Malatya Barosu, Çocuk Haklan Günü Egitimi Verecek

Malatya Barosu avukatlari tarafindan 20 Kasim Çocuk Haklari günü çerçevesinde, Malatya’da bulunan 6 okulda 21, 22 ve 23 Kasim tarihlerinde Çocuk Haklan Günü konulu egitim verilecek.

Malatya Barosu, Çocuk Haklan Günü Egitimi Verecek
20 Kasim Çocuk Haklari Günü nedeniyle Malatya Barosu tarafindan yazili açiklamada, “Çocuk Haklari Sözlesmesi, 20 Kasim 1989 tarihinde Birlesmis Milletler Genel Kurulunda toplam 197 ülke tarafindan imzalanan tarihin en genis katilimli insan haklari belgesidir. Sözlesmenin imzalandigi 20 Kasim günü de farkindalik olusturmak amaciyla “Dünya Çocuk Haklari Günü” olarak ilan edilmistir. Sözlesme ülkemiz tarafindan da 2 Eylül 1990 tarihinde imzalanmis ve 27 Ocak 1995 tarihinde de Resmi Gazete’de yayinlanarak yürürlüge girmistir. Sözlesme ülkelere, hiçbir ayrim gözetmeksizin tüm çocuklarin ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi tüm haklarini koruma ve destekleme ile bu dogrultuda çocuklar adina yapilan tüm islemlerde öncelikle çocugun üstün yararini hedefleme yükümlülüklerini getirmektedir. Bugün sözlesmenin imzalanmasinin 33. yili iken gerek iskence ve kötü muameleyle karsi karsiya olan, savaslar ve silahli çatismalarda ölen, savas ve çatisma bölgelerinde yasayan, mülteci olan, çalistirilan, sokakta yasayan, dilendirilen, fiziksel, duygusal ve ayrimciliga maruz kalan, yoksulluk ve açlik içinde sagliksiz çevrelerde yasamak zorunda birakilan, hak ihlallerine maruz kalan çocuklar bugün tüm dünyada varligini sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bugün tüm dünyada çocuk hak magduriyetlerinin artarak devam ettiginin bildirildigi açiklamada, “Erken yasta evlendirilen, çalistirilan, dilendirilen, sokakta yasamak zorunda olan, ceza evinde olan, susturulan, yoksulluk ve açlik içinde sagliksiz çevrelerde yasamak zorunda birakilan, ayrimciliga maruz kalan birçok çocuk yasam mücadelesi vermektedir. Tüm bu durumlar, gerek Çocuk Haklari Sözlesmesi ve ek protokolleri gerekse de Çocuk Koruma Kanunu’nun çocuklarin yasadiklari hak ihlallerinin önüne geçmekte yeterli olmadigini ortaya koymaktadir. Bu noktada çocuklar ve çocuk haklarina yönelik çalismalar günlük ihtiyaca göre degil, çocugun üstün yararini gözeten sosyal hizmetler, güvenlik, yargi, egitim, saglik ve diger alanlardaki yetkili merciler tarafindan önleyici ve koruyucu, çocuk odakli ve hak temelli bir yaklasimla, kurumlar arasinda koordinasyon saglanarak yapilmali ve denetlenmelidir. Bizler de Malatya Barosu olarak çocuklara yapilan her türlü yatirimin gelecege yapilan yatirim oldugunu bir kez daha hatirlatarak çocuklarin ekonomik, sosyal, kültürel ve medeni tüm haklarini koruma ve destekleme yükümlülügü dogrultusunda ilgili tüm kisi ve kurumlar olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye çagiriyoruz. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için yapilacak planlama ve çalismalarda üzerimize düsen yükümlülükleri yerine getirmeye hazir oldugumuzu kamuoyuna saygilarimizla beyan ederiz. Malatya Barosu olarak bugüne degin oldugu gibi bundan sonra da çocuklarin ugradiklari cinsel, duygusal, fiziksel ve ekonomik her türlü istismar ve hak ihlallerine dönük tüm düzenlemelerle mücadele etmeye ve bu konularda açilmis ve açilacak davalarin takipçisi olmaya devam edecegiz. Ayrica, 20 Kasim Çocuk Haklari Günü çerçevesinde ilimizde bulunan 6 okulda 21, 22 ve 23 Kasim tarihlerinde Malatya Barosu avukatlari tarafindan Çocuk Haklan Günü konulu egitim verilecektir” denildi.
Kaynak: İHA