Osmanli Dönemine Ait Antikalar Görücüye Çikti

Antika eserler Istanbul’da koleksiyoner ve ziyaretçilerle bulustu. Osmanli dönemine ait tombaklardan, hatlara kadar birçok eser sergileniyor. Antika eserlerin fiyatlari ise bin liradan baslarken, 600 bin liraya kadar çikabiliyor.

Osmanli Dönemine Ait Antikalar Görücüye Çikti


Bu sene üçüncüsü düzenlenen Istanbul Sanat ve Antika Fuari (IAFF) basladi.

Bu yil 100’ü askin ulusal ve uluslararasi sanat galerisini, antikacilari ve 500’den fazla farkli alanlardan sanatçiyi agirlayacak olan fuara, 21 Kasim Pazar gününe kadar 11.00-20.00 saatleri arasinda ziyaret edilebilecek. Fuarda çesitli sergilerin yani sira müzayedeler de gerçeklestirilecek.

Fuarda dikkat çeken ürünler arasinda hat eserler ve tombaklar yer aliyor. Fuarda Osmanli dönemine ait birçok eser yer alirken, koleksiyonerler ve ziyaretçiler tarafindan ilgi gördü. Ayrica fuarda 1800’lü yillarda Osmanli Devleti’nde tulumbacilarin kullandigi tulumba da dikkat çeken ürünler arasinda yer aldi. Öte yandan Birinci Dünya Savasi dönemine ait ilgi çekici eserler de fuarda yer aldi. Savasta kullanilan bir Ingiliz uçaginin pervanesi de fuarda ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Fuarda birçok döneme ait antika eserlerin ortalama fiyati bin liradan baslarken, 600 bin liraya kadar da çikabiliyor. Fuarda ilgi gören hat eserler ise 20 bin lira ile 500 bin liradan satiliyor. Fuarda ayrica eski fotograf makineleri, gramofon, radyo gibi ürünler de görücüye çikti.

Fuara katilan antika koleksiyoncusu Mehmet Demirayak, “Fuarda farkli dönemlere ait birçok eser yer aliyor. Fuarda sergiledigimiz ürünler arasinda Osmanli döneminden kalan tulumba yer aliyor. Tulumba 1850’li yillara ait. Ayrica sergiledigimiz ürünler arasinda gramofon, radyo, besik, el aletleri yer aliyor. Ahsap bir besigimiz var. Bu besik Viktorya döneminde yapilmis. Muhtemelen bir saray veya kösk için üretilmis. Bu ürünlerin restorasyon ve bakimlarini yapiyoruz” dedi.



Antika koleksiyoncusu Hayati Kondu, “Uzun yillar biriktirdigimiz sanat eserlerini koleksiyonerlerin begenisine sunuyoruz. Birbirinden ilginç ürünler standimizda yer aliyor. En degerli ürünlerimiz arasinda tombaklar ve hat eserleri yer aliyor” ifadelerini kullandi.

Fuarda dikkat çeken ürünler arasinda yer alan tombak hakkinda bilgiler veren Alpaslan Ünal ise “Fuarda Osmanli döneminden seçkin eserler yer aliyor. Hat ve tombak eserler fuarda dikkat çeken ürünlerimiz arasinda yer aliyor. Sergiledigimiz eserler arasinda yer alan tombak yaklasik 200 yillik. Fuarda yer alan antika ürünlerin ortalama fiyati bin liradan baslarken, 500-600 bin liraya kadar çikiyor” açiklamalarinda bulundu.

Antika koleksiyoncusu Ömer Dinçer Kiliç hat eserler hakkinda bilgi vererek, “Seçkin hat eserlerimiz bulunuyor. Hat eserlerimize ziyaretçiler ve koleksiyonerlerin ilgisi büyük. 100 yil ile 300 yil arasinda hat eserlerimiz bulunuyor. Hat eserlerimizin ortalama fiyati 20 bin liradan basliyor 500 bin liraya kadar çikiyor" dedi.

Kaynak: İHA