Körfez Ticaretine Yeni Açilim

Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Baskani Göksel Asan, Körfez ülkeleriyle ticarette yeni bir açilim süreci basladigini söyledi. Birkaç yil öncesi Türkiye’nin Kuveyt ile çok daha genis denebilecek ekonomik iliskilerinin oldugunu hatirlatan Asan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan öncülügünde Körfez ülkeleriyle yeni bir ticari açilim sürecinin baslatildigini ifade etti.

Körfez Ticaretine Yeni Açilim
Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Baskani Göksel Asan; 2022 Kültür Baskenti seçilen Bursa’nin Kuveyt’te düzenlenen Bursa Tanitim ve Yatirim Günleri programinda "Yeni Türkiye Ekonomi Modeli" konulu sunum yapti. Sunum sonunda basin açiklamasi yapan Asan, birkaç yil öncesine kadar Türkiye’nin Kuveyt ile çok daha genis denilebilecek ekonomik iliskilerinin oldugunu hatirlatti.

Türkiye’nin Kuveyt’ten ciddi yatirimci çektigini anlatan Asan, "Araya bir süreç girdi. Kuveyt’in birtakim çekinceleri oldugunu biliyoruz. Onlari birkaç kere bizlere ilettiler. Bu konuda birtakim çalismalar yapildi. Kuveyt tarafiyla da bir irtibat yürütüldü. Orada bir ilerleme oldugunu görüyoruz. Özellikle Cumhurbaskanimizin önderliginde Körfez’e yeni bir açilim süreci basladi.

Simdi buradan da tabii önemli bir potansiyel anlasiliyor. Körfez ülkeleri bir sürece girdiklerinde beraber takip ederek devam ediyorlar. Biz Suudi Arabistan da dahil olmak üzere; Katar zaten önemli bir yatirimci biliyorsunuz. Birlesik Arap Emirlikleri yine Türkiye’de önemli yatirimci ülkelerden biri. Buradaki hareketlenmenin beraberinde Kuveyt’te de bir hareketlenme olusturacagini düsünüyoruz açikçasi. Buradaki temaslar da çok artmis durumda. Onlar da bir ara biraz duraganlasmisti. Simdi o temaslar da artti."

"Katilim finans tarafinda yeni bir aktör olabilir"

Asan, enerji ihracatçisi Körfez ülkelerinde ciddi bir fon biriktigini vurgulayarak, "Körfez disi ülkelerde mesela bizim gibi ülkelerde; kur ve benzeri gibi birtakim sebeplerden dolayi varlik degerleri olmasi gerekenin bir miktar altinda. Bu onlar için bir firsat. Hareketlenmenin baslangici olmasi açisindan yeni yatirimcilarin önemli oldugunu düsünüyorum. Zaten bu hareketlenme oldugunda Türkiye’deki varlik fiyatlari da zaten olmasi gereken seviyeleri hizlica çikacaktir." ifadesini kullandi.

Kuveytlilerin en büyük ilgisinin gayrimenkul alaninda oldugunu belirten Asan, "Kuveytliler biraz daha o anlamda belki "garanti yatirimci" diye düsünülebilir. Sunu da ekleyelim Türkiye’deki en büyük katilim finans kurumu Kuveyt Türk yani Kuveyt sermayesi. O yüzden büyük ihtimalle hareket ilk orada olacaktir. Yani gayrimenkul tarafi yine hizlanacaktir ama bunun beraberinde ben bu finans tarafinda da bir hareketlenme olabilecegini düsünüyorum. Katilim finans tarafinda yeni bir aktör olabilir. Yani bu düsünülebilir. Reel sektör üretimi tarafinda Kuveytlilerinin çok ciddi bir atagi yok"diye konustu.

Kaynak: İHA