Cenazelerin Bir Numarali Ikrami 'Un Helvasi' Geçim Kapisi Oldu
Yozgat’ta unutulmaya yüz tutan, halk arasinda ölü helvasi olarak bilinen ve cenazelerin ardindan dagitilan un helvasi, kadin girisimci Zuhal Koçer’in girisimleriyle üretilip ülkenin birçok noktasina gönderiliyor.

Istihdam ettigi iki çalisani ile un helvasi üretimini 5 yildir sürdüren Koçer’in ülkenin birçok sehrinde satisini yaptigi helvalar geçim kapisi haline geldi. Yozgat’ta cenazelerin bir numarali ikrami olan un helvasini üreten Koçer, hem ülke ekonomisine katki sagliyor hem de aile ekonomisine destek oluyor. Koçer’in en büyük istedigi de un helvasina yönelik is yeri açip kadin istihdamina yönelmek.
“Yurt içinden ve yurt disindan siparis aliyorum”
Un helvasinin Yozgat’ta unutulmaya yüz tutmus bir kültür oldugunu söyleyen girisimci Zuhal Koçer, “Biz sönmüs bir atese kivilcim verdik yeniden canlandirdik. Önceleri butik bir mutfakta küçük boyutlarda yaparken Yozgat’in içine simdilerde de il disina hatta yurt disina satis gerçeklestiriyorum. Geçenlerde düzenlenen Yozgat tanitim fuarinda Katar’dan dahi siparis aldik. Ben bu kültürü bozkirdan dünyaya açilan bir kapi olarak görüyorum. Yani memleketime bir vefa borcum olsun, bunu yapayim dedim. 4 tane çocugumu büyüttüm. Kendime bir mesgale edinmek istedim bu isi ilk olarak hobi gibi yapiyordum. Olayin bu derece büyüyecegini tahmin edemedim. Su an yanimda çalisan 2 tane bayan var, ihtiyaç duydugumda geliyorlar, yardim ediyorlar. Onlara da bir vesile oldu” dedi.
“Aileme destek oluyorum”
Eskiden helvanin dogum da ve cenazelerde dagitildigini da söyleyen Koçer, “Yozgat’ta böyle bir seyin eksikligini gördüm. Ben un helvasini yapmaya basladiktan sonra talepler artti, siparisler çogaldi. Yozgat’ta bir bosluk varmis, 4-5 yildir ben un helvasinin satisini yapiyorum. Hem kendime aile bütçeme de destek oluyorum, hem de çocuklarima destek oluyorum. Memlekete hizmet etmenin verdigi bir mutluluk var. Ekonomiye katki saglamaya, üretmeye çalisiyorum. Bu asirlik bir lezzet. Önceleri babaannem bebek dogumlari oldugu zaman gider helva yapardi. Sonrasinda da iste cenazelerimiz oldugu zaman cenazelerde dagitilirdi. Misafirlerimiz, arkadaslarimiz geldigi zaman yapilirdi. Un helvasinin seveni çokmus Yozgat’ta. Mesakkatli bir ugrastan geçiyor ama emege degiyor, yiyenler çok begeniyor” seklinde konustu.
“Ask ile muhabbetle yapiyorum”
En büyük istedigi is yeri açip kadin istihdamina yönelik çalismalar yapmak oldugunu da belirten Koçer, “Bu isi dükkan açmaya kadar götürmek istiyorum. “Bayanlarla daha çok istihdam saglamak istiyorum. Bayan olsun, sayilari 20 olsun hepsi çalissin. Biz de bunun üretimini yapalim, Yozgat’imizin zaten kaç tane kendine özgü ürünü var. Parmak çöregi, kavurgasi, var bir de bizim kendi helvamiz olsun buna da sahip çikalim. Ben bunu sahiplendim, önceler hobi olarak yapiyordum, simdi bunu yaparken zevk aliyorum. Ben bunu yaparken böyle bana terapi gibi oluyor. Ask ile muhabbet ile yapiyorum” ifadelerine degindi.
