ABD'den Çin, Hong Kong Ve BAE'ye Yaptirim

ABD hükümeti, Iran petrokimya ve petrol satislarini destekleyen Çin, Hong Kong ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli firmalari hedef alan yaptirimlar uygulandigini duyurdu.

ABD, Iran petrokimya ve petrol satislarina destek veren Çin, Hong Kong ve Birlesik Arap Emirlikleri merkezli sirketlere yaptirim karari aldi. ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, yaptirim için belirlenen 13 sirketin, Ulusal Iran Petrol Sirketi de dahil olmak üzere ABD yaptirimlari altindaki Iranli sirketler adina, Dogu Asya’da yüz milyonlarca dolar degerinde Iran petrokimyasi ve petrol ürünlerinin satisini kolaylastirdigi belirtilirken, "Haziran 2022’den bu yana Iran’in yasadisi petrol ve petrokimya ticaretini hedef alan besinci yaptirim turu olan bugünkü eylem, yaptirimlardan kaçinma çabalarini hedefleme konusundaki kararliligimizi gösteriyor" denildi.

ABD Hazine Bakanligi Terörizm ve Mali Istihbarattan Sorumlu Müstesari Brian Nelson konuyla ilgili yaptigi açiklamada, "Bugünkü eylem, Iran’in petrol ve petrokimya ürünlerini yasa disi bir sekilde satmak için kullandigi karmasik yaptirimlari savusturma yöntemlerini daha da ortaya koyuyor. ABD, bu satislari kolaylastiran aktörlere karsi yaptirimlar uygulamaya devam edecek" dedi.

Yaptirim uygulanan BAE merkezli sirketler arasinda, Access Technology Trading L.L.C (Access Technology), Monch General Trading L.L.C., Asian Zone Trading L.L.C, Galaxy Petrochemical FZE (Galaxy Petrochemical), Newton Trading FZE, Sum Five Petrochemicals Trading L.L.C (Sum Five) yer aldi. Yaptirim uygulanan Hong Kong merkezli sirketler arasinda ise Highline Logistic HK Limited, Hong Kong Aeonian Complex Co. Limited (Hong Kong Aeonian), Torgan Co. Limited (Torgan), Barza Style & Mode Co. Limited (Barza) ve Uteliz Resources Co. Limited bulundu. Çin merkezli Zhejiang Wonder Imp. & Exp. Co., Ltd. ve East Asia Trading Import and Export Trade Co. Ltd yaptirimlar listesine eklendi.
Kaynak: İHA