Japonya Içisleri Bakani Terada Da Istifa Etti

Japonya Içisleri Bakani Minoru Terada’nin istifa kararinin ardindan, ülkede son bir ayda 3 bakan görevinden ayrilmis oldu.

Japonya’dan art arda istifa haberleri geliyor. Japonya kabinesinde yasanan krizin ardindan Içisleri Bakani Minoru Terada istifa ettigini duyurdu. Terada’nin hakkinda çikan finansman skandali nedeniyle Basbakan Fumio Kishida’nin kendisini görevden almadan önce istifasini sundugu iddia edildi. Istifanin ardindan açiklama yapan Kishida, parlamentodaki islere öncelik vermek için Terada’nin istifasini kabul ettigini söyledi.

Gazetecilerin bir aylik süre zarfinda 3 bakanin istifa ettigini söylemesi üzerine özür dilemek istedigini belirten Kishida, "Agir bir sorumluluk hissediyorum" ifadelerini kullandi. Kishida ayrica, yeni içisleri bakaninin yarin açiklanabilecegini sözlerine ekledi. Içisleri Bakani görevine, eski Disisleri Bakani Takeaki Matsumoto’nun gelmesi bekleniyor.

Adalet Bakani ve Ekonomi Bakani istifa etmisti

Japonya’da görevini "düsük profilli" olarak nitelendiren ve sadece idam cezalarini onayladiginda haberlerde yer aldigini ifade eden eden Adalet Bakani Yasuhiro Hanashi, ülke gündemine oturmustu. Bakan Hanashi’nin sözleri elestirilere yol açarken, Japonya Basbakani Fumio Kishida tepkilere sessiz kalmamisti. Güneydogu Asya ziyareti için 11 Kasim’da ülkeden ayrilmasi beklenen, ancak ani bir kararla yolculugunu bir sonraki güne erteleyen Kishida, muhalefet partilerinin tepkilerinin ardindan Hanashi’yi görevden alma karari almisti. Basbakan Kishida konuyla ilgili yaptigi açiklamada, Adalet Bakani Hanashi’nin "halkin güvenini zedeledigini" vurgulamisti. Kishida’nin kararinin ardindan Bakan Hanashi, istifa mektubunu Kishida’ya sunmus, "Ölüm cezasini hafife aldigim ve halkin tepkisini çektigim için üzgünüm" ifadelerini kullanmisti.

Öte yandan, Ekonomi Bakani Daishiro Yamagiwa da 24 Ekim’de bazi dini gruplarla baglantili oldugu gerekçesiyle istifasini sunmustu.
Kaynak: İHA