Olaya Karisan Göçmenler Sinir Disi Ediliyor
İçel Il Göç Idaresi Müdürü Hüseyin Kemal Ilday, İçel’de yaklasik 284 bin civarinda yabanci uyruklu sahis bulundugunu belirterek, "İçel yabanci yogunlugunda 5. sirada olan bir ilimizdir. Ilimizde son 3-4 ayda bir tane bile kaçak göçmen yakalanmadi. Özellikle sunu belirtmek isterim ki suça karisan yabancilarin ülkemizde kalmasina asla izin verilmemekte, hizli bir sekilde sinir disi islemleri yürütülmektedir" dedi.

"Bin 757 tabela denetimi yaptik"
İçel’deki çalismalarla ilgili de bilgi veren Ilday, "3 ayda bir olmak üzere Il Göç Kurulu toplantilari yapiyoruz. Oraya birçok kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri katiliyor. Sivil toplum kuruluslariyla aylik olarak toplantilar yapiyoruz. Kanaat önderleriyle toplaniyoruz. Muhtarlar bulusmasi yapiyoruz. Tabela denetimleri çerçevesinde 13 ilçemizde toplamda bin 757 yabanci uyruklu isletme denetlendi. Bunlarin büyük bir kisminin standartlara uydugunu gördük. 16 isletmenin sadece standartlara uygun olmadigini, 11 isletmenin de vergi kaydinin olmadigini tespit ettik. 98 bin 767 kisiye uyum egitimi verdik" seklinde konustu.
"İçel yabancilarin yogunlugunda 5. sirada yer aliyor"
İçel’de 284 bin civarinda yabanci uyruklu sahis oldugunu belirten Ilday, "Bunlardan 244 bini ortalama geçici koruma dahilindeki Suriyeliler. 39 bin civarinda ikamet izni ile kalan sahis var. Bin 300 bandinda da uluslararasi koruma dahilindeki yabanci mevcut. İçel ili yabancilarin yogunlugunda Türkiye’de 5. sirada yer aliyor. Suça karisan yabancilarin ülkemizde kalmasina izin verilmemekte, hizli bir sekilde sinir disi is ve islemlerini yürütmekteyiz. İçel ilinde de sinir disi etme orani yüzde 30’un üzerinde. Yani suça karisan yabancilar hiçbir sekilde serbest olarak aramizda bulunmuyor. Gerekli kararlari alarak geri gönderme merkezlerine ya da dogrudan sinir disi islemelerini tamamliyoruz" ifadelerini kullandi.
"İçel’de son 3-4 ayda bir tane bile kaçak göçmen yakalanmadi"
İçel’de 63 mahallenin yabanci sahis kayitlarina kapatildigini dile getiren Ilday, "Yabanci nüfusu Türk nüfusuna göre yüzde 20 ve üzerinde ise o mahaller yabanci kaydina kapatiliyor. Bazi mahallerde, bazi bölgelerde Suriyelilerin yogun olarak yasadigi yerler var. O bölgelere gittigimiz zaman sanki yabanci nüfus fazlaymis gibi geliyor ama kolluk kuvvetlerince yapilan çalismalarda son 3-4 ayda bir tane bile kaçak göçmen yakalanmamis durumdadir. Yani bizim sayilarimiz gerçekten dogrudur. Yani ilimizde 500 bin, 400 bin gibi sayilar gerçegi yansitmamaktadir. Artik gerçekten çok siki önlemler var. Sahislarin ülkemize gelip, düzensiz göçmen olarak durmalari mümkün degil. Düzensiz göçmen yakalandigi an zaten sinir disi islemleri yapiyoruz. 3 yildir İçel’de görev yapiyorum ve ilk defa bu ay bir seyle karsilastik. Ilimizde bu ay geçici korumayla gelen göçmen sayisinda düsüs yasandi. En çok sorulan soru da ’dogan çocuklar vatandas mi oluyor’ diye. Bizim ülkemizde Türk anne veya babadan dogan çocuklar vatandaslik alabiliyor. Biz dogum yeri kuralini kullanmiyoruz. Anne veya babaya bakiyoruz. Buna baktigimiz zamanda gerçekten çok düsük seviyede" dedi.
