ABD'den Iran IHA'larini Hedef Alan Yaptirim

ABD hükümeti, Rusya’nin Ukrayna’daki saldirilarinda kullanmasi için gönderildigi öne sürülen Iran’a ait insansiz hava araçlarini hedef alan yeni yaptirimlari duyurdu.



ABD hükümeti, Rusya’nin Ukrayna’daki isgalci saldirilari sirasinda Ukrayna’daki sehirlere ve elektrik altyapisina saldirmak amaciyla Rusya’nin Iran’dan insansiz hava araçlari tedarik ettigini belirterek, Iran’a ait insansiz hava araçlarini hedefleyen yeni yaptirimlar uygulandigini duyurdu. ABD Hazine Bakanligi, Ukrayna’nin altyapisina yönelik saldirilarda kullanilan Iran yapimi insansiz hava araçlarinin üretimi veya transferinde yer almakla suçladigi sirket ve kisilere yaptirim uygulandigini aktardi. Yaptirimlar kapsaminda kisi ve kurumlara varlik dondurmasi saglanacagi belirtildi.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen konuyla ilgili yaptigi açiklamada, "Defalarca yaptigimiz gibi, ABD, nerede olurlarsa olsunlar Rusya’nin Ukrayna’yi haksiz yere isgalini destekleyen kisi ve sirketlere yaptirim uygulama konusunda kararlidir" ifadelerini kullanarak, "Bugünkü eylem, Rusya’nin Iran yapimi IHA’lari Ukraynali sivillere zulmetmek için kullanmasina olanak taniyan sirketleri ve kisileri ifsa ediyor ve sorumlu tutuyor" dedi.



Yaptirim uygulanan sirketler arasinda, Iran Devrim Muhafizlari Ordusu (IRGC) Havacilik ve Uzay Kuvvetleri’ne bagli oldugu bilinen Shahed Aviation Industries Arastirma Merkezi’ne, Iran ile Rusya arasindaki uçuslari koordine etmek için Iranli bir sirketle isbirligi yapmakla suçlanan Birlesik Arap Emirlikleri hava tasimaciligi sirketleri Success Aviation Services FZC ve iJet Global DMCC yer aldi. Hazine Bakanligi, Success Aviation Services FZC ve iJet Global DMCC’ye karsi olan davanin Birlesik Arap Emirlikleri hükümeti ile isbirligi içinde yapildigini söyledi.



Hazine Bakanligi ayrica, zaten ABD yaptirimlari altinda olan özel askeri sirket Wagner group, IRGC Aerospace Force ve Qods Aviation Industries’in Disisleri Bakanligi tarafindan yaptirim uygulandigini belirtti.

Hazine Bakanligi, yaptirim listesine eklenen kisiler arasinda ise Wagner grubunun Ukrayna’daki muharebe operasyonlarini desteklemek için Iran insansiz hava araçlarinin satin alinmasina karistigi suçlamalariyla Abbas Djuma ve Tigran Khristoforovich Srabionov’un yer aldigini aktardi.
Kaynak: İHA