Belçika'da Binlerce Polis Sokaga Indi

Belçika’nin baskenti Brüksel’de yaklasik 10 bin polis, polise karsi siddeti protesto etti.

Baskent Brüksel’de yaklasik 10 bin polis, Kuzey Tren Istasyonu’nda bir araya gelerek, polise karsi siddeti protesto etti. Ellerinde “Blue lives matter” (Mavi hayatlar degerlidir) yazili pankartlar tasiyan polisler, hükümetten maaslarin iyilestirilmesini ve mesleki güvenlik konularinda yeterli bütçe ayrilmasini istedi. Polise karsi her türlü siddete karsi sert ve yeterli bir yaklasim isteyen göstericiler, hükümetin vaat ettigi otorite figürlerine karsi “sifir tolerans” politikasinin uygulanmasi çagrisinda bulundu. Sendikalar tarafindan organize edilen eylemde polisler, Basbakan Alexander De Croo ve Içisleri Bakani Anneles Verlinden’i polislerin taleplerini görmezden gelmekle suçlayarak, 2022’de rafa kaldirilan NANAP adli emeklilik paketi nedeniyle hükümete karsi kizgin olduklarini dile getirdi. Hükümeti polis tazminatlarini ve sosyal yardimlari gözden geçirmeye çagiran protestocular, "Bu hükümet polis meslegini daha çekici hale getirme sözü verdi. Ancak simdiye kadar bunun tersi oldu” dedi.

Eyleme katilan bir polis sendikasi temsilcisi, "Üniformali adama saygi duyulmali ve polise yönelik siddet ciddi sekilde cezalandirilmalidir” ifadelerini kullandi.

Protesto gösterisinde 10 Kasim’da Brüksel’in Kuzey Tren Gari yakinlarinda devriye sirasinda düzenlenen biçakli saldirida hayatini kaybeden 29 yasindaki Thomos Monjoi adli polis memuru da anildi.

Polis memurlarini temsil eden sendikalardan bir heyetin Basbakan De Croo ve Içisleri Bakani ile görüsecegi ifade edildi.
Kaynak: İHA