Baliklarin Yeni Adresi Atik Su Aritma Tesisi Oldu

Birçok ilde atik sular dogayi kirletmeye devam ederken, Manisa’da 19 atik su tesisini faal olarak kullanan MASKI’nin Kirkagaç Atiksu Tesisindeki dogaya salinan sularda baliklar yüzmeye basladi. Kirkagaç Atiksu Aritma Tesisinde incelemelerde bulunan MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, "Kirkagaç Atiksu Tesisimizde de baliklarin çikis suyuna gelmesi suyumuzun ne kadar berrak ne kadar kaliteli, ne kadar standartlara uygun bir sekilde aritildiginin da belgesi olmus oldu" dedi.

Baliklarin Yeni Adresi Atik Su Aritma Tesisi Oldu
Çevre kirliliginin en önemli faktörlerinden biri olan atik sular Manisa’da aritildiktan sonra dogaya can vermeye devam ediyor. Manisa Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (MASKI) Genel Müdürlügü tarafindan il genelinde faal olarak çalistirilan 19 atik su tesisine yenileri eklenmeye devam ederken, mevcut tesislerde binlerce metreküp atik su aritilarak çevre kirliliginin önüne geçiliyor.

"Hem halk sagligini koruyoruz hem de çevre kirliligini önlüyoruz"

MASKI’nin Manisa’nin büyüksehir belediyesi olmasiyla birlikte 2014 yilinda kuruldugunu hatirlatan MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, "MASKI Genel Müdürlügümüz 2014 yilinda kuruldu. Kurulduktan sonra 17 ilçemizde bir buçuk milyon nüfusumuza ve 650 bine yaklasan abonemize saglikli içme suyu saglamak görevi içindeyiz. Bu kullanilan içme sulari kanalizasyon hatlariyla atiksu tesislerimize ulasmakta. Bu tesislere gelen kullanilmis sular yani atiksular aritildiktan sonra dogaya desarj edilmektedir. Dogaya desarj edilen bu aritilmis atiksular son zamanlarda il genelinde, ülke genelinde hatta dünya genelinde yasayan küresel iklim degisikligine de önemli bir katki saglamakta. Artik suya ulasmak çok zor. Suya erismek çok zor. Biz MASKI Genel Müdürlügü olarak su temini konusunda suyumuzu yüzde yüz il genelinde yeraltindan saglamaktayiz. Sondajlarimiz çok derinlere inmeye basladi.

Çok derinlerden temin ettigimiz bu sular çok degerli sular. Bunu vatandaslarimiz kullandiktan sonra tesislerimizde aritarak saglikli bir sekilde dogaya desarj ediyoruz. Böylece çevre kirliligi önlenmis oluyor. Biz MASKI Genel Müdürlügü olarak hem halk sagligi anlaminda hem de çevre kirliligi anlaminda ilimize gerek vatandaslar nezdinde gerek çevre konusunda büyük bir katma deger saglamis oluyoruz" dedi.



"Tesislerin çogu çalisir durumda degildi"

MASKI’nin 17 ilçede 19 atik su aritma tesisinin faal olarak çalistigini ve 3 ilçede de yapimlarinin tüm hiziyla devam ettigini anlatan Çevik, "Bizim 17 ilçemizde 19 atik su aritma tesisimiz var. Kuruldugumuz günden bugüne bu tesislere 520 milyon TL yatirim yaptik. Bu bedel içinde gerek yapim bedelleri gerek isletim maliyetleri yer almakta. Atik su tesisleri yapildiktan sonra yüksek isletim maliyetleri nedeniyle büyüksehir olmadan önce yani 2014 yilindan önce ilgili belediyeler tarafindan isletimi zordu. Maliyetleri çok yüksekti ve bu tesisler çalisir durumda degildi. Büyüksehir olduktan sonra Manisa Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Cengiz Ergün’ün önderliginde, kendisi çevre bilincine çok önem veren bir insan ve onun önderliginde bu tesisleri ayaga kaldirdik. Su anda üzerinde bulundugumuz tesis Kirkagaç Atiksu Aritma Tesisi. Burada günlük 5 bin metreküp atik suyu ariyoruz. Atik su tesisimize geldikten sonra havalandirma havuzunda yaklasik bir gün kadar kalir ve biz burada bakterileri yetistiririz. Bu bakteriler atik suyun içindeki organik maddeleri kullanarak canli yasami devam ettirirler. Bunun içinde biz ilaveten oksijen saglamis oluruz. Biz burada bakteriyi yasatmis oluruz, bakteriye besin vermis oluruz. O besini de atik sudaki kirlilik yükünden almis olurlar ve biz de böylece aritmis oluruz" diye konustu.



"Bakirçay havzasini, ilçelerimizi ve Ege Denizi temiz tutuyoruz"

Yaptiklari çalismalarla çevreye de büyük katki sagladiklarinin altini çizen Çevik sunlari söyledi: "Geçtigimiz günlerde bu tesisimizi ziyaret ettigimizde Kirkagaç Atiksu Aritma Tesisimizin çikis hattinda baliklarimizi gözlemledik. Bundan bir kaç yil önce Turgutlu Atiksu Aritma Tesisimizde dogaya yani dereye desarj ettigimiz noktada baliklarin tesisin çikis suyu hattina geldigini gördük bu bizi çok memnun etti. Kirkagaç Atiksu Tesisimizde de baliklarin çikis suyuna gelmesi suyumuzun ne kadar berrak ne kadar kaliteli, ne kadar standartlara uygun bir sekilde aritildiginin da belgesi olmus oldu. Burasi Bakirçay Havzasi. Ilimizde iki havza mevcut, Gediz ve Bakirçay Havzasi. Bakirçay Havzasina iki ilçemiz girmekte biri Kirkagaç digeri Soma ilçemiz. Kirkagaç ve Soma ilçemizde aritilan atiksular Bakirçay’a desarj edilmekte. Bu havzanin bulustugu nokta Ege Denizidir. Biz aslinda hem havzamizi, hem ilçelerimizi hem de Ege Denizi temiz tutuyoruz. Bunun en güzel örnegi suanda bu tesisin çikis suyunda bulunan baliklarin yasamlarini rahat bir sekilde devam ettirmelerinden gözlemleyebiliyoruz."

MASKI’ye ait atik su aritma tesislerinde bulunan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan sürekli takip edilen SAIS sistemiyle aritilan sularin sürekli denetlendigi ve bugüne kadar MASKI’ye ait hiçbir tesisin cezai yaptirima maruz kalmadigi ögrenildi.
Kaynak: İHA