COP27'de Anlasma Saglandi Açiklamasi Iklim Krizine Karsi Savunmasiz Ülkeler Için Fon Kurulacak

Misir’in Sarm El Seyh kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Zirvesi (COP27) sona erdi. Ülkeler, iklim degisikligi ile mücadelede yoksul ülkelere fon saglama konusunda anlasti.

Misir’in Sarm El Seyh kentinde 6-18 Kasim arasinda düzenlenmesi planlanan fakat 2 gün daha uzatilan Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Zirvesi (COP27) sona erdi. Yapilan müzakerelerde gelismis ülkeler, iklim felaketlerine karsi en savunmasiz durumda olan ve iklim krizine karsi çok daha az katkida bulunabilen ülkeleri desteklemek için bir fon kurulmasi için anlasti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Misir’daki konferans alanindan yayinladigi video mesajinda, COP27’de adalete dogru önemli bir adim atildigini söyledi.

Guterres yaptigi konusmada, "Bu COP’da adalete dogru önemli bir adim atilmistir. Bir kayip ve hasar fonu kurulmasi ve önümüzdeki dönemde faaliyete geçirilmesi kararini memnuniyetle karsiliyorum" dedi.



"Dünyanin iklim hedefinde dev bir adima ihtiyaci var"

Müzakerelerde ülkelerin küresel isinmanin temel nedeni olan fosil yakitlar ve zararli emisyonlarla mücadele çabalarini hizlandiramadiklarini söyleyen BM Genel Sekreteri Guterres, "Bunun yeterli olmayacagi açik ancak bu, kirilan güveni yeniden insa etmek için çok ihtiyaç duyulan siyasi bir isaret. Gezegenimiz hala acil serviste. Emisyonlari simdi büyük ölçüde azaltmamiz gerekiyor. Ve bu COP’ta ele alinmayan bir konu. Kayip ve hasar için bir fon sarttir. Ancak iklim krizi küçük bir ada devletini haritadan silip süpürürse veya bir Afrika ülkesini tamamen çöle çevirirse, bu bir çözüm degildir. Dünyanin hala iklim hirsi konusunda dev bir adima ihtiyaci var" seklinde konustu.

Guterres yayinladigi mesajinda ayrica, gelismekte olan ülkeler için saglanmasi planlanan iklim finansmaninda uzun süredir ertelenen yilda 100 milyar dolarlik taahhüdün yerine getirilmesi gerektigini de vurguladi.

"Zaman bitiyor"

Küresel sera gazi emisyonlarini azaltma ve Paris Anlasmasi’nin hava sicakligini 1,5 santigrat derecede sinirini tutma taahhütlerinin önemini vurgulayan Guterres, COP27’de yapilmasi gereken "çok fazla ödev" ve bunu yapmak için çok az zaman oldugunu ifade etti.

Guterres, "Paris Iklim Anlasmasi ile son tarih olan 2030 arasindaki süreci çoktan yariladik. Adaleti ve hirsi yönlendirmek için herkesin güvertede olmasina ihtiyacimiz var. Gelecek ay yapilacak BM biyoçesitlilik konferansinda, dogaya dayali çözümlerin gücünden ve yerli topluluklarin kritik rolünden yararlanarak iddiali bir küresel biyoçesitlilik çerçevesini benimseme zamani. Dünyadaki en hayati enerji kaynagi insan gücüdür. Hayatlarimiz için bu savasi kazanabiliriz ve kazanmaliyiz" ifadelerini kullandi.

Tarihi anlasma saglandi

Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Sözlesmesi (UNFCC) Idari Sekreteri Simon Stiell ise, COP27’de tarihi bir anlasmanin saglandigini söyleyerek, "COP27’de kayip ve hasarin finansmani konusunda ileriye dönük bir yol belirledik. Geri adim atmaya yer olmadigina dair bize güvence verildi.

Tüm fosil yakitlarin kademeli olarak azaltildigini gösteren önemli siyasi sinyaller mevcut. COP27’deki müzakereler kolay olmadi. Ancak bu tarihi sonuç bizi ileriye tasiyor ve dünyanin dört bir yanindaki savunmasiz insanlara fayda sagliyor" dedi.

Sivil toplumun, uluslararasi toplumu iklim degisikligine karsi mücadelede bu tarihi ana getirdigini belirten Stiell, "Aktivist, bilim adami, arastirmaci, genç ya da yerli halk olsun, bireylerin sesleri olmasaydi bu kadar ileri gidemezdik. Seslerinizin çok tarafli düzeyde ilerlemede ve yolumuzu bulmamiz üzerinde dogrudan bir etkisi var" seklinde konustu.



"Daha fazlasini yapmaliydik"

Avrupa Birligi Iklim Politikasi Sorumlusu Frans Timmermans da zirvede yaptigi konusmada, anlasmanin ileriye yönelik yeterli bir adim olmadigini söyleyerek, "Bu önümüzdeki 10 yil insanlar ve gezegen için ileriye dogru bir adim atmak için yeterli degil. Bu zirve sona erdiginde kayip ve hasari önlemek ve en aza indirmek için hepimizin yetersiz kaldigini kabul etmenizi rica ediyorum. Daha fazlasini yapmaliydik, vatandaslarimiz bizden liderlik yapmamizi bekliyor. Bugün çok fazla taraf iklim krizine karsi mücadelede daha fazla ilerleme kaydetmeye hazir degil" ifadelerini kullandi.

"Tüm ülkeleri taahhütleri uygulamaya çagiriyorum"

Misir Disisleri Bakani ve COP27 Baskani Sameh Shoukry, iklim krizinden etkilenen savunmasiz ülkelerin desteklenmesi için ayrilacak fonunun yerine getirilmesi için gelismis ülkelere çagrida bulunurken, "Hepinizi bu taslak kararlari sadece kagit üzerindeki sözler olarak degil, liderlerimizin ve gelecek nesillerin dogru adim atma ve yönü belirleme çagrilarina kulak verdigimize dair dünyaya toplu bir mesaj olarak görmeye davet ediyorum. Paris Anlasmasinin uygulanmasi ve amaçlarina ulasilmasina ihtiyacimiz var. Hepimizi küresel toplumun, özellikle de en savunmasiz durumda olan ülkelerin beklentilerini karsilamaya çagiriyorum" dedi.

Geçtigimiz haftalarda ABD ve Ingiltere gibi gelismis ülkeler COP27’de iklim degisikligi ile mücadele için yoksul ülkelere fon ayiracaklarini duyurmustu. ABD Baskani Joe Biden COP27 Iklim Degisikligi Zirvesi’nde yaptigi konusmada, ABD’nin iklim kriziyle mücadelede lider rol üstlenmeye hazir oldugunu belirterek, Afrika ülkelerine 150 milyon dolarlik fon saglanacagini duyurmustu. Ingiltere Basbakani Rishi Sunak ise iklim kriziyle mücadelede, Ingiltere’nin 11.6 milyar sterlinlik iklim fonu taahhüt edecegini söylemisti.
Kaynak: İHA