4 Soruda Gebelikte Agiz Ve Dis Sagligi

Çocuk sahibi kadinlar, agiz sagligi sorunlarini siklikla gebelik dönemlerine baglarlar. Gebelikte agiz ve dis sagligi konusuna açiklik getiren Dis Hekimligi Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Görkem Sengez, dört soruda tüm merak edilenleri cevapladi.

4 Soruda Gebelikte Agiz Ve Dis Sagligi
Her dogumda anne bir disini kaybeder algisi dogru mu?

Dr. Görkem Sengez, birçok kadinin inandiginin aksine dislerdeki kalsiyumun çözünerek bebege geçmesinin mümkün olmadigini belirtti.

Halk arasinda yaygin olan “her dogum, bir dis kaybi” algisinin bir hikâyeden ibaret oldugunu ifade etti.

Anne karnindaki bebegin, bu eksikligi direkt olarak dislerin kalsiyumundan degil, vücuttaki kalsiyum metabolizmalari ile kemiklerden karsiladigini söyleyen Sengez, “Eger anne, kalsiyum yönünden zengin süt ve süt ürünleri ile yesil yaprakli sebzelerden yeteri kadar besleniyor ise bebek bu ihtiyacini gayet rahat bir sekilde karsilar” dedi.



“Dengeli beslenme ile agiz dis sagligi dogru orantili mi”

Gebelikte annenin dis sagliginin bozulmasina rutin agiz bakiminin aksamasinin neden oldugunu belirten Altinbas Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Görkem Sengez, “Gebenin, sabah bulantilari nedeniyle dis firçalayamamasinin ya da sik sik kusmasi nedeniyle yeme aliskanliginin degisiyor. O nedenle agiz bakiminin daha sik yapilmasi gerekiyor. Ayrica bu dönemde D vitamini, kalsiyum ve magnezyum gibi yapisal minerallerin emiliminin sekteye ugrayabilir. Bu da dis eti çekilmesi denilen durumu tetikleyebilir” diye konustu.



A ve D vitaminlerinin mine olusumunda etkili oldugunu hatirlatan Sengez, su önerilerde bulundu: “Meyve, sebze, tahil, süt ve süt ürünleri, et, balik ve A, C, D vitaminleri, kalsiyum ve fosfor açisindan zengin olan yumurta dengeli bir diyetle alinmali. Sekerden mümkün oldugunca kaçinilmali ve ögünler arasinda tüketilmemeli. Paketli ve islenmis hazir gidalardan kaçinilmali.”

Gebelikte dis agrisi için neler yapilmali

Gebelik döneminde herhangi bir dis tedavisi için ideal zamanin, ikinci trimester denilen yani üçüncü ve altinci aylar arasindaki dönem oldugunun altini çizen Dr. Görkem Sengez, “Dis agrilarin mutlaka bir dis hekimi tarafindan degerlendirilmeli. Agrilarin, gebelik sürecindeki bazi fizyolojik nedenlerini olabilir. Örnegin, sabah bulantilari, agiz florasinin asiditesi arttirdigi için dislerde hassasiyet olabilir. Özellikle mine tabakasi ince, dis bölgeleri bu hassasiyete yol açabilir. Bu durum, minimal invaziv yöntemler ile koruyucu birtakim uygulamalar ile minimalize edilebilir. Ancak, acil olarak müdahale gerekiyorsa, disi tedavi etmemenin gebede olusturacagi risk analiz edilerek tedavi süresinin minimumda tutulmasi gerekiyor. Tedavi olan gebelerin, dis hekimligi koltugunda hafif sol tarafa dogru egik bir sekilde, ayaklar hafif içe çekilerek rahat bir sekilde oturmalari gerekiyor” seklinde konustu.



Gebelikte dolgu yapilabilir mi

Gebelikte dis tedavilerinin aksatilmamasi gerektigini belirten Dr. Sengez,” bu durum hem anne hem de bebegin yararina olacaktir. Bununla birlikte ilk trimesterin fetüste organlarin gelistigi hassas bir dönemdir. Dis tedavisi sirasinda kullanilan görüntüleme yöntemleri ve malzemelerin fetüs üzerinde teratojenik (dogumsal defektlere sebep olma) etki gösterme ihtimali çok düsük olsa da acil olmayan tedavilerin 2.trimestere ertelenebilir. Ideal olarak gebe kalmayi düsünen kadinlarin dis tedavilerini gebelik öncesinde tamamlamalari dogru olacaktir. Restorasyonlar yapilirken kompozit rezin, cam iyonomer gibi civa içermeyen materyallerin kullanilabilir. Ancak ayni sey amalgam restorasyonlar için söylenemez. Bunlarin saldiklari civa gazi sebebiyle ABD Gida ve ilaç Dairesi (FDA) tarafindan 2020 yilinda gebeler, gebe olmayi düsünenler, emziren kadinlar, yeni doganlar ve 6 yasindan küçük çocuklar için yüksek riskli olarak tanimlandi. Anne adayina herhangi bir rahatsizlik vermeyen mevcut amalgam restorasyonlarin degistirilmesine gerek yok” dedi.

Kaynak: İHA