AB'den Kuzey Kore'ye Ek Yaptirim Karari

Avrupa Birligi (AB), Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programini destekleyen 8 kisi ve 4 kurulusa daha yaptirim uygulama karari aldi.

Geçtigimiz aylarda silah programina yeniden hiz kazandiran ve art arda gerçeklestirdigi füze denemeleri ile Kore Yarimadasi’nda tansiyonun yükselmesine neden olan Kuzey Kore’ye AB’den ek yaptirim karari geldi. AB Resmi Gazetesi’nde yer alan habere göre Pyongyang yönetiminin nükleer silah ve balistik füze programini destekleyen 8 kisi ve 4 kurulus daha yaptirim listesine eklendi. Yaptirimlarin seyahat yasagi, varlik dondurma ve fon saglama yasagi tedbirlerini içerdigi kaydedilirken, listeye eklenen kisi ve kuruluslarin çogunun hali hazirda ABD ve Güney Kore tarafindan uygulanan yaptirimlara tabi oldugu ögrenildi.

Liste uzadi

Son kararla birlikte AB’nin Kuzey Kore’nin silah programi nedeniyle bagimsiz olarak yaptirim uyguladigi kisilerin sayisi 73’e, kuruluslarin sayisi ise 17’ye yükseldi. Bagimsiz yaptirim listesini son olarak geçtigimiz Nisan ayinda güncelleyen AB’nin kendi yaptirimlarindan ayri olarak, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlari dogrultusunda 80 kisi ve 75 kurulusa da yaptirim uyguladigi biliniyor.
Kaynak: İHA