Dünya Zeytin Agaci Günü'nde Zeytin Diktiler

Unesco tarafindan zeytin agacini korumak ve barisi tesvik etmek amaciyla her yil dünya genelinde 26 Kasim’da Dünya Zeytin Agaci Günü kutlaniyor. Bu günü firsat bilen Ayvaliklilar Mübadele Zeytinligi’nin ilk zeytin fidanini toprakla bulusturdu.

Dünya Zeytin Agaci Günü'nde Zeytin Diktiler
Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Ayvalik’ta ve ülke genelinde ekmegini bu sektörden kazanan herkesin ‘Dünya Zeytin Agaci Günü’nü kutladi.

UNESCO tarafindan zeytin agacini korumak, sembolize ettigi baris, akil ve uyum degerlerini tesvik etmek amaciyla her yil, 26 Kasim, “Dünya Zeytin Agaci Günü’ olarak kabul edildi.

Bu yil da 26 Kasim Dünya Zeytin Agaci Günü’nde Mübadele’nin 100. yili anma etkinlikleri dahilinde Mübadele Zeytinligi’nin ilk zeytin fidanlari toprakla bulustu.

Baskan Ergin, ’’Böylesine degerli bir hatira zeytinliginin olusmasinda emegi geçen Ayvalik Kent Konseyi Giritliler Dernegi, Tema Vakfi Ayvalik Subesi’ne tesekkür ederim’’ dedi.

Belediye Baskan Mesut Ergin, zeytin agaçlarinin bu topraklarda hep var oldugunu ve hep var olacagini söyledi.

Ergin, “Zeytin ve zeytinyagi Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Kuzey Ege Bölgesi’ndeki zeytinyaglari hem yurt içinde hem yurt disinda farkli bir öneme sahip. Avrupa Birligi tarafindan tescillenmek üzere basvuru yapan yüzlerce ürün arasindan ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyagi Ayvalik Zeytinyagi oldu. Dünyanin en kaliteli ve lezzetli zeytinyagi Ayvalik’ta üretiliyor. Ayvalik’ta zeytin özel bir önem tasimaktadir. Ayvalik; zeytin ve zeytinyagi demektir. Bu nedenle Dünya Zeytin Agaci Günü Ayvalik için çok degerlidir. Dünya Zeytin Agaci Günümüz kutlu olsun" diye konustu.

Kaynak: İHA