(ÖZEL) Hurda Cihazlarin Içinde Altin Ariyor

Internette izledigi videodan sonra Eskisehir’de hurda telefon ve çesitli elektronik cihazlar toplayarak ana kartlarini ayiran genç telefon tamircisi Hidir Yildiz, “Ana kartlarin üzerindeki sari alasimlarda 14 ve 22 ayar degerinde altin mevcut” dedi.

(ÖZEL) Hurda Cihazlarin Içinde Altin Ariyor
Eskisehirli telefon tamircisi Hidir Yildiz, ana kartlarin üzerindeki altin kaplama igneleri sökmek için kentteki hurdaya çikan telefonlari ve diger elektronik cihazlari biriktirmeye devam ediyor. Dükkanindaki kutularin içerisinde bulunan kullanilamaz haldeki telefon ve notebook gibi cihazlarin kendisi için bir servet oldugunu anlatan 30 yasindaki Yildiz ayni zamanda bos vakitlerinde ise onlari parçalayip ana kartlarini ayirdigini dile getirdi. Bu ise bir gün telefon hurdasi toplayan birisinin vesilesi ile basladigini aktaran Yildiz, “Ana kartlar elektronik sistemlerin çogunda var ve sari gördügünüz alasimlarin yüzde 99’u altindir” seklinde konustu.



“Internetten ana kartlarin üzerindeki altinin nasil ayrildigini izledim”

Dükkâninda biriktirmeye devam ettigi elektronik cihazlar ile görenlerin dikkatini çeken genç telefon ustasi Yildiz, “Bir gün Istanbul’dan buraya gelen birisini misafir ettim. Telefonlarin içerisindeki ana kartlari, kilosu ile belirli fiyatlarda satin aldiklarini anlatti. Ben de elimde bir sürü çalismayan telefon bulundugunu ve o cihazlarin ana kartlarini çikartabilmem için asagi yukari bir hafta sürebilecegini söyledim. Sonrasinda ise internetten ana kartlarin üzerindeki altinin nasil ayrildigini izledim. Demir bir bidondaki kezzap ve asitli suya ana kartlari döktüler. Bütün kartlar o suyun içerisinde eridi ve altinlar da su yüzeyine çikti” dedi.



“Mühendisler altini iyi bir aktarim gücü oldugu için cihazlara montajlamis”

“Ana kartlari söktügümde üzerindeki sari alasimlari fark ettim” diyen Yildiz, sözlerine su sekilde devam etti:

“Kartlarin üzerindeki durumu arastirdim ve seyrettigim birçok videodan sonra da bunlarin altin oldugunu tasdikledim. Elimdeki 200’e yakin hurda telefonu arkadasim ile beraber sökerek ana kartlarini ayirdik. Arastirmalarimiza göre kartlardaki alasimlarda, 14 ve 22 ayar degerinde bir altin oldugunu ögrendik. Telefonlardaki altin maddesi ise içerisindeki çesitli sebekeleri ve interneti desteklemek amaci ile mühendisler tarafindan iyi bir aktarim gücü oldugu için montajlanmis. Ana kartlar sadece telefonlarda bulunmuyor. Elektronik sistemlerin çogunda var. Kumandalar basta olmak üzere bilgisayar kasalarinda ve atari kasetlerinde de mevcut. Yani sari gördügünüz alasimlarin çogu yüzde 99 altindir.”
Kaynak: İHA