BARÜ, Türkiye'nin 9'Uncu En Yesil Kampüsü

Bartin Üniversitesi (BARÜ), yüksekögretim kurumlarini çevreye duyarlilik ve sürdürülebilirlik alanlarinda degerlendiren Green Metric (Yesil Ölçüm) siralamasinda Türkiye’nin en iyi 9’uncu, Dünya’nin ise 159’uncu yesil kampüsü oldu.

BARÜ, Türkiye'nin 9'Uncu En Yesil Kampüsü
Sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda uluslararasi bir platform olan Green Metric (Yesil Ölçüm) Dünya Üniversiteler Siralamasi açiklandi. “Yesil Üniversiteler 2022” siralamasinda Dünya genelinde 1050 yüksekögretim kurumunun degerlendirildigi siralamada Türkiye’den 83 üniversite yer aldi. “Sürdürülebilir ve Iklim Dostu Kampüs” çerçevesinde önemli çalismalarin yapilmaya devam edildigi Bartin Üniversitesinin (BARÜ) siralamadaki yeri yükseldi. BARÜ, Türkiye’nin en iyi 9’uncu yesil kampüsü olurken Dünya’da ise 159’uncu siraya yükselme basarisi gösterdi.

“Sürdürülebilir bir gelisim gösteriyoruz”

Sürdürülebilir, dogayla uyumlu ve çevre dostu yerleskelerde nitelikli bir üniversite hayati sunmanin gayreti içerisinde olduklarini kaydeden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversitemizde ‘Sürdürülebilir Yesil Kampüs’ hedefi dahilindeki gayretlerimizin sonuçlarini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu basariyi tüm bilesenlerimiz ile birlikte gösterdigimiz çabalarin bir neticesi olarak görüyorum. Alt yapi ve üst yapi yatirimlarimiz, verimlilik artisina yönelik çabalar, sifir atik konusunda gösterilen hassasiyet ve çevre egitimleri basta olmak üzere birçok alanda koydugumuz hedefleri adim adim gerçeklestiriyoruz. Her geçen gün daha iyiye ulasma azmi ve gayretiyle bu basarilarimizin artarak devam edecegine yürekten inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’deki 10 yüksekögretim kurumundan biriyiz”

Rektör Uzun, BARÜ’nün “Sürdürülebilir ve Iklim Dostu Kampüs” protokolü çerçevesindeki 10 üniversiteden biri oldugunu da hatirlatarak “Üniversite kampüslerinde enerji verimliligi, yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik ve dogayla uyumlu faaliyetleri içeren ‘Sürdürülebilir ve Iklim Dostu Kampüs Olusturulmasi Alaninda Is Birligi Protokolü’ dahilindeki pilot üniversitelerden biri olarak YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Erol Özvar hocamizin koordinasyonuyla gelecegimize deger katmayi hedefliyoruz. Etkin ve verimli sonuçlara ulasmayi amaçladigimiz bu süreçte ülkemizi küresel iklim degisikligiyle mücadelenin en önemli aktörlerinden biri olmasina katki sunuyoruz. Bu düsüncelerle Gelecege nefes olacak uygulamalarin hayata geçirilmesi konusundaki yakin ilgileri ve tesvikleri için Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Sayin Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiz Fatih Dönmez’e tesekkürlerimi sunuyorum. Ülkemizin her alanda uygulamaya koydugu kalkinma hamlesiyle daha yesil ve temiz bir dünya birakmak adina baslatilan seferberlikteki destekleri için YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize tesekkürü bir borç bilirim. Ayrica daha iyiye ulasma noktasindaki ilgileri ve yogun gayretleri dolayisiyla BARÜ ailesinin tüm bilesenlerine de tesekkür ediyorum” diye konustu.



BARÜ’nün Yesil Ölçüm Kronolojisi

Yesil Ölçüm, üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarini dünya çapinda degerlendiriyor ve karsilastirmasini yapiyor. Degerlendirme platformu, Endonezya Üniversitesi tarafindan 2010 yilinda kuruldu ve her yil katilimci üniversitelerin derecelendirmesini yapiyor. Tüm dünyadan saygin üniversitelerin katildigi siralamada altyapi, enerji ve iklim degisikligi, atiklar, su kaynaklari, ulasim ve egitim gibi alanlarda degerlendiriliyor.

BARÜ, 2019 yilinda Türkiye’deki 43 üniversite arasinda 16’inci, Dünya’daki 780 üniversite arasinda 348’inci; 2020 yilinda Türkiye’deki 56 üniversite arasinda 11’inci, Dünya’daki 912 üniversite arasinda 269’uncu; 2021 yilinda ise Türkiye’deki 71 üniversite arasinda 10’uncu, Dünya’daki 956 üniversite arasinda 189’uncu olmustu. Böylece BARÜ bir önceki yillara göre degerlendirilen üniversite sayisi artmis olmasina ragmen siralamadaki yerini yükseltmeyi basardi.
Kaynak: İHA