ASÜ'de Embriyo Transferi Kursu Tamamlandi

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Embriyo Transferi Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan düzenlenen “Sigirlarda Embriyo Transferi Kursu” 3 ilden 5 kursiyerin katilimiyla gerçeklestirildi. “Katilim Belgeli” kurs, yüksek et ve süt verimine sahip sigir irklarinin elde edilmesine katki bakimindan büyük önem arz ediyor.

ASÜ'de Embriyo Transferi Kursu Tamamlandi
Teorik egitimlerin saha uygulamalari ile desteklendigi kursun sonunda bir belge töreni düzenlendi.

Senato Salonu’ndaki törende konusan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Engin Deligöz, ASÜ’nün genç bir üniversite oldugunu ve özellikle 2015 yilindan bu yana bölgenin ihtiyaçlari dogrultusunda bir büyüme stratejisi izledigini söyledi.

En detayli yatirimlari-toplumsal karsiliginin da yüksek olmasi bakimindan-saglik alaninda yaptiklarini dile getiren Prof. Deligöz, Tip Fakültesi basta olmak üzere insan sagligiyla dogrudan ilintili okullar kuruldugunu, bölüm ve programlarin zenginlestirildigini ve lisansüstü egitimlerin nicelik ve nitelik bakimindan bir üst faza tasindigini kaydetti.



Merkezde toplumsal katki eksenli egitim programlari düzenleniyor

Hayvan sagliginin toplumsal saglik konusunun önemli bir bileseni oldugunu ve ASÜ’de bu hususa dair de oldukça detayli çalismalar yapildigini anlatan Rektör Yardimcisi Engin Deligöz, “Veteriner Fakültemiz yeni ve modern binasina tasindi, akademik kadro büyüdü, Hayvan Hastanesi kuruldu, Deney Hayvanlari Merkezi faaliyetlerine basladi.

Bu yatirim zincirinin bir diger önemli halkasi olan Embriyo Transferi Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezi de Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi destegi ile kurularak çalismalarina basladi.

Merkezimizde akademik faaliyetlerin yani sira topluma katki eksenli egitim programlari da düzenleniyor. Veteriner Hekimlerinin katildigi “Sigirlarda Embriyo Transferi Kursu” da bu egitim faaliyetlerinden birisidir” dedi.



Teorik egitimler verildi ve sahada transfer uygulamalari yapildi

Merkez Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Sükrü Dursun ise kursun geneline iliskin bilgiler aktardi. Kursun katilim belgeli oldugunu ve sadece embriyo transferini kapsadigini kaydeden Dursun, “Bes günlük egitim programinin ilk iki gününde üreme organlari anatomisinden gebelik olusumuna kadar genis bir alanda teorik ve teknik egitimler verildi.

Sonrasindaki günlerde ise mezbaha materyalleri ve sahada canli hayvanlar üzerinden uygulamalar gerçeklestirildi ve tasiyici hayvanlara embriyo transferleri yapildi” dedi.

Kursa Aksaray, Nevsehir ve Nigde’den katilim olduguna temas eden Sükrü Dursun, egitimlerin birebir yapildigini ve bu nedenle 5-10 katilimciyla sinirli oldugunu belirtti.



Yurtdisina bagimlilik, nitelikli hayvan varliginin artmasiyla azalir

Temel hedeflerinin ülke tariminin ve hayvanciliginin yurtdisina bagimliligini azaltmak oldugunu vurgulayan Merkez Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Tahir Karasahin de embriyo transferinin nitelikli hayvan varliginin artmasi açisindan çok önemli bir konu oldugunu belirtti.

Bu konuda büyük bir samimiyetle çalistiklarini ve ellerini tasin altina koyduklarini kaydeden Karasahin, “Kursiyerlerimizle birlikte çok güzel bir bes gün geçirdik. Verimli bir program oldu. Sayin Rektörümüz basta olmak üzere Üniversite yönetimimize, böylesi güzel bir egitim programinin düzenlenmesine sunduklari katkilardan dolayi çok tesekkür ediyoruz. Ayrica kursiyerlerimize de katilimlari münasebetiyle tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Engin Deligöz’ün elinden Katilim Belgelerini alan kursiyerler de bilgi ve deneyimlerinin artasi ve güncel gelismelere erisme bakimindan kursun son derece faydali oldugunu ifade ettiler.
Kaynak: İHA