Disisleri Bakani Çavusoglu NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ile Bir Araya Geldi

ISTANBUL – Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Çavusoglu, Ukrayna’nin toprak bütünlügünün Türkiye tarafindan desteklendigini söyleyerek, “Karadeniz’den tahil ihracati konusundaki yasanan sikinti Cumhurbaskanimiz sayesinde çözüldü. Kesintisiz bir sekilde devam etmesi için çabalarimizi sürdürecegiz” dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ile Bir Araya Geldi
Türkiye ziyareti kapsaminda üst düzey görüsmelerde bulunacak olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saat 19.20’de Disisleri Bakanligi Istanbul Temsilciligi’ne geldi. Stoltenberg, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu tarafindan karsilandi. Bakan Çavusoglu ve Stoltenberg arasinda yaklasik 40 dakika süren görüsmenin ardindan ortak basin açiklamasi yapildi.

“Karadeniz’den tahil ihracati konusundaki yasanan sikinti Cumhurbaskanimiz sayesinde çözüldü”

Bakan Çavusoglu toplantida yaptigi açiklamada, “Ukrayna’nin toprak bütünlügünü Türkiye olarak güçlü bir sekilde destekliyoruz. Karadeniz’den tahil ihracati konusundaki yasanan sikinti Cumhurbaskanimiz sayesinde çözüldü. Kesintisiz bir sekilde devam etmesi için çabalarimizi sürdürecegiz. Isveç ve Finlandiya’nin da NATO üyeligi gündeme geldi. 3’lü mutabakati Madrid’de görüstük. Her iki ülke muhtiraya bagliliklarini devam ettiriyorlar. Isveç’te kurulan hükümet bu konuda daha kararli görünüyor. Gelecek hafta yeni basbakan Cumhurbaskanimizla görüsmeye gelecek” ifadelerini kullandi.

“Amacimiz bu iki ülkenin terörle mücadelede önemli adimlar atmasi”

Bakan Çavusoglu konusmasinin devaminda, “Bu iki ülkenin tam üyelik için atmasi gereken adimlarin bazisi atildi. Su anda henüz referandumda olan tüm unsurlarin bu iki ülke tarafindan tam olarak uygulandigi söz konusu degil. Bizim amacimiz bu iki ülkenin terörle mücadelede önemli adimlar atmasi. Bu konuda somut adimlar da görmek istiyoruz. Isveç Basbakani 8 Kasim’da Ankara’da olacak. Stockholm’de de bir toplanti olacak. Bu atilacak adimlar da gözden geçirilecek. Sadece silah ambargosunu kaldirmak yetmez, bunlarin kalici olmasi lazim. Halkimiza dönüp bu iki ülkenin somut adimlar attigini söylememiz gerekiyor. Biz olumlu adimlari attik açikçasi görüslerimizi de dile getirdik. Önümüzdeki toplantilar önemli ve kritik olacaktir. Özellikle Isveç’ten daha umutluyuz. Açiklamalarin ardindan somut adimlari da görmek istiyoruz” dedi.



“Tahil anlasmasi son derece önemli Türkiye’nin bu önemli yasam hattini korumak için yaptiklarini takdirle karsilasiyoruz”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye’nin NATO’nun önemli müttefiki oldugunu söyleyerek, “NATO da Türkiye’nin güvenligine katkida bulunuyor. Dogu Akdeniz ve Karadeniz’de desteklerimizi sürdürüyoruz. Dayanismamiz çok kritik çünkü bu neslin en büyük krizini yasiyoruz. Ege’deki durum ve terörizmle ilgili konustuk. Isveç ve Finlandiya’nin durumu ve Ukrayna krizini konustuk. Ukrayna’ya son haftalarda zalimce saldirilar yapildi. Ben Türkiye’ye Ukrayna’ya destegi için tesekkür ediyorum. Ukrayna savunmasini Türkiye sayesinde güçlendiriyor. Özellikle Cumhurbaskanina tesekkür ediyorum. Tahil anlasmasi son derece önemli. Türkiye’nin bu önemli yasam hattini korumak için yaptiklarini takdirle karsilasiyoruz. Türkiye’ye Ukrayna’ya destek olduklari için tesekkür ederim. Bu sevkiyati büyük takdirle karsiliyoruz. Türkiye Finlandiya ve Isveç bir üçlü muhtira konusunda anlastilar. Hem Finlandiya hem Isveç terörizmle mücadele konusunda Türkiye ile isbirligini arttirdilar. NATO’nun kapisi elbette ki açik kalacak. Bu iki ülkenin yakin zamanda tam üye olmasini umut ediyorum. Ittifaka destegi için bir kere daha Türkiye’ye tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Öte yandan NATO’dan yapilan duyuruya göre, Stoltenberg Türkiye’deki temaslari sirasinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile 4 Kasim’da bir araya gelecek. Stoltenberg ayni gün Çanakkale’yi de ziyaret edecek.
Kaynak: İHA