AB, Dondurulan Rus Mal Varliklarina El Konulmasini Istedi

Avrupa Birligi (AB), Rusya’ya ve Rus is adamlarina ait dondurulmus mal varliklarina el konulmasini ve bunlarin Ukrayna’nin yeniden insasi için kullanilmasini istedi.

AB Konseyi Baskani Ursula von der Leyen, AB Komisyonu’nun resmi internet sayfasindan önemli açiklamalar yapti. Rusya’nin, Ukrayna’da isledigi suçlardan dolayi yargilanmasi için özel bir mahkeme kurulmasini isteyen Leyen, Rusya’ya ve Rus is adamlarina ait dondurulmus mal varliklarina el konulmasini ve bu mal varliklarinin Ukrayna’nin yeniden insasi için kullanilmasini talep etti. Rusya’nin isledigi korkunç suçlarin bedelini ödemesi gerektigini belirten Leyen, "Rusya, egemen bir devlete karsi saldirganlik da dahil isledigi korkunç suçlarin bedelini ödemelidir. Bu nedenle, Uluslararasi Ceza Mahkemesi’ni desteklemeye devam ederken, Rusya’nin saldiri suçunu sorusturmak ve kovusturmak için Birlesmis Milletler (BM) tarafindan desteklenen özel bir mahkeme kurulmasini öneriyoruz. Bu ihtisas mahkemesi için mümkün olan en genis uluslararasi destegi almak üzere uluslararasi toplumla birlikte çalismaya haziriz" ifadelerini kullandi.

"Rusya’ya ödetecek araçlara sahibiz"

Rusya’nin saldirilari sonrasi Ukrayna’nin yeniden insaasi için gerekli maddiyatin Rusya’dan alinmasi gerektigini de sözlerine ekleyen Leyen, "Rusya’nin neden oldugu yikimin bedelini de mali olarak ödemesi gerekiyor. Ukrayna’nin ugradigi zararin 600 milyar euro oldugu tahmin ediliyor. Rusya ile oligarklarinin Ukrayna’ya verdigi zarari tazmin etmesi ve ülkenin yeniden insasi için gereken masraflari karsilamasi gerekiyor. Bunu, Rusya’ya ödetecek araçlara sahibiz. Rusya Merkez Bankasi rezervlerinin 300 milyar euroluk kismini bloke ettik. Rus oligarklarinin 19 milyar eurosunu dondurduk. Kisa vadede ortaklarimizla birlikte bu fonlari yönetecek ve Ukrayna’ya yatirim yapacak bir yapi olusturabiliriz. Daha sonra gelirleri Ukrayna için kullaniriz. Yaptirimlar kaldirilir kaldirilmaz bu fonlar Rusya’nin Ukrayna’ya verdigi zararin tamamini tazmin etmesi için kullanilmali. Bunu mümkün kilmak için ortaklarimizla uluslararasi bir anlasma üzerinde çalisacagiz. Birlikte, bunu yapmanin yasal yollarini bulabiliriz. Rusya’nin korkunç suçlari cezasiz kalmayacak" dedi.



Hukuki olarak gerçeklesmesi zor

Bir süredir AB kurumlarinin gündeminde olan "Dondurulan Rus mal varliklarina el konularak Ukrayna için kullanilmasi" görüsü, uzmanlara göre uluslararasi hukuka göre kolay görünmüyor. Kendi basina bu tarz bir el koyma yetkisine sahip olmayan AB, uluslararasi toplumu bu konuda ortak çalismaya çagiriyor. Bu çalisma basarili olursa, AB’nin öncülügünde uluslararasi toplumun yapacagi bir anlasma ile dondurulan Rus mal varliklarina el konulmasinin yolu açilacak.
Kaynak: İHA