Perakendecilerin Yüzde 94,5'I Fiyat Artisi Bekliyor

TEPAV tarafindan yayimlanan Perakende Güven Endeksine göre fiyatlarda artis bekleyen perakendecilerin orani yüzde 94,5 oldu.

Türkiye Ekonomi Politikalarini Arastirma Vakfi (TEPAV) Perakende Güven Endeksinin (TEPE) 154. sayisini yayimlandi. Buna göre, TEPE, Ekim 2022’de bir önceki aya göre 11,9 puanlik, bir önceki yilin ayni dönemine göre ise 15,9 puanlik artisla 6,8 puan degerini aldi. TEPE anketine katilan perakendecilerden geçtigimiz 3 ayda islerin durumunun iyilestigini belirtenlerin orani Ekim 2022’de yüzde 39,6’ya yükselirken, önümüzdeki 3 ayda islerinde iyilesme bekleyenlerin orani ise yüzde 11,2 seviyesinde kaldi. Önümüzdeki 3 ayda satis fiyatinda artis bekleyen perakendecilerin orani ise yüzde 94,5’e yükseldi. “Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük magazalar” sektörü Ekim ayinda perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Bölgeler bazinda incelendiginde ise Ekim ayi perakende güveninde en fazla artis Ortadogu Anadolu Bölgesi’nde görüldü.

Perakende güveni geçen yila ve geçen aya göre artti

TEPE degeri, 6,8 puan degerini alarak geçen yilin ayni dönemine göre 15,9 puan, geçen aya göre 11,9 puan artti. TEPE, Ocak 2016’dan beri ilk kez iyimser görünümün hakim oldugunu gösteren pozitif deger aldi. TEPE degerinin yillik degisiminde geçtigimiz 3 ayda islerin durumu göstergesindeki 37,4 puanlik, önümüzdeki 3 ayda satis beklentisi göstergesindeki 26,8 puanlik iyilesme etkili oldu. Diger taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin üzerinde oldugu yönündeki 16,6 puanlik degisim endekse olumsuz yansidi.

Perakendecilerin gelecege yönelik satis beklentisi geçen aya ve geçen yila kiyasla artti. Önümüzdeki 3 aya iliskin satis beklentilerinin denge degeri Ekim 2022’de 6,7 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya iliskin satis beklentileri, bir önceki aya göre 4,8, bir önceki yilin ayni ayina göre 26,8 puan artti.

Ekim 2022’de TEPE anketi katilimcilarinin yüzde 9,1’i geçen yilin ayni dönemine göre islerinde artis oldugunu belirtirken, islerinde düsüs oldugunu belirtenlerin orani yüzde 61,1 olarak belirlendi. Geçen yila göre islerinde bir degisiklik olmadigini belirtenlerin orani ise yüzde 29,8 oldu.
Kaynak: İHA