Namibya'da Alman Sömürge Subayinin Heykeli Kaldirildi

Namibya’nin baskenti Windhoek’te bulunan Alman sömürge subayi Curt von François’in heykeli, aktivistlerin baskisi sonrasi kaldirildi.

Namibya'da Alman Sömürge Subayinin Heykeli Kaldirildi
Namibya’nin baskenti Windhoek’teki tartismali heykel, aktivistlerin baskisi sonrasi kaldirildi. Windhoek’te bulunan Alman sömürge subayi Curt von François’in 2,4 metre uzunlugundaki bronz heykeli, görevliler tarafindan kaidesinden vinç yardimi ile söküldü. Heykelin söküldügü anlar alkislarla kutlandi. Curt von François’in heykeli, Windhoek sehrinin kurucusu olarak görüldügü için 1965’te dikilmisti.

Heykelin kaldirilmasina yönelik imza kampanyasi ’A Curt Farewell’ adli aktivist bir grup tarafindan baslatilmisti. Imza kampanyasina öncülük eden aktivist Hildegard Titus yaptigi açiklamada, Von François’in "yanlis bir sekilde Windhoek’in kurucusu olarak anildigini" ve kendisinin "sömürge baskisinin" sembolü oldugunu belirtti.

Heykelin Windhoek Kent Konseyi’nin bahçesinden kaldirilmasina yönelik karar geçen ay alinmisti.

Windhoek Sözcüsü Harold Akwenye ise yaptigi açiklamada, heykelin simdilik bir müzede tutulacagini ancak yeni bir yer üzerinde anlasmaya varildiginda "yeniden dikilecegini" aktardi.

Afrika kitasinda 1889-1894 yillari arasinda Güney Bati Afrika olarak bilinen Alman kolonisinde kidemli bir subay olan Von François, 1890’larda Namibya halkinin çikardigi isyani bastirmak için düzenlenen çogu kadin ve çocuklardan olusan en az 80 kisinin öldürülmesiyle sonuçlanan Hoornkrans katliaminda operasyon komutaniydi.
Kaynak: İHA