Erkeklerde 50 Yas Sonrasinda Risk Artiyor, Aile Öyküsü Olanlar Dikkat

Erkeklerde en sik görülen kanser türleri arasinda yer alan prostat kanseri hakkinda konusan Üroloji Uzmani Doç. Dr. Selahattin Çaliskan, “Prostat kanseri ölüm nedeni olarak akciger kanserinden sonra ikinci siradadir. Gelisme ihtimali yas ilerledikçe artar. 50 yas sonrasi ailevi prostat kanseri hikayesi olanlarda 45 yas sonrasi yillik tarama programi önerilmektedir” dedi.

Erkeklerde 50 Yas Sonrasinda Risk Artiyor, Aile Öyküsü Olanlar Dikkat
Üroloji Uzmani Doç. Dr. Selahattin Çaliskan, prostat kanseriyle alakali önemli bilgilendirmelerde bulundu. Prostat kanseri gelisme ihtimalinin yas ilerledikçe arttigina vurgu yapan Çaliskan, “50 yas sonrasi ailevi prostat kanseri hikayesi olanlarda 45 yas sonrasi yillik tarama programi önerilmektedir. 75 yasini geçen erkeklerin yaklasik olarak yarisinda biyopside ya da otopside prostat kanseri saptanir. Avrupa’da prostat kanseri tüm kanserlerin yaklasik yüzde 11’ini ve tüm kanserlerden ölümlerin yaklasik yüzde 9’unu olusturmaktadir” seklinde konustu.



“Erkeklerde en sik görülen ikinci kanser”

“Ülkemizde yapilan çalismalarda prostat kanseri erkeklerde en sik görülen ikinci kanser olarak yer almaktadir” diyen Çaliskan, “Prostat kanseri hastalarinda idrarda yanma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda kanama görülebildigi gibi hastalarin bir kisminda hiçbir sikayet görülmeyebilir. Bu hastaliga özgü sikayet olan bel kemiklerinde agri, hastaligin ileri evrelerinde görülmekte olup, kemik metastazinin bir göstergesidir. Prostat kanseri tanisi; parmakla rektal muayene, PSA testi ve son dönemlerde popülaritesi artan multiparametrik MR sonuçlarindan sonra yapilan prostat biyopsi ile konur” ifadelerini kullandi.

“Tamamen kurtulma sansi mevcut”

Kanser tanisi konulan hastalara, yas, hastaligin evresi ve derecesine göre tedavinin belirlendigi söyleyen Beykent Üniversitesi Hastanesinden Üroloji Uzmani Doç. Dr. Selahattin Çaliskan, “Hastalar cerrahi tedavi, radyoterapi, hormon tedavisi veya kemoterapi seçenekleri açisindan degerlendirilir. Erken tani alan ve prostat disina çikmayan prostat kanseri hastalarinda cerrahi tedavi ile hastaliktan tamamen kurtulma sansi mevcuttur. Patoloji sonucuna göre ek tedavi gereksinimi degerlendirilir. Hastaligin tanisinda oldugu gibi takibinde de PSA sik kullanilan bir testtir” diye konustu.

Kaynak: İHA