahanasi Ihraç Ediliyor

Bursa’nin Iznik ilçesinde hasadina baslanan Brüksel lahanasi sezonda 12 bin ton ihraç ediliyor.

Bursa'nin Iznik Ilçesinde Sezonda 12 Bin Ton Brüksel Lahanasi Ihraç Ediliyor
Bursa’nin Iznik ilçesinde ilk karin düsmesiyle birlikte Brüksel lahanasi (Frenk lahanasi) sezonda 12 bin ton ihraç ediliyor. Tarlada alicisini bulan sebze, içinde bulundurdugu C vitamini sayesinde birçok faydasi bulunuyor. Bagisikligi arttiran, bag dokusu ve kemiklerin yagisinda kolajen üretimini destekleyen Brüksel lahanasi, dokularin büyümesi ve onarilmasinda da önemli rol oynuyor. K vitamini açisindan da besin zenginligi bulunan sebze, kemikleri de güçlendiriyor.

Tarih ve turizmde oldugu gibi tarimda da basarili olan Bursa’nin Iznik ilçesinde nüfusun yüzde 90’i tarimdan gelir elde ediyor. Ilkim elverisinden dolayi Türkiye’nin lezzet ve boyut bakimindan Brüksel lahanalari Türkiye ev dünya pazarinda kolaylikla müsteri buluyor. Avrupa, Ortadogu ve Arap ülkelerine ihraç edilmeye baslanan lahananin kilogram fiyati 30 liradan pazara çikiyor. Brüksel lahana üreticisi Selçuk Girgin, “Iznik Çakirca Mahallesi’nde 20 yildir Brüksel lahanasi üretiyoruz. Kendi tarlamizdan topladigimiz lahanalari atölyelerimizde isliyoruz. Yarim kilo paket halinde ihracatini yapiyoruz. Brüksel lahanalari ilk olarak Istanbul, Ankara merkez hallerine ulasarak daha sonra dünyaya ihraç oluyor. Yarim kilosu 15 liradan satiliyor. Saglik açisindan birçok faydasi bulunuyor" diye konustu.

Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttigi düsünülür ve besin degeri açisindan oldukça zengin bir kis sebzesidir. Brüksel lahanasi sanilanin aksine ilk olarak Belçika’da yetistirilmemistir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa’da yaygin sekilde tüketiliyor ve Türkiye’de de tarimi yapiliyor. Avrupa’da bolca tüketilen sebzenin ismini nasil aldigi tam olarak bilinmese de teorilerden biri lahananin minik bir versiyonu olmasi sebebiyle Avrupa’nin kalbinde olan ancak büyük Avrupa baskentlerinin minik bir versiyonu olan Brüksel sehrinin ismi verilmis oldugu saniliyor.

Fide durumundayken lahanaya çok benzeyen bu sebzenin gövdesi 60-90 santimetreye kadar boylanabiliyor. Gövde üzerinde kalin saplarin ucunda, koyu yesil renkli, beyaz damarli iri yapraklari uzar ve bu yapraklarin koltugundan çikan tomurcuklar, küçük yuvarlak basçiklara dönüsüyor. Küçük lahanalari andiran ve kokusu keskin olan basçiklar siki sarimli olup iri bir ceviz kadar büyüyor ve sebze olarak tüketiliyor.
Kaynak: İHA