Kis Mevsiminde D Vitamini Eksikligine Dikkat

Kansere ve kemik erimesine karsi koruyuculugunun yani sira bagisikligi da arttiran D vitamininin vücut için önemini anlatan Beslenme ve Diyetetik Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Burcu Çakmak Sancar, pek çok kiside özellikle kis mevsiminde D vitamini eksikligi görüldügünü söyleyerek, vitaminin vücutta depolanmasiyla ilgili bilgiler paylasti.

Kis Mevsiminde D Vitamini Eksikligine Dikkat
D vitamini, yaz aylarinda günesin ultraviyole B isinlarinin etkisiyle deride sentezlenir veya basta yagli baliklar olmak üzere bazi hayvansal gidalardan, elde edilir. Yeterince ultraviyole isini alamamanin ve deriyle temasinin engellenmesinin D vitamini sentezinin yetersiz olmasina neden oldugunu kaydeden Istanbul Esenyurt Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Burcu Çakmak Sancar, özellikle günes kremlerinin günes isinlarinin deriye temasini engelledigini belirtti.



Kansere karsi koruyuculugu var

D vitamininin vücuttaki görevini anlatan Sancar, “D vitamini baslica vücuttaki kalsiyum ve fosfor metabolizmasinda görevli. Kalsiyumun bagirsaklardan geri emilimini artiyor. Böylece kemik dokudaki kalsiyum ve fosforun birikmesine katli sagliyor. En bilinen görevi bu olmakla birlikte D vitaminin çok daha önemli görevleri de var. O da vücudun bagisikligini attirici etki göstermesidir. Vücudun bagisikligini artirdigi için de birçok hastaliga karsi koruyucu etki gösteriyor. Kalp ritmini düzenliyor. Kalp hastaliklarina ve kemik erimesine karsi da koruyucudur” dedi.



Dogru mevsimde D vitamini almak önemli

D vitamininin günes isinlarinin ultraviyole B etkisiyle derinin hemen bir alt tabakasinda üretilip, depolandigini belirten Sancar, “Öncelikle dogru mevsimde D vitamini almamiz önemli. Günes isigina maruz kalmak degil, ultraviyole B isinini almak önemli. Bunu da yalnizca yaz mevsiminde ve sadece günes isinlarinin dik geldigi saatler olan 11:00 ila 15:00 arasinda almak mümkün. Yapilan çalismalar haftada birkaç kez 15- ila 30 dakika arasinda diz ve dirseklerinin alt kisimlari ve yüz bölgesinden bu isinlarin alinmasiyla vücut için gerekli olan D vitaminin üretildigini göstermistir” dedi.



D vitamini eksikligine yol açan faktörler

D vitaminini vücudun üretmesine ragmen birçok kisinin vitamin eksikligi yasadigini hatirlatan Sancar, bu durumun birçok faktöre bagli oldugunu kaydederek, nedenlerini su sekilde siraladi:

“D vitamini eksikligi açisindan risk gurubunda olan insanlar yaslilar, hamileler ve emilim bozuklugu rahatsizligi olan kisilerdir. Hamilelere doktorlari tarafindan D vitamini takviyesi verilmektedir. Ancak hamilelerin daha çok günes isigina çikmasi önemli. Yasa bagli olarak da vücuttaki emilim azalmaktadir. Bu bakimdan yasli insanlarda ve Emilim bozuklugu olan kisilerde D vitamini eksikligi daha çok görülmektedir. Bunlarin disinda mevsimsel faktörler de var. Daha çok yaz mevsiminde alindigi için kisin daha çok eksikligi görülüyor. Ayrica günes isinlari açisindan cografi bölge de D vitamini eksikligi için önemli bir neden.”

“Besinlerle alinsa bile ek takviyeye ihtiyaç var”

Insan vücudunun yalnizca yüzde 10 ila 20 arasinda gidalardan D vitamini alabildigine de dikkat çeken Sancar, “Belirli gidalar D vitamini için zengin. Özellikle somon ve orkinos gibi yagli baliklar, yumurta sarisi, karaciger, gibi hayvansal gidalar D vitamini yönünden zengin. Ancak yine de ek takviyeye ihtiyaç duyabiliyoruz. Ülkemizde kis mevsiminin de uzun olmasi nedeniyle ek vitamin takviyesi alinmasi uzmanlar tarafindan önerilmekte. Yapilan çalismalar farkli görüsler içerse de D3 vitamini K2 vitamini ile birlikte alindiginda emiliminin daha iyi oldugu yönünde ifadeler vardir” diye konustu.

Sebzelerle çok fazla D vitamini alinamadigi ifade eden Sancar, “Daha çok hayvansal gidalarla aliniyor. Bu noktada da temiz denizden elde edilen baliklarin tüketilmesi önemli. Özellikle dip baliklari agir metal yönünden risk tasidiklari için D vitamini almak istenirken baska bir etkene maruz kalinmasin. Bu nedenle aldigimiz gidalarin güvenilirligi çok önemli” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA