'Her 6 Saniyede Sigaradan 1 Kisi Ölüyor'

20 Kasim Dünya Sigarayi Birakma Günü nedeniyle açiklamalarda bulunan Türkiye Sigarayla Savas Dernegi (TSSD) Genel Baskani Doç. Dr. Mustafa Aydin, “Gelecek nesillere ferah bir nefes birakmak hepimizin görevi. Dünyada 6 saniyede bir sigara kaynakli ölümler yasaniyor ayrica sigara dolayisiyla her yil 25 milyar dolar kül oluyor" dedi.

'Her 6 Saniyede Sigaradan 1 Kisi Ölüyor'
Dünya Saglik Örgütü tarafindan her yil belirli tarihlerde sigarayla mücadele etme günü düzenleniyor. Sigara konusunda ülkemizin önemli kuruluslarindan olan Türkiye Sigarayla Savas Dernegi’nin Genel Baskani Doç. Dr. Mustafa Aydin, “Her yil bu tarihte sigaranin basta insan sagligi olmak üzere ekonomiye, gelecek nesillere ve topluma verdigi zararlara vurgu yapiyoruz. Toplumu bu yönde bilinçlendirmek için çabaliyoruz. Gelecek nesillere ferah ve temiz bir nefes birakmak hepimizin görevi olmali. Bu nedenle biz Türkiye Sigarayla Savas Dernegi olarak sigaranin son molekülü yok oluncaya kadar mücadeleye devam edecegiz” dedi.

“Her yil 25 milyar dolar kül oluyor”

Dünya genelindeki sigara üreticilerinin elinde ciddi bir pay oldugunu ve kartellestiklerini belirten Genel Baskan Doç. Dr. Aydin “Sigara kartellerinin elinde 25 milyar dolarlik ciddi bir pazar var. Demek oluyor ki her yil 25 milyar dolari yakip kül ediyoruz. Bu karteller bu pazari kaybetmemek için ellerinden gelen her seyi, her türlü kirli reklami yapiyorlar. Özelikle gençlerimiz ve küçük yastaki çocuklarimizi bagimli hale getirmek için sigarayi cazip gösteren her türlü yola basvuruyorlar. Bizim amacimiz sadece sigaranin zararlarini anlatmak degil ayni zamanda bu kartellerle mücadele edip onlarin toplum nezdindeki etkinligini kirmaktir” ifadelerini kullandi.

“Kalp hastaliklarinin ve kanser türlerinin baslica sebebi “

Dünyada 1,1 milyar insanin sigara içtigini hatirlatan Genel Baskan Doç. Dr. Aydin, “Dünyada 6 saniyede bir sigara kaynakli ölümler yasaniyor. Sigara basta kalp hastaliklari olmak üzere birçok kanser türüne sebebiyet vermektedir. Ülkemizde görülen kalp ve damar hastaliklarinin yüzde 70, akciger kanserlerinin ise yüzde 90’i sigara kaynakli. Girtlak kanserine yakalanma riski sigara içen insanlarda 20 kat daha fazla. Yine birçok kanser türünde riski arttiran bir unsur. Görüldügü üzere sigara kullanimi saglik üzerinde ciddi yikici etkiye sahip bir zehir. Sigaranin zararli etkilerinden gelecek kusaklarimizi korumak ve bu konuda farkindalik olusturmak için var gücümüzle mücadele etmeliyiz” dedi.

“Sigara, beyinde baslar ve beyinde birakilir”

Günümüzde pek çok insanin sigarayi birakmak istedigini ancak birakamam korkusuyla sigaraya alternatif olusturabilecek seylere yönlendigini belirten Doç. Dr. Aydin, “Son yillarda sigarayi birakmak isteyenlerin maalesef en çok basvurdugu elektronik sigaralar oluyor. Ancak sunu önemle belirtmeliyim ki elektronik sigaralar, normal sigaralardan daha fazla kimyasal barindirmaktadir ve daha tehlikelidir. Bir hatayi baska bir hatayla düzeltmek son derece yanlis olur. Toplumumuz, gençlerimiz bu konuda aydinlatilmali. Ben hep sunu söylerim, sigara beyinde baslar ve beyinde birakilir. Sigarayi birakmak isteyen kisiler bu konuda kararli olmali. Eger olamiyorsaniz muhakkak ki yardim almalisiniz. Özellikle Saglik Bakanligi’na bagli kurumlar ile bakanligin ruhsatlandirdigi kurumlardan tibbi, fiziki ve psikolojik yardimlar alabilirsiniz. Ama lütfen bakanligin onayi olmayan ve sigara biraktirma adi altinda farkli yöntemleri size sunan yerlere itibar etmeyiniz” ifadelerini kullandi.

Genel Baskan Doç. Dr. Aydin son söz olarak sunlari söyledi: “Ben 20 Kasim Dünya Sigarayi Birakma Günü vesilesiyle sigara içen tüm kardeslerimize en kisa sürede bu illetten kurtulmalarini ve gelecek nesillere dumansiz bir hayat birakmalarini temenni ediyorum.”
Kaynak: İHA