Bulunamayan Ilaç Sayisi Giderek Artiyor

13. Bölge Erzurum Eczaci Odasi Baskani Ecz. A. Caner Güven, bulunamayan ilaç sayisinin giderek arttigini söyledi. Baskan Güven, “Konuyu bizzat Sayin Saglik Bakanimiza da ilettik. Çünkü mesele artik ticari bir mesele degil, halk sagligini tehdit eder bir konu haline gelmistir. Bir an önce çözüm bulunmasini istiyoruz” dedi.

Bulunamayan Ilaç Sayisi Giderek Artiyor
Son birkaç yildir özellikle Ocak - Subat aylarinda yasanilan ilaç tedariki problemi bu yil kendini daha erken hissettirmeye basladi.

Özellikle çocuklarin kullandigi agri kesici - ates düsürücüler, antibiyotikler, göz ve kulak damlalari, kanser ilaçlari, tüp bebek tedavisinde kullanilan ilaçlar, tansiyon gibi bazi kronik ve bir kisim genetik hastaliklarda kullanilan ilaçlar ‘bulunamayanlar’ listesinin basini çekiyor.

“Net bir açiklama yapmiyorlar”

Tedarik krizinin gün geçtikçe büyüdügünü belirten 13. Bölge Erzurum Eczaci Odasi Baskani Ecz. A. Caner Güven, “Ilaç hammadde fiyatlarindaki artis ve tedarik zincirinin bozulmasi ile girdi maliyetlerinin ve giderlerin artmasi, yurtdisina yogun sekilde ilaç satisi da dahil olmak üzere bir çok nedenle ilaçtaki tedarik krizi giderek büyüyor. Firmalarin üretim yapip yapmadigini, üretiyorsa bu ilaçlarin ne kadarinin ülkemize verilip ne kadarinin yurtdisina satildigini biz de bilemiyoruz. En aci olansa konunun asil muhataplarinin net bir açiklama yapmiyor olmasi. Yeterli ilaç üretiliyor ya da ithal ediliyor mu; üretiliyorsa nereye satiliyor? Bunun ögrenilip kamuoyu ile acilen paylasilmasi gerekiyor” dedi.

“Günlerdir hatta aylardir bulamiyoruz”

Haftalardir ecza depolarinda ya ilaç bulamiyor, ya da çok kisitli sayida bulduklarini kaydeden Baskan Güven, söyle dedi.

“Halkimizin çok asina oldugu ama yasal nedenlerle ismini veremedigimiz en temel çocuk ve yetiskin antibiyotikleri ve yine çok bildiginiz ates düsürücüleri de esdegerlerini de temin edemiyor ya da ancak birkaç adet bulabiliyoruz. Gerek ilimizde ve bölgemizde, gerek ülkemizde eczaci ve depo WhatsApp gruplari ve sosyal medya platformlari hastalarina ilaç arayan eczacilarimizin mesajlari ile dolu. Eczaci Odasi araciligi ile hastalara ulastirilan hayati öneme haiz ilaçlari da günlerdir hatta bazilarini aylardir bulamiyoruz.”

“Bakanliga ilettik”

“Konuyu 54 Eczaci Odasi Baskani ve Türk Eczacilari Birligi Yönetiminin de oldugu bir görüsmede bizzat Sayin Saglik Bakanimiza da ilettik. Çünkü mesele artik ticari bir mesele degil, halk sagligini tehdit eder bir konu haline gelmistir. Özellikle kis aylarinin baslamasi ile artan hastalik orani karsisinda neredeyse bitme noktasina gelen ilaç tedarigi korkutan senaryolari aklimiza getiriyor. Yasanan bu olumsuzluklarin büyük bir kismi aslinda biraz da ilaçlarin fiyatlari ile alakali! Ülkemizde ilaç fiyatlari EURO kuru üzerinden belirleniyor. Bu ayarlama her yil Subat ayinda yapilir. Bu ayarlama yapilirken bir önceki yilin EURO kuru ortalamasinin yüzde 60 ya da yüzde 70’i esas aliniyor. Su anda ilaçta kabul edilen EURO kuru 7,86 Türk Lirasi. Bu rakamlar üzerinden firmalar ayrica yüzde 41’e kadar ayrica bir iskonto yapiyor. Döviz kurlarindaki dalgalanma ile mevcut kur ile ilaç fiyat hesaplamasinda kullanilan kur arasindaki makas açildi. Arada neredeyse 2.5 kat fark var. Bu firmalar için gerek yurtdisindan ithalatta, gerek imalatta ciddi problemlere neden oluyor. Su ana kadar süreç depo ve eczanelerin gelirleri kaldirilarak bir sekilde ilerletildi. Ancak sorun giderek büyüyor. Bazi firmalar zarar ettikleri gerekçesi ile devlete yapmalari gereken iskontolari da yapmadigi için vatandasimizin ödedigi ücret de giderek artiyor.”

“Hastalarimiz eczane eczane ilaç ariyor”

Geçmis yillarda ilaç yokluklarinin hesabinin eczanelerin ve depolarin ilaç stokladigi iddiasi ile yapilan denetimlerle yine eczacilara sorulduguna sahit olduklarini hatirlatan Baskan Caner Güven, sunlari söyledi.



“Ancak Türkiye’de ilaç devletimizin takibi ve kontrolü altindadir. Biz ilaç sektörünün hastaneler de dahil olmak üzere bütün paydaslarinin görüsü alinarak, bu meseleye kalici bir çözüm bulunmasini talep ediyoruz. Özellikle nöbetlerde hastalarimiz eczane eczane ilaç ariyor. Olmayan, bulunamayan ilaçlar nedeni ile kuyruklar olusuyor. Ne reçetede yazilan ilaçlari, ne de esdegerlerini tedarik edip hastalarimiza ulastiramiyoruz. Hiç bir eczane hastasina elinde olan ilaç için YOK demez, diyemez. Bu ne insanliga, ne ettigimiz meslek yeminine, ne de kanunlarimiza uygun degildir.”

“Yetkililer sorun yok dese de”

“Subat ayinda kur güncellemesi beklentisi var. Ancak bu zaman kadar ilaç tedariginin nasil saglanacagi, nasil çözümle üretilecegi konusunda halâ bir açiklama yapilmadi. Yetkililer ilaç tedariginde sorun yok dese de sadece bölgemize hizmet veren depolardaki olmayan, tedarik edilemeyen ya da stogu 5 adetin altina düsen ilaçlarin sayisi artik yüzlerle ifade ediliyor. Bir oran vermek elbette güç, maalesef veriler de bizlerle saglikli bir biçimde paylasilmiyor. Ancak ilaç bazinda tedarik sorunu her dört ilaçtan birisi haline gelmis durumda. Ilaca YOK demek için tamamen tükenmesini bekleyemeyiz. Meslekî sorumlulugumuz yaklasan tehlikeyi haber vermeyi ve önlem alinmasi için çagri yapmayi gerektiriyor”

“En pahali ilaç bulunamayan ilaçtir”

“Halk sagligini tehdit eder noktaya hizla yaklasan bu sorunun kalici olarak çözülmesi gerektigine inaniyoruz. Ilaçlarin bulunamayisinin sadece eczanelerde degil, hastanelerde de bas göstermesi en büyük endisemiz. Unutmayin ki en pahali ilaç, bulunamayan ilaçtir. Ve bu sorun giderilene, vatandaslarimiz ilaçlarina sorunsuz bir sekilde erisene kadar da sesimizi duyurmaya devam edecegiz.”
Kaynak: İHA