Mahalleli Cüruf Tesisleri Ve Depolama Alanlarinin Kaldirilmasi Için Eylem Yapti

Zonguldak’in Eregli ilçesinde mahallelerinde kurulan cüruf tesislerinin gölü doldurarak kurutmaya çalismasina yönelik açtiklari davayi kazanan mahalleli, sagliklarini tehdit ettiklerini ifade ettikleri tesisler ile depolama alanlarinin da kaldirilmasini istedi.

Mahalleli Cüruf Tesisleri Ve Depolama Alanlarinin Kaldirilmasi Için Eylem Yapti
Kdz. Eregli ilçesi Kiyicak Mahallesi sakinleri tas ocaklari mevkisindeki gölün cüruf isleme tesisleri tarafindan doldurularak kurutulmasina karsi açtiklari ilk mahkemeyi kazandi. Köy sakinleri mahkeme kararini duyurmak ve bölgedeki diger cüruf isleme tesislerinin faaliyetlerinin durdurulmasi ve cüruf depolama alanlarinin kaldirilmasi için Kiyicak Mahallesi tas ocaklari mevkisinde toplanarak eylem yapti. Eylem nedeniyle polis tarafindan güvenlik önlemleri alindi.

“Gölün çevresine mesire alani istiyoruz”

Mahalle sakinlerinden Mustafa Türkoglu, gölün çevresinde mesire alanlari olusturulmasini istediklerini söyledi.

Türkoglu, “Kasim 2020’den bu yana bölgemizin gündeminde yer alan cüruf isleme tesisleri ile ilgili gelismeleri aktarmak için toplandik. Bu bölgede biri gölün üzerinde olmak üzere üç adet cüruf tesisi kurulmak için faaliyete geçildi. Köylerine cüruf tesisi kurulacagini ögrenen Kavakdere Mahallesi, Osmanli ve Küçüktekke köyü sakinleri olarak hukuk mücadelesi baslattik. Göl defalarca sirket tarafindan bosaltilmak istendiginde tüm yetkili makamlara basvurular yaparak basinda bekleyerek karsi çiktik. Avukatimiz Pembe Mine Yilmaz’a vekalet vererek idare mahkemesinde dava açtik. Mahkeme bizim taleplerimizi yerinde gördü, hakli çiktik. Hukuk mücadelemiz sonunda burasinin bizim gölümüz oldugu yönünde karar verildi ve davayi kazandik. Gölü besleyen dere Cennet Plaji ve Alapli Balikçi Barinagi’na akmaktadir. Bu bölgenin cüruf ile doldurularak lagvedilmesini istemiyoruz. Cennet Plaji, Merve Alti plaji ve Alapli Balikçi Barinagi’na çok yakin ormanin içerisindeki bu gölün çevresinin mesire alani olarak düzenlenmesini istiyoruz” dedi.



Av. Yilmaz: “Üç dava daha devam ediyor”

Mahallelinin avukatligini yapan ve davalari takip eden Av. Pembe Mine Yilmaz ise, ilk davayi kazandiklarini ancak üç ayri davanin daha devam ettigini söyledi.

Yilmaz konusmasinda su ifadelere yer verdi:

“Yasam alanlarimizi ve dogayi korumak için 2 seneye yakindir mücadele ediyoruz. Ve sonunda Alapli Gerikazanim A.S.’nin cüruf tesislerinin iptal edilmesi kararini mahkemeden aldik. Kararda en önemli nokta göl. Gölün yer alti sularindan ve derelerden beslenen bir göl oldugu, mevsimlik bir göl olmadigi, içerisinde florasi ve faunasinin olan bir göl oldugu ve çevreye arti bir deger kattigindan bahsedilmektedir. Bu karar tabii ki henüz daha kesinlesmedi. Karsi taraftan Danistay’a temyiz basvurusu yapilabilir. Ama su anda ilk raundu kazandik. Daha süren davalarimiz var. Ege Doga’nin tas ocagi ruhsatinin iptal edilmesi için idare mahkemesinde dava açtik ve bu dava sürüyor. Alapli OSB’de Kiliçlar Madencilik tarafindan cüruf isleniyor. Bununla ilgilide ÇED iptal davasi açtik. Ege Doga Alapli OSB altinda bir cüruf dagi olusturmus durumda. Bu yasa disi. Hiçbir izne, hiçbir karara bagli olmadan kendileri burada bir cüruf dagi olusturmuslar. Bu sikayetler neticesinde sirkete 2 defa agir para cezalari kesildigi ve bu cüruflarin buradan kaldirilmasi gerektiginin ikrar edildigini ögrendik. Ancak halen bu cüruflar kaldirilmadi. Çevreye zehir saçip duruyor. Hava, yeri, suyu, topragi kirletmeye devam ediyor. Bunu kim kaldiracak? Vatandas eline kazma kürek alip da mi kaldiracak? Bu konuda tüm yetkililere sesleniyorum; bu cüruf dagini kaldirin.”

“Baskan Posbiyik ve muhtarimizin da destek olmasini beklerdik”

Mahalle sakinlerinden Seyhan Kartal ise, çocuklarinin sagliklarinin tehdit altinda oldugunu belirterek kendilerine destek vermeyen Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik ile Kiyicak Mahallesi Muhtari Sükrü Kiliç’a tepki gösterdi. Mahalleli olarak sadece temiz bir alanda yasamak istediklerini ifade eden Kartal, “Çogu kisiler bize destek oldular. Bizimle beraber oldular. Ama ilgi görmedigimiz taraflarda oldu. Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik’in bizim yanimizda olmasini daha çok isterdik. Çünkü su anda bütün yetkiler onun elinde diye biliyoruz. Muhtarimizin yanimizda olmasini isterdik, halende göremiyorum su ortamda. Sirketlerin yetkililerinden o kadar laflar isittik bir bayan olarak. Bayanlara bile hücum edildi. Bundan dolayi çok üzgünüz. Cüruf bizim hayatimizda çok tehlikeli. Bizim findik bahçelerimiz, fasulyelerimiz, tavuklarimiz, köpeklerimiz, çocuklarimiz var. Sagliksa bir insan adina öncelikle bizim çocuklarimiz var. Çocuklarimizin sagligi için biz bu yola basvurduk. Halen tas ocagi kamyonlarinin tozundan evlerin içi görünmüyor. Onlarinda durdurulmasini istiyoruz. Mahallemiz temiz olsun, sagligimiz iyi olsun” dedi.

Eyleme Alapli ve Eregli ilçesinden bazi siyasi parti temsilcileri ile vatandaslarda katilarak destek verdi. Yapilan konusmalarin ardindan eylem olaysiz bir sekilde sona erdi.
Kaynak: İHA