Gelecekte Iletisim Çalistayi Sivas'ta Son Buldu
Bu yil ‘Kurulustan Kurtulusa, Kurtulustan Kurulusa’ temasiyla gerçeklestirilen “Gelecekle Iletisim Çalistayi”nin sonuncusu, "Kurtulus Savasinin 100. yilinda medya" basligi altindaki sunumlarla Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde yapildi.

Çalistaya; RTÜK Üst Kurul Baskan Vekili Orhan Karadas, Sivas Valisi Dr. Yilmaz Simsek, Sivas Belediye Baskani Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yildiz, akademisyenler ve ögrenciler katildi.
Çalistay, RTÜK’ün çalistayla ilgili hazirladigi tanitim filminin izlenmesi ve akabinde protokol konusmalarinin yapilmasi ile basladi.
“7 günlük çalisma devletin önündeki engelleri kaldirdi”
Çalistay açilis konusmasinda RTÜK Üst Kurul Baskan Vekili Orhan Karadas, Sivas Kongresi sürecinde 7 günlük çalismayla devletin önündeki engellerin kaldirildigini belirtip, "Halkin bütününü kapsayan ilk örgütsel faaliyet Sivas’ta gerçeklestirildi ve Sivas Kongresi sekli ve içerigi itibariyle adeta milli bir meclis islevi gördü. Kongrede yeni katilim saylayan üyeleriyle yurdun tamamini kapsayan Heyeti Temsiliye ülkenin akibetini birinci dereceden etkiledi ve söz sahibi olan bir kurul haline geldi. Milli Mücadele’nin mesru organlari böylece biçimlendirilmis oldu. 7 günlük çalisma devletin önündeki engelleri kaldirdi ve halki bir bütün halinde harekete geçirmeyi sagladi. Bu hareket 9 Eylül 1922’de büyük bir zafere kapiyi açti ve 29 Ekim 1923’de de Cumhuriyetin ilaniyla taçlandi. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere bu topraklarin vatan yapilmasinda emegi geçen bütün kahramanlari, sehit ve gazilerimizi büyük bir saygi ve minnetle yad ediyorum. Bu çalistayimizin amaci ülkemizde yüksekögretim gören ve ülke vatandasi olmayan ögrencilerin Türkiye Cumhuriyeti ve Türk akraba topluluklari menseli ögrencilerin, ülkemizi daha iyi tanimalari ve iyi duygularla ülkemizden ayrilmalarini amaçlamaktadir. Bu kardeslerimizin daha sonra ülkelerinde görev yapacaklari kurum ve kuruluslarda Türkiye ile temaslarini sürdürmeleri en büyük arzumuz ve beklentimizdir” seklinde konustu.
“Yeni medya araçlarinin dogru kullanilmasi ve denetlenmesi önemlidir”
Sivas Valisi Dr. Yilmaz Simsek ise yeni medya araçlarinin dogru kullanilmasinin ve denetlenmesinin önemli oldugunu vurgulayarak, “Radyo ve televizyondan sonra internet ve sosyal medya en yeni medya araçlari olarak ortaya çikti. Iletisimdeki bu bas döndüren gelisme, insan iliskilerini ve toplumsal iliskileri de etkiledi. Artik sürekli bir bilgi ve haber saganagi altinda, neyin gerçek neyin asilsiz oldugunu anlayamiyoruz. Bu nedenle kurumsal medyanin ve sosyal medyanin dogru içerikleri, gerçegi ileten bilgileri bugünümüz ve gelecegimiz açisindan çok önemlidir. Milli degerlerimizin yeni nesillere benimsetilmesi, onlarin yozlastirici etkilerden korunmasi için yeni medya araçlarinin dogru kullanilmasi ve denetlenmesi çok önemlidir” dedi.
“Cumhuriyete adeta baskentlik yapti”
Baskan Bilgin de Sivas’in Cumhuriyetin kurulusunda önemli bir görev üstlendigini ifade ederek, “108 gün adeta Cumhuriyete Istiklal Savasi’nda baskentlik yapiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 2 Eylül’de Sivas’a gelmesinden itibaren Istiklal Savasi’nin yönetildigi ve planlanmasinin yapildigi, icra edildigi bir sehir olarak Cumhuriyetin kurulusuna ev sahipligi yapiyor. Iletisim gözüyle baktigimiz zaman burada alinan kararlarin tüm ülkeye dogru bir sekilde aktarilmasi noktasinda yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatiyla Irade-i Milliye gazetesi Sivas’ta basiliyor. O dönemde Kurtulus Savasi süresince alinan tüm kararlarin kamuoyuna dogru bir sekilde aktarilmasi noktasinda da önemli bir görevi üstleniyor. Bu açidan bakildiginda Irade-i Milliye gazetesinin çalistaya konu olacagina da inaniyorum” seklinde konustu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Rektörü Alim Yildiz ise yapilan çalismalarin hayirlara vesile olmasini dileyerek, “RTÜK tarafindan hazirlanan Samsun, Amasya ve son olarak Sivas’ta yapilan 3. toplantinin hayirlara vesile olmasini diliyorum. Iletisim Fakültemiz ve iletisimcilerimiz açisindan önemli bir toplanti. Gün boyunca bu program devam edecek ve güzel neticeler alinacagini da biliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan, konusmalarin ardindan RTÜK Üst Kurul Baskan Vekili Orhan Karadas, Sivas Valisi, Sivas Belediye Baskani ve SCÜ Rektörüne plaket takdim etti. Çalistayin devaminda uluslararasi ögrenciler kendi alanlarinda akademik bildirilerini sundu.
