Bakan Akar Açiklamasi 'KKTC'nin Egemenliginin Teslim Edilmesi Lazim'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “Üçüncü taraflarin olabildigince objektif bir sekilde bu olaylari görmesini ve Kibris Türkü’nün hakkini, hukukunu teslim etmesini bekliyoruz. Kalici adil bir barisin ve istikrarin olusabilmesi için KKTC’nin egemenliginin ve bagimsizliginin teslim edilmesi lazim” dedi.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 39’uncu kurulus yildönümü, Ankara’da bir otelde düzenlenen resepsiyonla kutlandi. Resepsiyonda konusan Bakan Akar, Kibris Türkü’nün kendi kaderini tayin etme kararligini gösteren büyük mücadelelerin ardindan bu noktaya geldigini belirterek, 1974 Kibris Baris Harekati’na kadar olan mücadelenin unutulmamasi gerektigini kaydetti.



“KKTC’nin egemenliginin, bagimsizliginin teslim edilmesi lazim”

KKTC konusunda Türkiye’nin barisçil girisimlerinin anlasilmadiginin altini çizen Bakan Akar, “Bunun da özellikle üçüncü taraflarca görülmesi lazim. Üçüncü taraflarin olabildigince objektif bir sekilde bu olaylari görmesini ve Kibris Türkü’nün hakkini, hukukunu teslim etmesini bekliyoruz. Kalici adil bir barisin ve istikrarin olusabilmesi için KKTC’nin egemenliginin, bagimsizliginin teslim edilmesi lazim. Yarim asir devam eden görüsmeler sonucunda herhangi bir yere varilamamasi nedeniyle en sonunda biz kararimizi verdik. Egemen bagimsiz iki devletten bahsediyoruz. Dolayisiyla mesele bu devletin kurulmasi degil, kurulmus olan bu devletin taninmasi meselesi. Bununla alakali olarak Türk Devletleri Teskilati’nda (TDT) alinan karari da herkesin iyi özümsemesi lazim. KKTC burada (TDT) gözlemci olarak kabul edildi. Bu da insallah önümüzdeki dönemde atilacak adimlara bir baslangiç temsil edecek” ifadelerini kullandi.

“Yunanistan silahlanma sevdasiyla iki ülke arasindaki barisi bozmak için elinden ne geliyorsa yapmaya devam ediyor”

Bakan Akar, Yunanistan’da bazi siyasetçilerin yapilan baris girisimlerini sabote ettigini dile getirerek, “Kendi iç çekismelerine bu iki ülkenin hakkini, menfaatini feda ediyorlar. Ayni zamanda yaptiklariyla sadece Türkiye degil, kendi halklarinin güvenligini ve refahini da tehlikeye atiyor. Bu konuda bugüne kadar yapilan çalismalar mevcut. Anlasilmaz sekilde Yunanistan, bir silahlanma sevdasiyla iki ülke arasindaki barisi, istikrari bozmak için elinden ne geliyorsa yapmaya devam ediyor. Biz diyaloga açik oldugumuzu her zaman söyledik. Fakat hiçbir sekilde hakkimizi hukukumuzu çignetmeyecegiz” açiklamasinda bulundu.

KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Ismet Korukoglu ise, “KKTC, 11 Kasim 2022 tarihinde Türk Devletleri Teskilati gözlemci üyeligine kabul edilmistir. Bu gelismeyi memnuniyetle selamliyoruz. Türk Devletleri Teskilati gözlemci üyeligine giden sürecin basariya ulasmasindaki destegi için Türkiye Cumhuriyeti’ne tesekkür ediyoruz. Bu gelisme iki devlet esasina dayanan yeni vizyonumuzun dogru ve gerçekçi bir yaklasim oldugunu teyit etmektedir” diye konustu.

Resepsiyon, geleneksel dans gösterisi ve pasta kesiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA