ABD'den Ukrayna'ya 13 Milyon Dolarlik Elektrik Ekipmani Yardimi

ABD, Rusya’nin Ukrayna’daki kritik altyapi tesislerini hedef almasinin ardindan Ukrayna’ya 13 milyon dolarlik elektrik ekipmani gönderdi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, Batili ülkelerden Ukrayna’ya yardimlar da sürüyor. ABD, Rusya’nin Ukrayna’daki kritik altyapi tesislerini vurmasi sonrasinda yeni bir yardim paketi hazirladi. Paketin ilk bölümünün elektrik ekipmanlarindan olustugunu söyleyen ABD’li yetkililer, 13 milyon dolarlik ilk sevkiyatin dün Ukrayna’ya ulastigini belirtti.

ABD’li üst düzey bir yetkili tarafindan yapilan açiklamada, "Su an bizim stratejimiz ilk olarak Rusya tarafindan kasitli sekilde hedef alinan kritik altyapi tesisleri nedeniyle Ukrayna’yi korumak. Çünkü bu insani bir felaket olabilir" ifadeleri kullanildi.

"Odessa’da 1.5 milyondan fazla kisi elektriksiz kaldi"

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin geçtigimiz cumartesi gecesi Iran yapimi dronlarla basta Odessa olmak üzere birçok kente saldirilar düzenledigini duyurmustu. Sosyal medya hesabindan konuya iliskin paylasim yapan Zelenskiy, "Bugünün anahtari enerjidir. Odessa’daki durum oldukça zor. Iran dronlariyla gece boyunca yapilan saldirilar sonucunda Odessa, diger kentler ve köyler karanliga büründü. Odessa’da 1.5 milyondan fazla kisi elektriksiz kaldi. Genel olarak acil durum ve elektrik kesintileri birçok bölgede devam ediyor. Enerji sistemi, normal çalisma durumundan oldukça uzak ve çok fazla eksik var. Bu nedenle kesinti programlari mevcut. Bunlar en çok Lviv, Vinnitsa, Kiev, Ternopil, Sumi, Zakarpattia, Jitomir ve Khmelnytskyi bölgeleri ile baskent Kiev’de uygulaniyor" demisti.
Kaynak: İHA