Dünyanin En Yüksek Besinci Baraji Olan Yusufeli Baraji Için Geri Sayim

Çoruh Nehri üzerine insa edilen Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji Yusufeli Baraji, 22 Kasim Sali günü açilacak. Açilis öncesi Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi barajda incelemelerde bulunacak.

Dünyanin En Yüksek Besinci Baraji Olan Yusufeli Baraji Için Geri Sayim
Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci’nin katilimiyla 22 Kasim Sali günü hizmete açilacak Yusufeli Baraji, ülke ekonomisine katkisi ve saglayacagi faydalar yaninda, devasa gövdesi ve yüksekligi ile birçok rekorun da sahibi olacak. Yusufeli Baraji ve HES, Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü tarafindan, Dogu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güneybatisinda, Türkiye’nin en hizli akan irmagi Çoruh Nehri üzerinde insa edildi. Orta Çoruh Havzasinda insa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapimina 2012 yilinda baslandi. Talvegden 220, temelden ise 275 metre yükseklige sahip barajin gövdesi, 100 katli bir gökdelen yüksekliginde. Eyfel Kulesi’nden sadece 25 metre daha kisa olan baraj, bu devasa gövdesiyle yükseklik bakimindan Türkiye’de birinci, dünyada 5. sirada yer aliyor. Barajin gövdesi, düsey ve yatay düzlemde kavisli sekilde tasarlandi. Bu çift egrilikli tasarim sayesinde, barajin arkasindaki milyonlarca metreküplük suyun basinci yamaçlara aktariliyor ve gövdenin mukavemeti artiriliyor.

Bu tasarim ayni zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm kazandiriyor. Dev gövdenin arkasinda depolanan suyun potansiyel enerjisi, yillik ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüstürülecek.

Yusufeli Baraji, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yillik 5 milyar TL katki saglayacak. Yusufeli Baraji, mansabinda bulunan (nehir akis yönüne göre kendisinden sonra gelen) barajlarin hidroelektrik enerji üretimini de artiracak. Böylelikle, HES vasitasiyla Antalya’nin bir yilda harcadigi elektrik miktari kadar elektrik üretimi yapilabilecek. Yusufeli Baraji, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olacak. Yusufeli Baraji mansabindaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratli Barajlarina regüle edilmis su birakacagi için, bu barajlarin enerji üretim miktarlarina da önemli oranda bir katki saglayacak.

56,7 kilometrelik tünel insa edildi

Baraj projesi çerçevesinde Yusufeli ilçesinin mevcut yerleskesi ve karayolunun bir bölümü sular altinda kalacagi için ilçenin yeni yerlesimine ulasim saglayacak relokasyon yollari projelendirildi. Bitümlü sicak karisim kaplamali tek yol standardinda, 3 kesim halinde toplam 69,2 kilometre uzunlugunda insa edilen relokasyon yollarinda, 56,7 kilometre uzunlugunda 39 adet tünel, 3 bin 615 metrelik 19 adet köprü ve viyadük bulunuyor. Projede ayrica, bölgedeki yerleskelerin yola katilimini saglayan 5 farkli seviyeli, 12 hemzemin olmak üzere toplam 17 adet kavsak yer aliyor.

Yusufeli Baraji’nin etrafinda 56,7 kilometrelik tünel insa edilirken, projedeki tüneller Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ile 5 yil içerisinde tamamlandi. Tünellerin yönetimi için T-11 ve T-12 tünelleri arasinda Yusufeli yeni ilçe merkezinde Tünel Kontrol Merkezi de bulunacak. Güzergahtaki genis ve zorlu vadi geçisleri, toplam uzunlugu 2 bin 188 metre olan 4 adet teknolojik köprü ile saglanacak. Tekkale Viyadügü 628 metre uzunlugunda dengeli konsol yöntemiyle insa edildi. 5 açikliga sahip viyadügün en yüksek ayagi 144 metreye ulasiyor. Köprünün üstyapi genisligi 14,5 metre. Yusufeli Viyadügü ise itme sürme yönteminin kullanildigi ortotropik çelik üstyapi tipinde 685 metre uzunlugunda, 9 açiklikli olarak projelendirildi. En yüksek ayagi 147 metreye ulasan viyadügün üstyapi genisligi 16,5 metre. Viyadügün 2023 yili içerisinde trafige açilmasi hedefleniyor. Silenkar Viyadügü’nün uzunlugu ise 530 metre. 4 açikliga sahip viyadügün en yüksek ayagi 135 metreye ulasiyor. Dengeli konsol yöntemi ile insa edilen köprünün üstyapi genisligi 16,5 metre. Yusufeli Baraj Viyadügü 345 metre uzunlugunda, dengeli konsol yöntemiyle 3 açiklikli yapildi. En yüksek ayagi 72 metreye ulasan viyadügün üstyapi genisligi 16,5 metre.

Yüksek daglarin ve derin vadilerin bulundugu bölgede ulasim standardi da artti. Proje ile Artvin’i Erzurum’a, Kafkaslari ve Karadeniz sahil kesimini Dogu ve Güneydogu Anadolu’ya baglayan kuzey-güney aksinin standardi yükseltildi, bölgeler arasi ticari hareketliligin artirilmasina katki saglandi. Ayrica Artvin-Erzurum yolu daha güvenli ve konforlu hale geldi. Yolun büyük bölümü tünel, köprü ve viyadüklerle asildi, doga korundu. Yusufeli Baraji Relokasyon Yollari; Yusufeli-Sarigöl-Ögdem ile Yusufeli-Ispir gibi yerel yol aglarinin da konforlu karayolu baglantisi saglandi.
Kaynak: İHA