Ekonomist Prof. Dr. Ferman'dan Küresel Ekonomi Için Kritik 2026 Uyarisi

Uluslararasi Terörizm ve Güvenlik Konferansina katilan Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman Rusya-Ukrayna Savasi ile birlikte ekonomik anlamda dengelerin küresel çapta degistigini vurgulayarak, “2026 yilina kadar ekopolitik açidan daralma ve resesyon hâkim olacak” dedi. Prof. Dr. Ferman ayrica normallesme yili olarak bakilan 2023 yilini da yine “büyüme dostu” olmayan bir yil olarak nitelendirdi.

Ekonomist Prof. Dr. Ferman'dan Küresel Ekonomi Için Kritik 2026 Uyarisi
Uluslararasi Terörizm ve Güvenlik Konferansi ile birlikte akademi dünyasindan birçok isim bir araya geldi. Özellikle pandemiden sonra en çok krize sebep olan Rusya-Ukrayna Savasinin ele alindigi konferansta, savasin küresel çapta ekonomik boyutuna deginen Beykent Üniversitesi Rektörü ve Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman hem 2023 hem de önümüzdeki yillar için önemli degerlendirmelerde bulundu.

“Normallesmeye geçilecegi düsünülüyordu, maalesef olmadi”

Prof. Dr. Murat Ferman birçok problemin üst üste yasandigini ve hepsinin birbirini tetikledigi bir süreç yasandigini dile getirdigi yorumda sunlari söyledi:

“Içinde yasadigimiz karmasik bir zaman. Birçok problem üstü ütse adeta birbirini tetiklercesine birbirini daha etkili ve daha zararli hale getirircesine ayni anda senkronize bir sekilde ortaya çikti. Sicak savas, gida, enerji, enflasyon, küresel daralma, bütün bunlar bir araya gelince ülkelerin adeta kendilerini çemberin disina atamayacaklari bir ates çemberi olustu. 2022 yili bir geçis yili. Geçtigimiz 2 yila damgasini vuran pandemiden sonra bu sene basi ile birlikte normallesmeye geçilecegi düsünülüyordu. Ama maalesef özellikle bu Ukrayna’daki gelismeler çerçevesinde gerçeklesmedi. Tam tersine üstüne birçok farkli problem ortaya çikti.”

“2026 yilina kadar daralma ve resesyon hâkim”

Prof. Dr. Ferman ayrica bu sebeplerden dolayi sürecin 2026 yilina kadar sikintili geçebileceginin de altini çizerek, “Demek ki önümüzdeki dönem en az 2026’ya kadar ekopolitik açidan daralma ve resesyon hakimiyetinde ve o iklimin hâkim oldugu bir dönem olacak. Zor zamanlarda yola devam edilecek. Özellikle küresel enflasyon ile mücadelede resesyona kapi pencere açma sikintilari var. Dolayisiyla özellikle 2023 yili ekonomik büyüme dostu olmayan ve problemlerin çözüm arastirmalarinin devam ettigi bir baska yil olarak karsimizda duruyor. Hazirlikli olmak lazim ve ihtiyatli iyimserlikte yola devam etmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA