'Çocuklardaki Kiriklar Kalici Hasarlara Neden Olabilir'

Çocuklardaki basit bir düsmede bile kemik kirigi görülebildigine dikkat çeken Op. Dr. Merdan Artuç, “Bir yilda her dört çocuktan biri travma nedeniyle acil servise basvurmakta ve bunlarin yüzde 10 ila 25’i kirik ile iliskilendirilmektedir. Belirtileri ise kirik olan bölgede agri, sislik, sekil bozuklugu ve hareket kisitliligidir. Bu durumlarda ebeveynler en kisa sürede bir ortopedi uzmanina basvurmalidir. Eger tedaviye geç kalinirsa büyüme kikirdaklarinda hasara bagli kalici sekel olusabilir” dedi.

'Çocuklardaki Kiriklar Kalici Hasarlara Neden Olabilir'


Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Merdan Artuç, çocuklarda meydana gelen eklem ve kemik kirik ve çikiklari hakkinda bilgiler verdi. Op. Dr. Merdan Artuç, kirilan bölgede sislik ve morluklar olusabilecegini belirterek, “Bir yil içerisinde her dört çocuktan biri travma nedeniyle acil servise basvurmakta ve bu travmalarin yüzde 10 ila 25’i kirik ile iliskilendirilmektedir. Çocuk kemikleri eriskinlere nazaran daha zayif olmasindan dolayi çok basit düsmelerde bile çatlak olarak bilinen ayrismamis ya da az ayrismis kiriklar olusabilir. Bu durumlarda çok belirgin sislik ve sekil bozuklugu olmayabilir. Çocuklarin kemik zari daha kalin oldugundan, bazen kirik sirasinda kemik zari yirtilmadan saglam kalmasindan dolayi siddetli agrilari meydana gelmeyebilir” diye konustu.



"Çocugunuzdaki bu belirtiler kirik habercisidir"

Op. Dr. Merdan Artuç, çocuk kirik nedenlerinin basit düsmeden ciddi kazalara kadar gittigine isaret ederek söyle devam etti: "Çocuklarda en sik görülen kiriklari siralayacak olursak; el bilegi, parmaklar, köprücük ve dirsek kiriklaridir. Ayak bilegi ve bacak kiriklari da yine bu çagda görülen kiriklar arasindadir. Kirik belirtileri ise en çok kirik olan bölgede agri, sislik, sekil bozuklugu ve hareket kisitliligidir. Bu durumlarda ebeveynlerin çok uyanik olmalari gerektiginin altini çizmek istiyorum. Eger çocugunuz düsmüsse kol ve bacaginin belirli bölgesine dokundugunuzda agri hissediyorsa, çocuk ayaginin üzerine basmak istemiyorsa ya da topalliyorsa, kolunu kullanmak istemiyorsa (parmaklarini oynatabilmesi kirik olmadigi anlamina gelmez, bilek ve dirsek kirigi olan kisi parmaklarini oynatabilir) kirik olma ihtimali çok yüksektir. Mutlaka bir ortopedi uzmanina basvurmaniz gerekir. Hasta hikayesi ve fizik muayenesinden sonra saglam taraf ile karsilastirarak çekilen röntgenler ile kirik tanisi konulmalidir. Nadir durumlarda özellikle kiriklar için BT istenebilir."

"Geç tedavi edilirse kalici sekil bozukluguna yol açabilir"

Çocuklar için kirik tedavilerinin ikiye ayrildigini ifade eden Op. Dr. Merdan Artuç, "Kirik tedavileri genel olarak ameliyatsiz ve ameliyat tedavisi olarak ikiye ayrilir. Çocuk kiriklarini çogunlukla basit alçi, atel ve bandajlar kullanarak ameliyata ihtiyaç olmadan tedavi edebiliriz. Çocuklarin kemiklerinin yeniden sekillendirme kapasitesinin yüksek olmasindan dolayi da hiç sekel birakmadan iyilesebilir. Ancak açik kiriklar, eklem içi kiriklar, beraberinde damar, sinir yaralanmasi olmasi, yeterince düzelmeyen kiriklarda ameliyata basvurmak gerekiyor. Çocuk kiriklarinda acil durumlar uzun kemiklerin ekleme yakin bölgelerindeki büyüme kikirdaginda olusan kiriklardir. Bu kiriklar acil olarak düzeltilmeli ve tespit edilmeli, gerekirse ameliyata alinarak anatomik olarak düzeltilmelidir. Tedavi edilmezse ya da geç tedavi edilirse büyüme kikirdaklarinda olusan hasara bagli olarak hastalarda büyüme kusuru ve kalici sekil bozuklugu gelisebilir. Çocuklarda çikik sik görülmez, en sik gördügümüz çikiksa dadi dirsegi olarak adlandirilan 2 yas civari çocuklarda kolunun sert çekilmesi sonrasi meydana gelen dirsek bölgesindeki yari çikiktir. Muayene ile tanisi konulur ve basit manipülasyon ile sorun çözülür, 4 yasindan sonra genelde tekrarlamaz" dedi.

Kaynak: İHA