Selçuk'ta 'Çocuklar Ve Gida Güvenligi' Ele Alindi

Dr. Bülent Sik, Dünya Çocuk Haklari Günü çerçevesinde Selçuk Belediyesi tarafindan, Efes Tarlasi Yasam Köyü’nde düzenlenen “Çocuklar ve Gida Güvenligi” konulu söyleside konustu. Dr. Sik, yerel yönetimlerin ihtiyaç sahibi kesimlere mutlaka acilen ulasmasi gerektigini vurguladi.

Selçuk'ta 'Çocuklar Ve Gida Güvenligi' Ele Alindi
Dünya Çocuk Haklari Günü çerçevesinde Selçuk Belediyesi tarafindan Efes Tarlasi Yasam Köyü’nde “Çocuklar ve Gida Güvenligi” konulu söylesi düzenlendi.

Söyleside konusan Dr. Bülent Sik, 5 yas alti çocuklardaki beslenme yetersizligine bagli saglik sorunlarinin önümüzdeki yillarda çok ciddi bir artis gösterecegini düsündügünü aktardi. Savas ya da kitlik dönemlerinden bagimsiz olarak bir gida krizi yasandigini vurgulayan Sik, “Son bir yil içinde gida fiyatlarinda 3 ile 4 kat araliginda bir artis oldu. Bu artis yoksul, gelir desteginden yoksun, issiz ve güvencesiz kesimlerin saglikli beslenmesi üzerine çok ciddi bir problem olusturuyor. Ama bu problemin en çok magdur ettigi kesimin de çocuklar oldugunu belirtmeliyim. Özellikle 5 yas alti çocuklardaki beslenme yetersizligine bagli saglik sorunlarinin önümüzdeki yillarda çok ciddi bir artis gösterecegini düsünüyorum. Okullarda beslenme yetersizligi ve açlik sorunu yasayan çocuklarla ilgili çok sayida haber kamuoyuna yansiyor. Ancak okula gitmeyen 5 yas alti çocuklarin da saglikli beslenmeden mahrum olmasinin çok ciddi sorunlar doguracagini mutlak surette kamuoyunun bilmesi gerekiyor” dedi.



"Gida güvencesi olmayan aileler tespit edilmeli"

Türkiye’de okul öncesi çagda 6 milyon çocuk oldugunu belirten Sik, “Yapilan çalismalar genellikle okullara yöneldigi için biz de oradaki çocuklara odaklanmis bulunmaktayiz. Ama Türkiye’de okul öncesi 6 milyon çocuk var. Bu çocuklarin büyük çogunlugu herhangi bir destekten yoksun. Hamilelik dönemi dair hayatin ilk birkaç yilinda saglikli beslenme olaganüstü önem tasiyor. Dolayisiyla gida güvencesi açisindan sorun yasayan ailelerin tespiti, bu ailelere nasil destek saglanacagina dair bir yaklasimin olusturulmasi, özellikle 1 yas alti çocuklara mama destegi saglanmasi, yapilacak destegin süreklilik arz etmesi çok önemli. Yapilacak destek çalismalarinda sadece belediyeye basvuran aileler degil, bir sekilde temsil hakkindan yoksun, kendisini ifade edemeyen, hak talebinde bulunmakta çekingen davranan kesimlere de yerel yönetimlerin mutlaka ulasmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

"Yerel yönetimlere önemli görevler düsüyor"

Gida krizinden en çok etkilenen kesim olan çocuklarin saglikli ve yeterli beslenmesi için yerel yönetimlere önemli görevler düstügünü belirten Bülent Sik, “Uygulanacak beslenme destegi programlarinin odak noktasinda çocuklar olmali. Çocuklar yasanacak gida krizinin en önemli magdurlari. Hane bazinda yapilacak çalismalarla beslenme destegine ihtiyaç duyan ailelerin tespit edilmesi gerekiyor. Özellikle hamilelik döneminde olan kadinlarla bes yas alti çocuk sahibi aileler en kritik kesimi olusturuyor. Hayatin ilk iki yilinda ve sonrasina, bes yasa kadar olan dönemde yeterli beslenmeden mahrum kalmak bütün bir hayati etkileyecek, gerek fiziksel, gerek zihinsel çesitli saglik sorunlarina kapi araliyor. Dolayisiyla yerel yönetimlerin ihtiyaç içindeki ailelere, çocuklara destek saglayacak bütün programlari acilen ve devamlilik arz edecek sekilde hayata geçirmesi gerekiyor. Devamlilik önemli çünkü mevcut gida krizi muhtemelen önümüzdeki yillarda da devam edecek. Ailelere yapilacak destek programi dogrudan gida yardimi, gelir destegi saglanmasi ya da dolayli yardim seklinde olabilir. Illa gida veya beslenme yardimi olmasi gerekmiyor yani. Ailelerin mutfak tüpüne destek, elektrik tüketimine, su tüketimine destek saglanabilir. Böylece gida harcamalarina daha fazla pay ayirmalari saglanabilir. Gidaya gelirlerinden daha büyük pay ayirmalarini saglayacak her türlü kamusal destek programi da son derece önemli" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA