Borrell'den Türkiye'nin Rusya'ya Yönelik Yaptirimlari Ihlal Ettigi Iddialarina Yalanlama

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, bazi AP milletvekillerinin "Türkiye AB’nin Rusya’ya yaptirimlarini ihlal ediyor" yönündeki iddialarini yalanlayarak, "Disisleri Bakani Çavusoglu’nun bana verdigi veriler, Türkiye’nin AB’nin yaptirimlarini ihlal ettigi iddialarini dogrulanmiyor’’ dedi.

Borrell'den Türkiye'nin Rusya'ya Yönelik Yaptirimlari Ihlal Ettigi Iddialarina Yalanlama


Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Fransa’nin Strazburg sehrinde devam eden Genel Kurul oturumlari kapsaminda gerçeklestirilen "Savasin gida güvenligine etkileri" baslikli toplantida Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AP milletvekillerinin gündeme iliskin sorularini cevapladi. Bazi milletvekillerinin "Türkiye, AB’nin Rusya’ya yaptirimlarini ihlal ediyor" iddialarini yalanlayan Borrell, söz konusu iddialara iliskin olarak yakin bir geçmiste Türkiye Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’na konuyu sordugunu, kendisinden aldigi cevap ve gösterdigi veriler isiginda Türkiye hakkindaki bu iddialarin dogru olamayacagini kaydetti.



Söz konusu iddialari Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile görüstügünü aktaran Borrell, “Bu konuyu Türkiye Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile Birlesik Arap Emirlikleri’ndeki yakin tarihli bir görüsmede gündeme getirdim. Ticaret akislarina iliskin sagladigi veriler Türkiye’nin Ankara ile ticari islemler yürüterek Moskova’nin yaptirimlari ihlal etmesine yardim ettigini dogrulamiyor. Türkiye, Avrupa yaptirimlarini asmada oynadigi iddia edilen bir rol nedeniyle elestirildi. Çavusoglu’nun verdigi veriler Türkiye’den Rusya’ya, yapilan ihracatta ciddi bir artis oldugunu gösteriyor. Fakat, Türkiye’nin Avrupa’dan yapilan ithalatta önemli bir artis olmadi’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA