Yillarca Ögrenci Yetistiren Egitimci, Emekli Olduktan Sonra Sebze Ve Tahil Yetistirmeye Basladi

Bayburtlu emekli egitimci Yavuz Selim Agin, emekli olduktan sonra ata topragi olan 103 dönümlük araziyi bos birakmayarak bugday, yulaf, pancar gibi çesitli sebze ve tahil ürünlerinden ekerek çiftçilikle ugrasmaya basladi.

Yillarca Ögrenci Yetistiren Egitimci, Emekli Olduktan Sonra Sebze Ve Tahil Yetistirmeye Basladi
Kis aylarini Kusadasi’nda, yaz aylarini ise memleketi Bayburt’ta geçiren emekli egitimci Agin, toprakla ugrasarak tarima gönül verdi. 15 yil Fransizca ögretmenligi, yaklasik 25 yil ise idarecilik yapan Agin, toprakla ugrasirken huzur buldugunu, emekliliginin keyfini bu sekilde çikardigini söyledi.



Ortaklariyla birlikte araziyi eken Agin, bu yil araziye sadece bugday ektiklerini, her sene ürünleri degistirerek farkli ürünleri toprakla bulusturduklarini ifade ederek, "Bu sene sadece bugday ektik, geçen sene yulaf ekmistik, ondan önceki sene ise arpa ekmistim. Her sene münavebeli olmazsa toprak verimli olmuyor, bir dahaki sene bugday ekersek olmaz, önümüzdeki yil baska bir sey ekecegiz" seklinde konustu.

Tarla ekim islerinin yani sira seracilikla da ilgilenen Agin, domates, salatalik, taze fasulye gibi sebzeleri yetistirdigini, organik olarak yetistirdigi sebzeleri dalindan kopararak yemenin ayri bir güzelligi oldugunu da sözlerine ekledi.

"Açlik problemi yasamak istemiyorsak tarima ve hayvanciliga önem vermemiz lazim"

Ülkenin üretime ihtiyacinin olduguna inanan ve üretmek zorunda olduklarini belirten Agin, "Ülkenin zenginlige ve üretmeye ihtiyaci var. Allah’in bize lütfettigi bu cografyada tarim ve gida üzerine devletimiz bütün imkanlarini seferber etmis durumda, yeter ki üretim yapalim diye gayret sarf ediyor, her türlü destegi veriyor, biz de bu destekleri alarak çiftçilikle, tarimla ugrasiyoruz. Gida çok önemli, açlik problemi yasamak istemiyorsak bizim hayvanciliga ve tarima önem vermemiz lazim" diye konustu.

Türkiye’nin her türlü tarimsal faaliyete uygun bir ülke olduguna deginen Agin, sözlerine su sekilde devam etti: "Biz bu cografyada çok daha basarili tarimsal faaliyetlerle, hayvansal faaliyetlerle ihracatçi olabiliriz. Türkiye iklim olarak her türlü tarimsal faaliyete müsait bir ülkedir"

"Bir yilini kurtarmak istiyorsan bugday ek, 20 yilini kurtarmak istiyorsan agaç dik, yüzyillari kurtarmak istiyorsan insan yetistir"

Çin atasözünden örnek vererek, egitimin ve tarimin önemine dikkat çeken Agin, "Bir bilge insanin söyle bir degerlendirmesi var, ’Bir yilini kurtarmak istiyorsan bugday ekeceksin, 20 yilini kurtarmak istiyorsan agaç dikeceksin, yüzyillari kurtarmak istiyorsan insan yetistireceksin.’ Ülkemizde devleti yöneten idarecilerimizin, devlet adamlarimizin, siyasal iktidarin bu iki seye çok önem vermesi lazim. Tarimsal faaliyet ve egitim. Biz bunlarin ikisinden de vazgeçemeyiz. Bu ülke iyi, vasifli insanlar yetistirerek ve dünyanin en iyi üretimini yaparak zenginlige her türlü kavusacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA