Siirt'te Devletten Aldigi Destekle Ürettigi Ürünlerini Yurtdisina Ihraç Ediyor

Siirt’te, unutulmaya yüz tutan tiftik battaniyesi, seccade, kilim gibi birçok ürün devletten alinan destek sayesinde tekrar piyasaya kazandirildi. Devletten aldigi destekle kurdugu atölyede üretimi yapilan tiftik battaniyeleri, seccade, kilim, çanta gibi birçok ürün simdi yurt disina ihraç ediliyor.

Siirt'te Devletten Aldigi Destekle Ürettigi Ürünlerini Yurtdisina Ihraç Ediyor
Siirt’te hemen her evde bulunan ve gelin çeyizlerinin vazgeçilmez parçalarindan olan tiftik battaniyesi, seccade, kilim gibi birçok ürün eski ihtisamini kaybetmis, meslek de unutulmaya yüz tutmustu. Siirtli Edip Çevik isimli usta, unutulmaya yüz tutan meslegi tekrar canlandirmak için kollari sivadi. Önce devlet tesvikine basvuran Çevik, alinan yardim sonrasi üretim merkezi açti. Islerini büyüten Çevik, devletten aldigi destekle açtigi is yerinde ürettikleri battaniyeleri yurt disina ihraç etmeye basladi.

Kaybolmaya yüz tutmus baba meslegini, devletin vermis oldugu tesvikle canlandirmaya basardigini ifade eden Çevik, el dokumaciligi olan battaniye ve seccade gibi ürünleri tekrardan üretmenin mutlulugunu yasadiklarini dile getirdi.

Siirt’te yaklasik 30 yildir bu isi yaptigini kaydeden Çevik, “Yaklasik 200 yildir var olan bir sanat. Siirt’te daha önce bu sanat üzerinde geçimini saglayan 200 aileye yakin bu is üzerinden para kazaniyor. Bu zamanla nesil büyüyor, degisiyor. Bizim sanatimiz son 5-6 yil içerisinde körelme noktasina gelmisti ve sanatimiz bitmisti. Fakat Allah devletimize zeval vermesin, son zamanlarda bu sanat üzeri çalisan arkadaslari bizim gibileri kalkindirdi. Destek verdi bize hem maddi hem manevi bizim daha önce 10 tane tezgahimiz var iken simdi tezgah sayimiz 40-50’ye yükseldi. Eskiden günde 10 adet Siirt battaniyesi ve seccadesi çikiyorken simdi ise 150-200 adet battaniye ve seccade üretebiliyoruz. Biz bunlari atölyede dokuduktan sonra Istanbul ve büyük sehirlerdeki subelerimize yolluyoruz. Oradan da paketlenip yurt disina ihracat yapiliyor. Buda devletimize katkilarindan dolayi tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA