Lise Bahçesinde Kurulan Otag Çadirinda Orta Asya Türk Kültürü Tanitildi

Isparta’da Anadolu Lisesi bahçesine kurulan otag çadirinda ögrencilere Orta Asya Türk kültürü tanitildi.

Lise Bahçesinde Kurulan Otag Çadirinda Orta Asya Türk Kültürü Tanitildi
Isparta Anadolu Lisesi bünyesinde yürütülen Erasmus projesi çerçevesinde Ispanya, Litvanya ve Romanya’dan gelen ögrenci ve ögretmeler ile Isparta’da çevre okullardan gelen ögrencilere Orta Asya Türk kültürü tanitildi. Okul bahçesinde kurulan çadirda geleneksel el sanatlari ve kültürel degerler tanitilarak farkindalik olusturmak amaçlandi.

Okul müdürü Ramazan Tezcan, “Romanya, Litvanya ve Ispanya’dan gelen yaklasik 45 kisilik heyete Türk kültürünün tanitilmasi adina özellikle Cumhurbaskanimizin son zamanlarda yaptigi Türkiye yüzyili söylemiyle beraber kültürün nereden geldigini, Türk kültürünün neden olustugunu, bu otaglarda bu dünyanin yönetildigini gerek kendi çocuklarimiza, gerek Avrupa’dan gelen misafirlerimize tanitma adina bu otag çalismasi yapildi. Çalismamiz memnuniyetle karsilandi. Yillardir egitim sektöründe oldugumuz için ögrencilerimiz geçmisimizin nereden geldigini, sadece binalardan ibaret olmadigini anlamasi amaciyla böyle bir çalismaya girdik” dedi.

Türk kültürünün tanitilmasi sürecinde Isparta Anadolu Lisesi’nde egitim gören Kirgizistanli ögrencisi ve ailesinden yardim aldiklarini belirten Tezcan, “Biz çok güzel bir çalisma oldugunu düsünüyoruz. Ayrica Isparta’mizdaki diger okullardan özellikle ilkokul ve anaokullarindan gelerek otagimizi gezme sanslari buldular. Özellikle ata sporumuz olan okçulukla ilgili ögrencilerimiz ok atmanin ne kadar zor oldugunu algiladilar. Devlet büyüklerimizin bizlere çizdigi yol üzerinde insallah Türkiye yüzyilini gerçeklestirecek olan çocuklarimiz bunlar. Bizim üzerimize düsen Türkiye yüzyilindaki kutsal yolda onlara rehberlik etmek. Allah ülkemizi ve çocuklarimizi muvaffak etsin” seklinde konustu.

Orta Asya Türk kültürünü okul arkadaslarina anlatan ve bu durumdan gurur duydugunu dile getiren Isparta Anadolu Lisesi 10. sinif ögrencisi Kirgizistanli Hatice Sancaktar, “Ben Kirgiz Türküyüm. Benim babalarim bu otaglarda dogup büyüdügü için konuya biraz daha hakimim. Orta Asya Türk kültürü çok genis bir kültür ve su andaki Türkiye Anadolu kültürünün atasi konumunda olan bir kültür. Tanitilmasi, özellikle bilmeyenlere tanitilmasi önemli bir konu” dedi.

Otag hakkinda bilgiler veren Sancaktar, otagin esik bölümünün normal insan boyundan daha kisa insa edildigini belirterek, bunun sebebinin ise ziyaret edecek kisinin basini egmesini, egilmesini saglamak oldugunu ve bu durumun hem Anadolu Türk kültüründe hem de Orta Asya Türk kültüründe saygi göstergesi olarak kabul edildigini ve otagin her bir parçasinin Türk kültürünü tasidigini dile getirdi. Orta Asya Türk kültürünü hem uluslararasinda hem de arkadaslarina tanittigi için çok mutlu oldugunu belirten Hatice Sancaktar, “Bence Türk kültürü sahip çikilmasi gereken zengin bir kültür. Unutulup gitmemesi gerekiyor ben de su an otag kültürüne sahip çikilmadigini görüyorum ne yazik ki. Otaglari gidip canli görme sansimiz olmasa da kitaplardan okuyarak bile ögrenebiliriz” diye belirtti.

Isparta Anadolu Lisesi ögrencileri okul bahçesine kurulan okçuluk standinda ok atarak keyifli dakikalar geçirdi.
Kaynak: İHA