Beslenme Uzmani Tavsiyesi Açiklamasi 'Ginseng Bagisiklik Ve Zihinsel Performansi Güçlendiriyor'

Beslenme ve Diyet Uzmani Aysegül Akkaya Erden, ginseng bitkisinin bagisiklik sistemi ve zihinsel performansi güçlendirmesi amaciyla kullanilabilecegini, ancak daha önce mutlaka hekime ve diyetisyene danismak gerektigini söyledi.

Beslenme Uzmani Tavsiyesi Açiklamasi 'Ginseng Bagisiklik Ve Zihinsel Performansi Güçlendiriyor'
Acibadem Eskisehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Aysegül Akkaya Erden, tibbi faydalari nedeniyle kullanilan ginseng bitkisi hakkinda dikkat çekici bilgiler verdi. Diyetisyen Erden tatli aromatik bir tada sahip olan ginseng bitkisinin “Panax ginsengi (Asya ginsengi)” ve “Panax quinquefolius (Amerikan ginsengi)” olmak üzere 2 çesidi bulundugunu ifade etti.

Ginseng’in etkileri arasinda zihinsel performansi gelistirme, ögrenmeyi, hafizayi kuvvetlendirme ve duyusal farkindalik oldugunu belirten Diyetisyen Erden “Bunlarin yani sira yapisindaki ginsenosidler vücuttaki iltihabi azaltan steroid benzeri bir etkiye sahiptir. Ginsengin bagisikligi güçlendirmek, vücut direncini artirmak ve enerji depolamak gibi önemli faydalari da vardir” dedi.

“Kan sekerini dengeler”

Ginsengin kan sekerini dengelediginin altini çizen Diyetisyen Erden “Yüksek düzeyde oksidatif stres, fiziksel zorlanmalar, olumsuz çevre kosullari, ilaçlar, sigara, alkol, yetersiz ve yanlis beslenme, kan sekeri seviyesinin yükselmesine neden olur. Ginseng, diyabetli bireylerde oksidatif stresi giderecek etki olusturur. Ayni zamanda ginseng içeriginde bulunan ginsenosid, glikoz alimini iyilestirerek kanda glikoz bulunmasini saglar ve bunu enerji olarak kullanir. Bu durum Ginseng diyabet yönetimine son derece yardimci olabilecegini gösterir” diye konustu.

“Bagisikligi güçlendirir”

Yapisinda bulunan minerallerin, bagisiklik sistemini güçlendirdigini dile getiren Diyetisyen Erden, klinik bir arastirmanin, ginseng özünün grip gibi viral enfeksiyonlara karsi uygulanan asilarin etkisini artirabilecegini gösterdigini de aktardi. Ayrica ginsengin hafizayi güçlendirme, ruh halini iyilestirme gibi durumlara ek olarak zihinsel yorgunlugu azaltan hücreler tarafindan beyin fonksiyonu ve davranisi üzerinde de olumlu etkilere sebep oldugunu da sözlerine ekledi.

“Çay gibi demleyip içebilirsiniz”

Diyetisyen Erden, farkli yöntemlerle vücuda alinabilen ginsengin, çig olarak ya da buharda hafif pisirilerek tüketilebilecegini belirterek “Damak tadiniza en uygun olan yöntemi bulmaniz için ginsengin tüketim sekillerini deneyebilirsiniz. Yöntemlerden biri ginsengi, suda haslayarak çay seklinde tüketmektir. Bunun için ginseng dilimlerine sicak su ekleyerek birkaç dakika demlenmesini beklemelisiniz. Diger yöntemlerden biri de toz, tablet, kapsül ve yag formlarinda bulunabilen ginseng özünü çesitli tariflere eklemek olabilir” diye konustu.

“Bas agrisi, uyku sorunlari gibi yan etkileri olabilir”

Ginsengin “bas agrisi, uyku sorunlari, sindirim problemleri, kan sekerindeki ani degisiklikler, ishal, hizli kalp atimi, cilt reaksiyonu, kadinlarda sismis gögüsler ve vajinal kanama” gibi yan etkilere yol açabilecegine dikkat çeken Diyetisyen Erden bu nedenle tüketmeden önce mutlaka hekime ve tüketilmesi önerilen miktarin karari için diyetisyene danismak gerektiginin altini çizdi. Ayrica diyabet ilaçlari kullanan kisilerin, ginseng tüketirken kan sekeri seviyelerini siki takip etmesi gerektigini ve ginsengin kan pihtilasmasini önleyici ilaçlarin mekanizmasini degistirebilecegini belirterek dikkatli kullanilmasini tavsiye etti.
Kaynak: İHA