Öksürük 3 Haftadan Uzun Sürüyorsa, Dikkat!

Eskisehir Özel Ümit Batikent Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Yüzüak öksürügün altinda yatan nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlatti. Dr. Yüzüak, “3 haftadan uzun süren öksürüklerde mutlaka bir uzmana basvurulmasi gerekir.” dedi.

Öksürük 3 Haftadan Uzun Sürüyorsa, Dikkat!
Öksürügün öncelikle bir savunma mekanizmasi oldugunu belirten Dr. Murat Yüzüak, “Farkli bir ortama girildiginde yabanci partiküller veya toz vücuda yabanci bir madde girdigi algisi olustugunda vücut buna tepki vererek bunu disari atmaya çalisir.” diye konustu.

Ancak çogunlukla altta yatan bazi hastaliklarin öksürüge neden oldugunu dile getiren Yüzüak, “Hastalik olustugunda balgami temizlemek için de öksürük gelisir.” dedi.



Öksürük ile birlikte bu belirtiler varsa

Öksürüge eslik eden ates, balgam çikarma, kusma veya artan ses kisikligi, üsüme titreme bulgulari varsa hastalik ilerlemeden bir doktora basvurulmasi gerektigine dikkat çeken Dr. Yüzüak, “Bunlar hastaliga bagli gelisen, daha kisa süreli akut öksürük nedenleridir. Uzun süren öksürüklerin altinda ise, daha ciddi hastaliklar yatabilir, akciger kanseri, akciger embolisi gibi hastaliklarin neden oldugu öksürük çesitleri de vardir, bunlar kronik öksürüklerdir ve 3 haftadan uzun sürer.” ifadelerini kullandi.

Bunun disinda alerjik bünyeye sahip insanlarda astim gibi hastaliklar, KOAH gibi kronik akciger hastaliklarinda da öksürügün uzun sürebildigini belirten Dr. Yüzüak, “Altta yatan hastalik tedavi edildiginde, öksürük sorunun da ortadan kalkacagini ifade ederek, “Ancak bazi kronik hastaliklarda, kemoterapi alan hastalarda öksürügün devam etmesi mümkündür. Bu durumlarda, öksürügü baskilayan tedaviler uygulanir.” seklinde konustu.



Önce sigara birakilmali

Ek sik görülen öksürüklerin; alerjik rinite bagli veya mide problemlerinin yol açtigi bogaz tahrisi sonucu olusan öksürükler oldugunu aktaran D. Murat Yüzüak, “Astim, KOAH veya reflü gibi hastaliklar en sik görülen öksürük nedenlerindendir.” dedi.

Reflü ve geniz akintisinin öksürügün yani sira ödeme neden olarak ses kisikligina neden olabildigini ekleyen Yüzüak, “Uzun süren öksürük sonucunda bogazda tahris veya siddetli öksürük sonucunda kadinlarda idrar kaçirma gibi sosyal problemler de görülebilir.” diye konustu.

Öksürügün en önemli nedenlerinin basinda ise sigara içmenin geldigini vurgulayan Yüzüak, öncelikle sigaranin birakilmasi gerektigini belirtti.



Doktora gitmekte geç kalinmamali

Öksürügün tani ve tedavisine iliskin de bilgi veren Dr. Yüzüak, sunlari kaydetti:

“Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu düsünüldügünde gerekli görülürse akciger filmi, kan tahlili PCR Testi ve laboratuvar tahlillerinden yararlanarak, hastaligin tanisi konduktan sonra, tedaviye baslanir. Enfeksiyon tedavisine genelde 1 hafta ile 10 gün içinde yanit alinir, alerji tedavisi daha uzun sürer. Tedavi sonrasinda sikâyet geçmezse altta bir tüberküloz veya zatürre hastaligi olup olmadigina bakilir.”

Altta yatan ciddi hastaliklarin olmasi durumunda örnegin kanser hastalarinda, doktora ne kadar geç gelinirse tedavinin basari oraninin o kadar düsebilecegine dikkat çeken Yüzüak, “6 ay öksürdükten sonra doktora gelen birinin, akciger kanserinin çok ileri bir asamasinda oldugunu fark etmek çok üzücü olabilir. Bu nedenle 3 haftadan uzun süren bir öksürük durumunda mutlaka doktora gidilmeli.” ifadelerini kullandi.

Iyi bir uyku ve bitki çayi

Ilaç tedavisinin yani sira bol sivi tüketilmesini ve alerjik unsurlardan uzak durulmasini öneren Dr. Murat Yüzüak, “Sicak soguk degisimlerine dikkat edilmeli, evde sicak bir ortamdan disari çikarken daha siki giyinilmeli, bagisikligi güçlü tutmak için bitki çaylari tüketilebilir Kisi stresten uzak durmali ve yeterli düzeyde uyuyarak vücudunu dinlendirmelidir.” dedi.

Kaynak: İHA