ABD'de 10 Kisiyi Öldüren Buffalo Saldirgani Suçlamalari Kabul Etti

ABD’nin New York eyaletine bagli Buffalo kentinde bir süpermarkette silahli saldiri düzenleyerek 10 kisiyi öldüren saldirgan, hakkinda eyalet tarafindan yöneltilen cinayet, nefret suçu ve nefret kaynakli iç terörizm suçlamalarinin hepsini kabul etti.

Geçtigimiz mayis ayinda ABD’nin New York eyaletine bagli Buffalo kentindeki bir süpermarkete silahli saldiri düzenleyerek 10 kisiyi öldüren ve 3 kisiyi yaralayan 19 yasindaki saldirgan Payton Gendron, eyalet tarafindan kendisine yöneltilen cinayet, nefret suçu ve nefret kaynakli iç terörizm suçlamalarinin hepsini kabul etti. Yetkililer, suçlamalari kabul eden Gendon’un sartli tahliye olmaksizin müebbet hapis cezasina çarptirilacagini belirtti.

Jüri iddianamesinde Gendron’un saldirisinin planli oldugu ve irk veya baska nedenlerle ölen ve yaralananlari kasten hedef aldigi iddia edildi. Yetkililer ayrica, saldirganin "beyaz üstünlügü ve asirilik yanlisi ideolojilerle baglari oldugunun" bulundugunu söyledi.



Gendron’un mahkemeye kadar gözaltinda tutuldugu Erie ilçesinin Savcisi John Flynn, saldiriyi irkçi bir nefret suçu olarak nitelendirdi. Flynn durusmaya ilgili yaptigi açiklamada, "Sanik, 2 dakika gibi bir süre içinde elinden geldigince çok siyahi Amerikaliyi öldürme niyetiyle 10 masum siyahiyi öldürdü ve 3 kisiyi daha öldürmeye tesebbüs etti" ifadelerini kullanarak, “Bu irkçi katil yapmak istedigini yerine getiremedi ve basarisiz oldu. Bugün bu toplum eskisinden daha güçlü ve daha iyi. Dünyaya irkçiligin toplumumuzda yeri olmadigini gösterdik” dedi.

Gendron’un avukati Brian Parker durusmanin ardindan yaptigi açiklamada, "Müvekkilim, hayatinin geri kalanini sartli tahliye sansi olmadan hapiste geçirecegini bilerek iddianamedeki her bir suçunu kabul etti" ifadelerini kullandi.

Daha önce suçlamalari kabul etmemisti

Saldiridan kisa bir süre sonra tutuklanan Gendron, geçtigimiz haziran ayinda eyalet mahkemesinde 10 kez birinci derece cinayet, 10 kez ikinci derece cinayet ve 3 kez cinayete tesebbüs ve silah bulundurma suçlariyla itham edilmisti. Gendron, daha önceki eyalet ve federal mahkemelerinde hakkindaki suçlamalari kabul etmemisti.

Federal düzeyde idam cezasi alabilir

Gendron’un eyalet suçlamalarina ek olarak hala federal suçlamalarla karsi karsiya oldugu belirtildi. Federal mahkeme jürisi tarafindan temmuz ayinda yayinlanan 27 maddelik bir iddianamede, Gendron’a ölümle sonuçlanan veya öldürmeye tesebbüs içeren 14 nefret suçu ve nefret suçu islerken atesli silah kullanmaktan 13 suçlama yöneltilmisti. New York eyaletinde idam cezasi bulunmazken, Gendron söz konusu suçlamalardan dolayi federal düzeyde ölüm cezasi alabilir.

Gendron’in 14 Mayis’ta Buffalo’daki Top Friendly adli markette düzenledigi silahli saldirida hayatini kaybeden 10 kisinin tümünün siyahi oldugu, yaralanan 3 kisiden ise birinin siyahi oldugu belirtilmisti.
Kaynak: İHA