Güroymak'ta Husumetli Aileler Baristirildi

Bitlis’in Güroymak ilçesinde aralarinda husumet bulunan iki aile baristirildi.

Güroymak'ta Husumetli Aileler Baristirildi


2022 yilinda Çelik ve Erol aileleri arasinda yasanan ve bir kisinin hayatini kaybettigi husumet, Güroymak ilçesi Nurtepe Mahallesi Seyh Masum Camii’nde baris programi düzenlenerek kanaat önderlerinin girisimi sonucu barisla sonuçlandi. Kur’an-i Kerim tilavetiyle baslayan programda konusan Seyh Masum Medresesi müderrislerinden Ahmet Sayin, "Islam, adindan da anlasilacagi üzere selam ve sulh dinidir. Kardesligi siar edinen bu din diger bütün sosyal baglardan daha derinlikli bir kardesligi tavsiye etmektedir. Mensubu oldugumuz dinin ’Müslümanlar muhakkak kardestirler. Aralarinda bir husumet oldugunda onlari baristirin" emri ile Peygamber Efendimizin 1400 küsur yil önce ’ayaklarimin altina aldim’ dedigi ilkel kan davasini bizler bu cahiliye âdetini büyüklerimizin ve sizlerin sayesinde ayaklarimizin altina almis olmanin sevincini ve mutlulugunu yasiyoruz. Bu sevinci bizlere yasatan Allah’a hamd ediyoruz ve onun kutlu elçisi ve özgürlük peygamberine binlerce salat ve selam getiriyoruz" ifadesini kullandi.

Islam dininin ayni zamanda sosyal bir din olduguna dikkat çeken Sayin, konusmasina söyle devam etti: "Bir yandan Rabbimize karsi olan kullugumuzu emrederken, diger yandan sosyal nizam ve münasebetlerimizi de tanzim etmektedir. Islam, hak kavramini sosyal sistemin en tepe yerine yerlestirmistir. Bu nedenledir ki Allah’in diger bir adi da Hak’tir. Hal böyle iken esefle görüyoruz ki bizim toplumumuzda zaman zaman hak ihlal edilmekte, sosyal iliskilerimiz yara almakta, sulh atmosferi sekteye ugramaktadir. Iste arzu edilmeyen bu nahos durumlarin telafisi yine bu topraklarda yine bu tarihsel cografya bize armagan etmektedir. Ulularimizdan dirayet eyliyoruz, bilgelerimizden akil aliyoruz ve âlimlerimizden yol ögreniyoruz. Sadece kendi hayatimizi önemsedigimiz bir hayat tarzimiz olamaz. Sadece ibadetlerimizi yapmakla mükellefiyetlerimizi yerine getirmis olmayacagiz. Ibadetlerimiz Rabbimize yaptigimiz yolculugumuzda bizim için bir aydinliktir. Ancak kardeslerimizin hak ve hukuklarini ihmal ve ihlal etmek bu yolculugumuzu da zehirlemektedir. Her devirde muhtaç oldugumuz muhacir ve ensar kardesligini bu çagda yeniden hatirlama ve hayata aktarma vaktinin geldigini bilmemizi arzu ediyorum. Çünkü kâmil bir Müslüman olabilmenin yolu, dünya ve ahiret cennetini elde etmenin yolu Müslüman kardeslerimizin haklarina riayet etmek ile mümkündür." diye konustu.

Program, her iki aile fertlerinin Kur’an-i Kerim’in altinda geçerek barismasiyla sona erdi. Programa bölgenin kanaat önderleri, her iki aile fertleri ve çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: İHA