Mus'ta 'Çök-Kapan-Tutun' Tatbikati Gerçeklestirildi
Mus’ta 12 Kasim 1999 Düzce Depremi’nin yil dönümü nedeniyle saat 18.57’de "Çök-kapan-tutun" tatbikati gerçeklestirildi.

Mus Gençlik ve Spor Il Müdürlügüne bagli Müstakbaba Erkek Ögrenci Yurdu’nda düzenlenen “çök, kapan, tutun” tatbikati Vali Doç. Dr. Ilker Gündüzöz, Belediye Baskani Feyat Asya, Il Jandarma Komutani Albay Mehmet Kasim Ermis, Il Emniyet Müdürü Engin Kaloglu, AFAD Müdürü Taha Yasin Çekiç, Il Milli Egitim Müdürü Enver Kivanç, AFAD, Kizilay ve ögrencilerin katilimiyla gerçeklestirildi.
Saat 18.57’yi gösterdigi sirada AFAD’dan gelen deprem tatbikati bilgilendirmesiyle “çök, kapan, tutun” pozisyonu alan kalabalik, masalarin altina ve yanina çöktü. Hayati uyari bildiriminin sona ermesiyle tatbikat noktalandi. Tatbikatin ardindan Düzce Depremi’nde hayatini kaybedenler için dualar edildi.
Programin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Mus Valisi Doç. Dr. Ilker Gündüzöz, tüm Türkiye’de 18.57’de tüm valilerin ve diger mülki erkanin, vatandaslarin katilimiyla bir farkindalik olusturmaya yönelik tatbikat yapildigini söyledi.
Türkiye’nin bir afet ülkesi oldugunu hatirlatan Vali Gündüzöz, “Her an afet olacakmis gibi hazir olmak zorundayiz ve canli yayinda, medyanin da destegiyle güzel bir tatbikat icra edildi. Afetlerde 3 merhale vardir: Afet öncesi yapilacaklar, afet sirasinda yapilacaklar ve afetten sonra yapilacaklar. Eger afet öncesi yapilacak bu tatbikat türü, hazirlik türü konular es geçilirse afet sirasinda ve afetten sonra daha çok sikinti çekilir. Dolayisiyla bugün burada yaptigimiz uygulama afet öncesi planlama ve aktivitelerden bir tanesidir. Tüm Türkiye genelinde böyle büyük bir tatbikat, tüm paydaslarin, 80 milyon küsur insan oldugu önemli bir tatbikat olmustur. Belki bu açidan da önemli bir rekordur. Basta Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in himayelerinde, Içisleri Bakanligimizin ve Bakanimiz Sayin Süleyman Soylu’nun organizesinde, AFAD Teskilatimizin hem merkezi hem tasradaki önemli bir çalismasi hayata geçmis oldu. Insallah bu memlekette afetler yasamayiz. Ama sunu bilecegiz ki; yarin ya da her an afet olacakmis seklinde hazirlikli olmak zorundayiz. Çünkü biz deprem kusagindayiz ve diger her türlü afete de maruz kalma potansiyelimiz var. Dolayisiyla Allah bu memleketi, bu milleti afetlerden korusun, ama tevekkül etme noktasinda da gayretli olacagiz, çalisacagiz, hazirlikli olacagiz ve küçükten büyüge kadar afetlere karsi egitimli olacagiz. Afet sirasinda ‘çök, kapan, tutun’ ve ne yapmamiz gerektigini her alanda bilecegiz” dedi.
