Iran Meclisinden Sangay Is Birligi Örgütü Tam Üyelige Onay

Iran meclisi, Iran’in Sangay Is birligi Örgütü’ne (SIÖ) tam üyeligine iliskin tasariyi onayladi.

Iran Meclisinden Sangay Is Birligi Örgütü Tam Üyelige Onay


Iran meclisinde bugün gerçeklesen açik oturumda Ulusal Güvenlik ve Dis Politika Komisyonu tarafindan sunulan Iran’in Sangay Is birligi Örgütü’ne (SIÖ) tam üyeligine iliskin tasari onaylandi. Mecliste Iran’in SIÖ’ye katilimina iliskin tasarinin oylamasina katilan 237 milletvekilinden 203’ü kabul, 3’ü ret ve 4’ü ise çekimser oy kullanildi. Böylelikle milletvekilleri Iran’in SIÖ’de gözlemci olarak degil daimi statüde yer almasini onaylamis oldu.

Meclis Ulusal Güvenlik Komisyonu Sözcüsü Abolfazl Amoui yaptigi açiklamada, Iran’in SIÖ’ye tam üyeliginin önemine vurgu yaparak, “Sanghay Is birligi Örgütü, terörle mücadele temelinde Çin, Rusya, Tacikistan, Kirgizistan ve Kazakistan olmak üzere 5 ülke tarafindan olusturulmustur. Örgütün gözlemci üyesi olan Iran ise 15 yil boyunca daimi üyelik basvurusunda bulunuyordu ve Taskent’te yapilan 22’nci toplantida daimi üyelik belgeleri örgüt sekretaryasi tarafindan imzalandi” dedi.



Iran 2005 yilinda SIÖ’ye gözlemci üye olarak katilmisti

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ilk yurt disi ziyaretini gerçeklestigi Tacikistan’da SIÖ’de daimi üye olmak istediklerini ve bunda ciddi olduklarini söylemisti. Reisi’nin Tacikistan ziyareti sonrasi Iran’in tam üyelik süreci Eylül 2021’de baslatilmisti. Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, 14 Eylül tarihinde Özbekistan’in Semerkant kentine gerçeklestirdigi ziyarette, Iran’in SIÖ’ye tam üyeligine dair taahhüt belgesini örgütün Genel Sekreteri Zhang Ming ile imzaladigini açiklamisti.
Kaynak: İHA